Η Άνω Μερά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων καθώς επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι με 5-4 (1-1 κανονική διάρκεια αγώνα) του Πανναξιακού

Πήρε τον τίτλο κι έφυγε για… Γ’ Εθνική

Η Άνω Μερά μετά από ένα ματς που… έσπασαν καρδιές αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων, καθώς επικράτησε του Πανναξιακού με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι. Η ομάδα της Μυκόνου η οποία έφτασε δίκαια μέχρι το τέλος της διαδρομής ήταν καλύτερη κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και στο τέλος χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Χατζάκου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων. Από την πλευρά του ο Πανναξιακός αν και το πάλεψε μέχρι το τέλος, το άστοχο πέναλτι του Καράι του στέρησε τον τίτλο. Βέβαια για να φτάσουμε μέχρι την παράταση αλλά και τα πέναλτι χρειάστηκε να ευστοχήσει από τα… έντεκα βήματα ο Κωστόπουλος.

 

Ήταν… ανώτερη

Τώρα όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης ήταν ένα παιχνίδι κλειστό καθώς τόσο ο Πανναξιακός όσο και η Άνω Μερά το δυνατό τους σημείο ήταν η… άμυνα. Από εκεί και πέρα το γρήγορο γκολ που επετεύχθη από την Άνω Μερά – ο Δαραμάρας στο 5’ με πέναλτι έκανε το 0-1 – δεν βοήθησε ώστε το παιχνίδι να γίνει πιο γρήγορο και να ανοίξουν οι άμυνες. Οι ομάδες έπαιξαν το παιχνίδι τους, αφού είχαν σχεδιαστεί οι τακτικές από τους δύο προπονητές. Οι πρωταθλητές Κυκλάδων είχαν βέβαια τις ευκαιρίες τους να φτάσουν στο 2-0 και ουσιαστικά να αποκτήσουν μεγάλο πλεονέκτημα, όμως τόσο ο Τσαϊλάκης όσο και το… δοκάρι κράτησαν τον Πανναξιακό εντός παιχνιδιού μέχρι το φινάλε. Από εκεί και πέρα η ομάδα της Νάξου στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης βγήκε με μεγαλύτερες αξιώσεις μπροστά και στο 91’ ο Χαμηλοθώρης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή, με τον Κουμπαράκη να δείχνει αμέσως την άσπρη βούλα. Ο Κωστόπουλος ευστόχησε στον πέναλτι και οι δύο ομάδες οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο της παράτασης μετά το τελικό 1-1 της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης.

Τίποτα σπουδαίο στην παράταση

Το τελικό 1-1 έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση όπου και είχαν τον χρόνο για να μπορέσουν να φτάσουν σε ένα ακόμη τέρμα που ίσως να τους έδινε και τον τίτλο. Η εικόνα της παράτασης ίσως για πολλούς να ήταν αυτό που περίμεναν. Δηλαδή ένα ματς τελείως κλειστό, με τις ομάδες να ρίχνουν περισσότερο βάρος ανασταλτικά παρά επιθετικά. Ουσιαστικά στον έξτρα χρόνο της παράτασης δεν σημειώθηκε κάτι αξιόλογο και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και εκεί θα έλυναν τις… διαφορές τους. Βέβαια τακτικά ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες, οι οποίες είχαν στόχο άσχετα αν αυτός ο στόχος δεν ήταν υπέρ του θεάματος. Όμως σε έναν τελικό το θέαμα είναι δευτερεύον μιας και προέχει η επίτευξη του στόχου.

 

Η άμυνα η… δύναμή τους

Η δύναμη και των δύο ομάδων ήταν από την αρχή… γνωστή. Πανναξιακός και Άνω Μερά δύσκολα δέχονταν γκολ, αφού η αμυντική τους λειτουργία είναι πάρα πολύ καλή. Τα δύο τέρματα που σημειώθηκαν σε 120 λεπτά προήλθαν από εκτελέσεις πέναλτι. Δημιουργήθηκαν κάποιες ευκαιρίες – μετρημένες – όμως η μπάλα δεν ήταν με το μέρος των ποδοσφαιριστών, αφού στην μεγαλύτερη και καλύτερη στιγμή η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Τσαϊλάκη.

Η Άνω Μερά ήταν γνωστό πως θα έπαιζε αρχικά να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα κι όταν έβγαζε κάποιο τέρμα θα προσπαθούσε μέχρι τέλους να το κρατήσει. Αυτό το είχε δείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αφού είχε να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους. Η τακτική της δεν άλλαξε ούτε στον τελικό  με τον κ. Παπαπαναγή να δίνει από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα κόμη μεγαλύτερη βάρος στην άμυνα.

Από εκεί και πέρα  Πανναξιακός στο τελικό με τον Πανθηραϊκό έδειξε πως έχει πολύ καλή άμυνα και πως δύσκολα δέχεται γκολ. Στην κανονική ροή του πρωταθλήματος, αλλά και της δεύτερης φάσης ίσως να μην χρειάστηκε να ρίξει το βάρος του στην άμυνα καθώς οι αντίπαλοί του δεν είχαν την δύναμη να τον… χτυπήσουν. Έτσι έπαιζε επιθετικά και μάλιστα σημείωνε αρκετά τέρματα. Στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος ο Πανναξιακός σημείωσε συνολικά 37 τέρματα και δέχθηκε μόλις δύο (2). Η εικόνα της ομάδα της Νάξου δεν άλλαξε ούτε στη δεύτερη φάση, αφού είχε να αντιμετωπίσει τις ίδιες σχεδόν ομάδες, με τις προσθήκες του Α.Ο. Πάρου και του Α.Ο. Σερίφου.

Στην αντίπερα όχθη η Άνω Μερά ήταν πιο… έτοιμη αφού ήταν σε έναν δύσκολο όμιλο και είχε να αντιμετωπίσει δύο δυνατούς αντιπάλους που είχαν κι αυτοί στόχο το πρωτάθλημα. Χρειάστηκε να βγει νικήτρια από τα ματς με Α.Ο. Σύρου και Α.Ο. Μυκόνου και να φτάσει εν τέλει μέχρι το τέλος της διαδρομής με επιτυχία και να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Κυκλάδων για την σεζόν 2018-19. Η Άνω Μερά επιστρέφει σε Εθνική κατηγορία έπειτα από επτά χρόνια αφού η τελευταία φορά που αγωνίσθηκε ήταν το 2012.

 

 

Οι καλύτερες φάσεις και τα γκολ της αναμέτρησης

 

2’ ο Δημητρανόπουλος με σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ στην πρώτη υποψία φάσης στην αναμέτρηση.

5’ ο Δαραμάρας μπήκε μέσα στην περιοχή του Πανναξιακού κι έπειτα από μαρκάρισμα από το Τσαϊλάκη ο παίκτης της Άνω Μεράς βρέθηκε στο έδαφος. Ο «άρχοντας» του αγώνα καταλόγισε αμέσως την παράβαση. Ο ίδιος παίκτης που κέρδισε το πέναλτι το εκτέλεσε εύστοχα βάζοντας την Άνω Μερά μπροστά στο σκορ με 1-0.

11’ άουτ πέρασε το σουτ του Λαζαρίδη από πλεονεκτική θέση.

13’ ο Τσαϊλάκης με υπερένταση έβγαλε δύσκολα σε κόρνερ το σουτ του Κεμπέ.

19’ μεγάλη ευκαιρία για την Άνω Μερά να κάνει το 2-0 με το σουτ του Κεμπέ. Ο παίκτης της Μυκόνου στάθηκε άτυχος καθώς είδε τη μπάλα να σταματά στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Τσαϊλάκη.

26’ ο Καφετζής με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ έστειλε τη μπάλα άουτ.

30’ ο Τζάβρας με δυσκολία απέκρουσε το σουτ του Πιτταρά, από πολύ καλή θέση.

32’ σε κόρνερ κατέληξε η απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Πιτταρά, καθώς η μπάλα βρήκε στο… τοίχος κι άλλαξε πορεία.

37’ ο Καραΐνδρος με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής προσπάθησε να νικήσει τον γκολκίπερ του Πανναξιακού, όμως ο Τσαϊλάκης μάζεψε τη μπάλα χωρίς πρόβλημα.

46’ άουτ πέρασε η μπάλα στο σουτ του Ζαφείρη.

49’ ο Τσαϊλάκης χωρίς πρόβλημα στο Ψαλιδάκη από τον Λυμπερτά.

51’ ο Βαθρακολοίλης μετά από πολύ ωραία πάσα βρέθηκε μόνος απέναντι στον Τζάβρα, όμως ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Πανναξιακού δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα σε σουτ που επιχείρησε. Η ομάδα της Νάξου έχασε μεγάλη ευκαιρία για να φέρει το ματς στα ίσα.

53’ ο Τσαϊλάκης με υπερένταση έβγαλε σε κόρνερ με τις γροθιές το σουτ του Δημητρανόπουλου από πλεονεκτική θέση.

74’ νέα  επέμβαση από τον γκολκίπερ του Πανναξιακού σο σουτ του Κεμπέ. Η μπάλα πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου.

75’ μεγάλη ευκαιρία για να κλειδώσει το ματς έχασε η Άνω Μερά μετά την προσπάθεια του Κεμπέ. Ο αθλητής της ομάδας της Μυκόνου μπήκε έπειτα από ατομική ενέργεια μέσα στην περιοχή όμως το σουτ του κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.

77’ ο Τσαϊλάκης με ωραία επέμβαση μπλόκαρε το σουτ του Αμντούλ.

79’ ο Αμπντούλ έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0 καθώς δεν κατάφερε να νικήσει τον Τσαϊλάκη, καθώς η μπάλα στο σουτ που επιχείρησε κατέληξε άουτ.

91’ ο Αντώνης Χαμηλοθώρης μετά από το μαρκάρισμα του Καρφαρίδα βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος μέσα στην μεγάλη περιοχή και ο κ. Κουμπαράκης έδειξε την… εσχάτη των ποινών.

94’ ο Κωστόπουλος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τζάβρα και η ομάδα της Νάξου ισοφάρισε σε 1-1 στο φινάλε της αναμέτρησης, στέλνοντας τον Τελικό στην… παράταση. 

96’ σε κόρνερ έδιωξε ο Τσαϊλακης το σουτ του Παπαδάκη.

113’ αόυτ η μπάλα στην προσπάθεια του Αμπντούλ από πλεονεκτική θέση για σουτ.

 

Η σειρά των… πέναλτι

Κωστόπουλος (Πανναξιακός) 1-0

Καραϊνδρος (Άνω Μερά) 1-1

Πιτταράς (Πανναξιακός) 2-1

Καρφαρίδας (Άνω Μερά) 2-2

Δεμερτζής (Πανναξιακός) 3-2

Λευτέρας Αδαμ (Άνω Μερά) 3-3

Βαθρακοκοίλης (Πανναξιακός) 4-3

Ραζάκ (Άνω Μερά) 4-4

Καράι (Πανναξιακός) αστοχεί η μπάλα άουτ

Χατζάκος (Άνω Μερά) 4-5 εύστοχο και η Άνω Μερά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων.

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ (Νόνι Λίμα) Τσαϊλάκης, Καράι, Χαμηλοθώρης Κωστόπουλος, Τσουρής (67' Ανεβλαβής), Καφετζής, Μπονιάκος (67' Δεμερτζής), Ζαφείρης (73' Παπανικολάου), Πιτταράς, Καρούσης (20' λ.τρ. Βαθρακοκοίλης), Λυμπερτάς.

ΑΝΩ ΜΕΡΑ (Φώτης Παπαπαναγής) Τζάβρας, Χατζάκος, Σαλταμάρας, Κωφοκώτσιος, Ξενάκης, Καραϊνδρος, Παπαδάκης, Δημητρανόπουλος (71' Γκολέμης), Λαζαρίδης (67' Ραζάκ), Δαραμάρας (58' λ.τρ. Καρφαρίδας), Κέμπε (78' Αδαμ).

 

 

Τα συγχαρητήρια

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Άνω Μερά, ομάδες του νομού έσπευσαν να δώσουν τα δικά τους συγχαρητήρια στην ομάδα της Μυκόνου για την επιτυχία της.

 

ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ

«Ο Πανθηραϊκός Α.Ο συγχαίρει θερμά το Α.Σ. Άνω Μερά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κυκλάδων και την άνοδο στην Γ´ Εθνική Κατηγορία. Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς επιβραβεύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα της Μυκόνου, με την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο πρωτάθλημα της νέας περιόδου. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και στην ομάδα του Πανναξιακού για την φετινή της παρουσία σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα Κυκλάδων και την κατάληψη της δεύτερης θέσης, καθώς και στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων για την εξαιρετική διοργάνωση του τελικού.

 

ΠΑΣ ΤΗΝΟΥ

«Το Δ.Σ του Π.Α.Σ Τήνου θα ήθελε να συγχαρεί το Α.Σ. Ανω Μέρα Μυκόνου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Κυκλάδων 2018-19».

 

Α.Ο. Πάγου

«Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δύο φιναλίστ του πρωταθλήματος και ειδικότερα την ομάδα της Άνω Μέρας για την κατάκτηση αυτού. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα της Γ εθνικής κατηγορίας, επίσης συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στην χθεσινή γιορτή για το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο».

 

ΜΑΡΠΗΣΣΑΪΚΟΣ

«Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους παίχτες, προπονητές, διοίκηση και τον φίλαθλο κόσμο της ΑΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κυκλάδων ,και την άνοδο της στην Γ΄ Εθνική κατηγορία όπως και στον ΑΟ Πανναξιακό για τη συμμετοχή του στο τελικό».

 

Θύελλα Καμαρίου

«Το Δ.Σ. της ομάδας μας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην ομάδα της Άνω Μεράς Μυκόνου για την κατάκτηση του φετινού πρωτσθλήματος ΕΠΣΚ και την καλωσορίζει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας.

Επίσης συγχαίρει τον Α.Ο. Πανναξιακό για την φετινή του πορεία.

Το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο αρχίζει και δυναμώνει και αυτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά των ανθρώπων που συμμετέχουν στις ομάδες μας καθώς και στην ΕΠΣΚ που τα τελευταία χρόνια βαδίζει με προσεκτικά και οργανωμένα βήματα».

 

ΑΟ ΠΑΡΟΥ

«Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δύο φιναλίστ του πρωταθλήματος και ειδικότερα την ομάδα της Άνω Μέρας για την κατάκτηση αυτού. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα της Γ εθνικής κατηγορίας, επίσης συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στην χθεσινή γιορτή για το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο».

 

ΑΟ ΣΥΡΟΥ

Ο Α.Ο. Σύρου συγχαίρει την Άνω Μερά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Ο τίτλος αυτός αποτελεί μια δικαίωση των κόπων και των προσπαθειών διοίκησης, προπονητών και παικτών της ομάδας της Μυκόνου, στο δυσκολότερο πρωτάθλημα της χώρας μας! Επίσης οφείλουμε να συγχαρούμε και την ομάδα του Πανναξιακού που έφτασε ως τον τελικό, όπως και την ΕΠΣ Κυκλάδων για την άψογη διοργάνωση που έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στον θεσμό!