ΝΟΣ

Υδάτινος δρόμος για τον Φάρο

  • Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 12:40

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων της ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019 που θα γίνουν στο νησί της Σύρου από 16 έως 23 Ιούνη, διοργανώνει Αγώνες Κολύμβησης Ανοικτής Θάλασσας (Open Water) με διακριτό τίτλο:

 

Υδάτινος Δρόμος για το Φάρο - Waterway to Faros

 

Ο Θαλάσσιος στίβος περιλαμβάνει δυο (2) κολυμβητικές διαδρομές των 1000μ και 2500μ , οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Ιούνη 2019 και ώρα 09:15. Πρωταρχικός σκοπός του αγώνα είναι η ‘’γνωριμία‘’ για την ανάδειξη της Ιστορικότητας του Φάρου, ο οποίος βρίσκεται στη νησίδα Διδύμη και αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας.

Οι Κολυμβητές/τριες θα μεταφερθούν με ταχύπλοα σκάφη (θαλάσσια διαδρομή 6’) στην αφετηρία των αγώνων και ο τερματισμός θα γίνει στο Λιμάνι του νησιού μας.

Το νησί βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και απέχει από το Λιμάνι της Ερμούπολης 4.200μ (2,26 nautical miles) [Μεγάλη Αγκάλη – Λιμάνι].

Σύντομο Ιστορικό: Το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας με τη με αριθμό 16 Συνεδρίαση του, στις 30/05/2011 και με τη με αριθμό απόφαση 156, ξεκίνησε την προσπάθεια σύστασης και λειτουργίας 5μελούς επιτροπής για την ανάδειξη του Φάρου στο νησάκι Διδύμη, μετά από πρόταση του τότε Δημοτικού Συμβούλου Αντρέα Τζίνη. Μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Φάρων παρασχέθηκε η ενημέρωση ότι η μελέτη για την Αποκατάσταση του Φάρου τελικώς ουδέποτε εκπονήθηκε.

Μετά από προφορικές προτάσεις Συριανών και μη- μελών του ΝΟΣ - Αθλητών/τριών όλων των Αθλημάτων, αλλά και των κ.κ. Νίκου Σιδηρόπουλου, Σίμου Παπαγεωργίου και Τάκη Παπουτσά, το ΔΣ του ΝΟΣ στη Συνεδρίαση της 07-09-2018 (10η Συνεδρίαση, θέμα 8ο), αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των Κολυμβητικών Αγώνων, με επίκεντρο το Φάρο της ν. Διδύμης.

Στη Συνεδρίαση της 02-11-2018 (13η Συνεδρίαση, θέμα 11ο), το Δ.Σ του ΝΟΣ αποφάσισε ομόφωνα, όπως τα έσοδα από τα παράβολα της συμμετοχής των κολυμβητών/τριών και την πώληση αναμνηστικών, να διατεθούν για την υλοποίηση του έργου της μελέτης σχετικά με την Στερέωση – Συντήρηση – Επανάχρηση του Φαρικού συγκροτήματος Διδύμη της ν.Σύρου και την πιθανή δημιουργία Μουσείου στο νησί του Φάρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει από το 2005 στη σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετική Διπλωματική εργασία της κ. Βασιλικής Σαββατιανού  MSc Αρχιτέκτονα Μηχανικού ΕΜΠ, με επιβλέπουσα τη καθ. Δρ. Ν. Μάρδα και επιστ. σύμβουλο τον αναπλ. καθ. Δρ. Ν. Μπελαβίλα.

Στη Συνεδρίαση της 03-11-2018 (5η Συνεδρίαση, θέμα 5ο), η Οργανωτική Επιτροπή της ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019 αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση των προτάσεων του Ν.Ο Σύρου σχετικά με τους κολυμβητικούς αγώνες και την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων από όλους τους Φορείς, για την εκπόνηση της μελέτης.

Ενέργειες: Ο ΝΟΣ έχει έρθει σε επαφή με την Υπηρεσία Φάρων για τις περαιτέρω διαδικασίες που απαιτούνται. Ο Φάρος ανήκει στο ΓΕΝ, ενώ το νησί διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Σύρου Ερμούπολης και αποτελεί το ΑΒΚ 20 Δημόσιο Κτήμα της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, με ΚΑΕΚ 290455801001. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η σύνταξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος σχετικά με την εκπόνηση και το κόστος της μελέτης του έργου.

Υ/Γ: Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο ίδιος Αρχιτέκτων Johann B. Erlacher το 1834 – 1839 δημιούργησε τα σχέδια του Φάρου και του κτιρίου του Νεώσοικου, που σήμερα λειτουργεί ως έδρα του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Οι Αγώνες προκηρύσσονται και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) και της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) .

Αναμένεται η τελική έγκριση της προκήρυξης των αγώνων, η οποία θα αναρτηθεί στο site του ΝΟΣ και της ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019 .

 

Ετικέτες: