Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων

Με Α’ και Β’ κατηγορία το πρωτάθλημα Ανδρών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων στο νησί της Πάρου, καθώς εκεί βρέθηκαν τα περισσότερα σωματεία και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Τα πρωταθλήματα των θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον υπάρχον σχεδιασμό δηλαδή σε δύο κατηγορίες σε Α’ και Β’. Βέβαια κάποιες φήμες που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά και ταυτόχρονα ήταν αδύνατο να προχωρήσουν. Αυτό γιατί να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή στον σχεδιασμό των κατηγοριών θα έπρεπε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Από εκεί και πέρα η Α’ κατηγορία θα είναι ενοποιημένη, δεν θα χωριστεί δηλαδή σε ομίλους και οι ομάδες θα παίξουν όλες με όλους. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα αυτή την στιγμή έχουν 10 ομάδες, όμως ίσως να είναι και λιγότερες, αφού η αρχική σκέψη τόσο της Μήλου όσο και της Ίου που μπορούν να αγωνιστούν στην Α’ να δηλώσουν τελικά στην Β’. Αυτό γιατί δεν τους βολεύει συγκοινωνιακά και είναι δύσκολη η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών αυτών. Η β’ κατηγορία τώρα υπάρχει η σκέψη να διεξαχθεί σε δύο ομίλους, αλλά όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.

 

Καινοτομία με αγώνα super cup

 

Η ΕΠΣ Κυκλάδων το είχε… προαναγγείλει και επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πάρου. Από τη νέα αγωνιστική περίοδο  οι Κυκλαδίτες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κι αγώνα σούπερ καπ. Κάτι νέο για τις Κυκλάδες κι όλοι εύχονται οι αγώνες αυτοί να δίνονται κάθε χρόνο. Το φετινό Σούπερ Καπ αναμένεται να διεξαχθεί στις7 Σεπτεμβρίου και τον πρώτο τίτλο της σεζόν θα τον διεκδικήσουν η πρωταθλήτρια Κυκλάδων Άνω Μερά και ο κυπελλούχος Πανθηραϊκός. Διαφορά δυναμικότητας δεν θα υπάρχει καθώς και οι δύο ομάδες πλέον θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Έτσι, Πανθηραϊκός και Άνω Μερά θα έχουν την ευκαιρία να τεστάρουν τις δυνάμεις τους και να βελτιωθούν όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τώρα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η έδρα του τελικού του σούπερ καπ, καθώς η πρώτη σκέψη είναι να διεξαχθεί στο γήπεδο της Ίου κι αν δεν υπάρχουν πλοία που να εξυπηρετούν τις ομάδες τότε ο αγώνας θα γίνει στο ΔΑΚ Νάξου.

 

Αλλαγές στα πρωταθλήματα υποδομής

 

Αλλαγές θα υπάρξει στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων καθώς αλλάζουν μετά και την απόφαση που υπάρχει τα όρια ηλικίας. Αρχικά μετά από απόφαση που πάρθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οι κατηγορίες των μικτών ομάδων θα είναι πλέον Κ12 και Κ14, ώστε να υπάρξει η ευκαιρία της εύρεσης αθλητών που θα πλαισιώσουν τα τμήματα της Εθνικής ομάδας. Από εκεί και πέρα οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Κ18 ίσως να αγωνιστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Β’ κατηγορία. Αυτό γιατί δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και υπήρχε γενικό πρόβλημα στη διεξαγωγή των αγώνων. Αυτό θα γίνει γνωστό βέβαια στη συνέχεια, αφού για παράδειγμα ο Α.Ο. Μυκόνου που φέτος θα αγωνιστεί στην Α’ κατηγορία Κυκλάδων, αν η σκέψη γίνει πράξη τότε θα πάρει μέρος και στη Β’ κατηγορία με την ομάδα Κ18. Αυτό θα συμβεί με όλες τις ομάδες που δηλώσουν και Κ18.

 

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

 

                Άλλη μια ποδοσφαιρική χρονιά, η τέταρτη μαζί σας, έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά που πιστεύω άφησε πίσω της πολλά θετικά γεγονότα και εξελίξεις για το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά:

             -Σχολή Προπονητών UEFA C & UEFA D.

             -Σχολή Διαιτητών.

              -Διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια, Τουρνουά Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Κ-14 & Κ-16 στις Κυκλάδες.

              -Πρόκριση για πρώτη φορά στην επόμενη Φάση και των δύο Μικτών μας Ομάδων, Κ-14 & Κ-16.

              -Διεξαγωγή τριών (3) FINAL-FOUR (K-12, K-14, K-16) και τριών (3) Τελικών (Α’ Κατηγορίας, Κυπέλλου Κυκλάδων & Κ-18)

              -Συνδιοργάνωση με την Ε.Π.Ο. των Τουρνουά «GRASSROOTS» & «ΠΑΣΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ» σε αρκετά νησιά.

              Και άλλα πολλά, τα οποία σας εκθέτω στον Διοικητικό Απολογισμό.                              

               Προσωπικά και πάνω από όλα κρατώ την εμπιστοσύνη που μας δείξατε ανανεώνοντας μας με την ψήφο σας για άλλα τέσσερα χρόνια την Διοίκηση της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων.

               Παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια κάποιου, που χρόνια προσπαθεί να «πετύχει» την ανατροπή και την «οπισθοδρόμηση» της Ε.Π.Σ.Κ., 18 σωματεία μας εμπιστεύθηκαν. [11 μας ψήφισαν, 3 αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ μας, αλλά δυστυχώς ένας ολόκληρος κομματικός μηχανισμός (με πλήρη άγνοια από την κεντρική του ηγεσία), άλλαξε τα πληρεξούσια (ΑΠΣ ΚΥΘΝΟΥ, ΜΕΑΣ ΑΣΤ. ΜΑΡΜΑΡΩΝ & ΠΑΣ ΝΑΞΟΥ).  4 ακόμη σωματεία  δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, παρά την ομόφωνη απόφαση των Δ. Σ. τους, υπέρ μας]. Για τους 4 αρνητικούς ψήφους, για δικούς τους λόγους των υπόλοιπων σωματείων, τα σεβόμαστε και τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα. Μικρό παράδειγμα ο Τελικός Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας με δύο  εξ’ αυτών.

              Οι αγώνες και οι προσπάθειες δεν σταματούν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Νομό μας. Πιστεύω και εύχομαι όλα να γίνουν ακόμη καλύτερα με την προσπάθεια όλων μας.

              Αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, σωματεία, Μ.Μ.Ε. και οποιοσδήποτε άλλος που πραγματικά αγαπά το ομορφότερο άθλημα, μπορούν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη αυτού του στόχου και οι Κυκλάδες μας να δοξαστούν ακόμη πιο πολύ.

 

Ο διοικητικός απολογισμός της ΕΠΣ Κυκλάδων για τη σεζόν 2018-19

Κλείνοντας τον Διοικητικό Απολογισμό της χρονιάς, μια βαθιά ικανοποίηση και μόνο με διακατέχει.

Πολλά «θετικά» έγιναν, που πιστεύω μια πανέμορφη ποδοσφαιρική «αύρα» έχει τυλίξει τα Κυκλαδονήσια μας.

Η Ομοσπονδία, αργά αλλά σταθερά, έχει αρχίσει να κοιτάζει προς την Ένωση μας. Οικονομικά βέβαια έχει ακόμα πολύ δρόμο για να μας ικανοποιήσει (ήδη βεβαιώθηκαν 260.000,00 € έως 31-12-2018, οφειλές προς την Ένωση μας) αλλά πιστεύουμε κι αυτό σιγά – σιγά και με την σταδιακή επαναφορά της εμπιστοσύνης της πολιτείας προς την Ε.Π.Ο., θα επιτευχθεί.

Η «εικόνα» του ποδοσφαίρου μας προς τα έξω, οι Μικτές μας Ομάδες, για πρώτη φορά στην σαραντάχρονη ιστορία της Ε.Π.Σ.Κ., προκρίθηκαν στη φάση των «16». Ένα άψογο τουρνουά από όλες τις πλευρές, Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, διοργανώθηκε από την Ένωση μας, παρουσία σχεδόν όλων των προπονητών των Εθνικών μας Ομάδων.

Η επαναλειτουργία του γηπέδου της Ε.Π.Σ.Κ. έδωσε στις Μικτές μας Ομάδες και στις ομάδες της Σύρου ένα άριστο γήπεδο, που με περαιτέρω βελτιώσεις θα γίνει ένα μοναδικό στολίδι και «εργαλείο» για την Ένωση μας.

Η δεύτερη συνεχιζόμενη Σχολή Προπονητών UEFA C και η UEFA D στη Νάξο διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και έτσι ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Κυκλάδων, έφτασε τον αριθμό των 60 πτυχιούχων προπονητών που μόνο αισιοδοξία μας δίνει ενώ από φέτος θα καθιερώσουμε το βραβείο Προπονητή – Παιδαγωγού.

Διαιτησία, αναλογιζόμενων των τεράστιων προβλημάτων, έκανε ένα μεγάλο άλμα την χρονιά που πέρασε. Διευθύνοντας  σχεδόν 460 παιχνίδια οι 30 διαιτητές, καταλαβαίνετε όλοι τον πραγματικό «άθλο» της. Η διαρκής επιμόρφωση και οι Σχολές Διαιτητών βοήθησαν τα μέγιστα ενώ ο Τελικός του Πρωταθλήματος Α΄κατηγορίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τιμώντας το μεγαλύτερο ταλέντο της Κυκλαδίτικης Διαιτησίας, τον κ. Στέφανο Κουμπαράκη.

Μόνο για «κατόρθωμα» μιλάμε κλείνοντας την ποδοσφαιρική χρονιά μέσα Μαΐου, παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν (απαγορευτικά, δυσμενείς καιρικές συνθήκες κλπ).

Οι Ακτοπλοϊκές Εταιρείες σε συνεννόηση με την Ε.Π.Σ.Κ., προσάρμοσαν και βελτίωσαν τα δρομολόγια τους για το καλό του ποδοσφαίρου και γι΄αυτό δόθηκε το όνομα τους σε δύο από τις διοργανώσεις μας. Καταλυτική βέβαια ήταν και η θετική εισήγηση  του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας σε αυτή τη συνεργασία.

Με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για άλλη μια χρονιά, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, συνδιοργανώσαμε τις τελικές φάσεις των δύο αναπτυξιακών κατηγοριών μας Κ-14 και Κ-16 και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ευχόμαστε να καταλάβουν όλοι στις Υπηρεσίες ότι το ποδόσφαιρο μόνο καλά έχει να προσφέρει στα νησιά μας και δεν πρέπει να επιχειρείται  καμία παρέμβαση «μικροπολιτική» σ’ αυτό.

Οι δύο εκπρόσωποι μας στη Γ’ Εθνική, Α.Ο. ΠΑΝΘΗΡΑΙΚΟΣ και ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ Καμαρίου, παρέμειναν επάξια στην Κατηγορία και από φέτος θα συνοδεύονται και από τρίτη ομάδα μας, την φετινή Πρωταθλήτρια, ΑΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑ Μυκόνου. Σιγά – σιγά τείνει να  καθιερωθεί  και όμιλος Γ’ Εθνικής για τα νησιά μας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ομάδα μας, ο ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ Καμαρίου, συμμετείχε επάξια σε Όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας. Πραγματικά θερμά συγχαρητήρια.

Δύο ποδοσφαιρικές ομάδες Γυναικών, (ΑΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑ, Α.Ο ΠΕΡΣΕΑΣ) και αυτό για πρώτη φορά, συμμετείχαν αξιοπρεπέστατα στο Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής Γυναικών, ενώ δημιουργήθηκε και η πρώτη Ακαδημία Κοριτσιών (Α.Ο. ΠΕΡΣΕΑΣ Σύρου).

Στις αναπτυξιακές κατηγορίες υπήρξε μεγάλη βελτίωση. Και μόνο η συμμετοχή 19 ομάδων στην κατηγορία Κ-12 μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και τα σωματεία μας δουλεύοντας «επαγγελματικά» Θα έλεγα από τις μικρές ηλικίες, τα ευτυχή αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Το ίδιο ευχόμαστε να γίνει και στις άλλες Ενώσεις της Χώρας ούτως ώστε σε βάθος δεκαετίας, όπως έχει προγραμματιστεί, η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων, να πάρει τη θέση «ψηλά» εκεί που της αξίζει. Τρανό παράδειγμα το Βέλγιο, που αρχίζοντας, εννέα χρόνια ήδη, από χαμηλά, έφτασε αυτή τη στιγμή σε περίοπτη θέση, τρίτη παγκόσμια , πίσω από τη Γερμανία και Αργεντινή (Ελλάδα 44η). Με σωστό προγραμματισμό, δουλειά, αφοσίωση αγάπη, πίστη και τόλμη οι Κυκλαδίτες μπορούν να φτάσουν ψηλά το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Τα γήπεδα σιγά – σιγά εκσυγχρονίζονται. Δήμοι, Περιφέρεια και Πολιτεία όλο και περισσότερο βοηθούν σ’ αυτό καθώς και στη διεξαγωγή τουρνουά. Όλο και περισσότεροι, και «κυρίως»  σοβαρότεροι παράγοντες, στελεχώνουν τα Σωματεία μας.

Οι «πτυχιούχοι» πλέον υποχρεωτικά προπονητές, συμβάλλουν τα μέγιστα στην σωστή καθοδήγηση των νεαρών και επίδοξων αθλητών και οι «χορηγοί» σπεύδουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα Σωματεία και την Ένωση καθώς και οι Ακτοπλοϊκές Εταιρείες συμβάλουν τα μέγιστα με τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχουν. 

Το νέο Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Κ., εντελώς αδέσμευτο, ακομμάτιστο και κυρίως αφήνοντας στην άκρη οπαδικές προτιμήσεις δίνει τον καλύτερο του εαυτό και την δεύτερη τετραετία που μας εμπιστευτήκατε.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον «Γερόλυκο» πλέον του ποδοσφαίρου Γιάννη Σιγάλα, για την σημαντική συμβολή του όπου χρειάστηκε. Κλείνοντας τον Γενάρη 40 χρόνια ζωής της Ε.Π.Σ.Κ. η Ένωση μας του οφείλει πολλά.

Ευχαριστούμε Δάσκαλε!!! Η υπομονή σου και η επιμονή σου διέσωσε την κατάλληλη στιγμή την Ε.Π.Ο. και την Ε.Π.Σ.Κ. οι οποίες πλέον βαδίζουν, πιστεύω, σε καλύτερη πορεία.

Κλείνοντας, ένα τεράστιο Μπράβο στον Α.Ο. ΠΥΡΓΟΥ για την επαναδραστηριοποίηση του και την κατάκτηση από την πρώτη κιόλας χρονιά του «Κυπέλλου Ήθους» και φυσικά στα τμήματα Υποδομών του ΑΝΔΡΙΑΚΟΥ ΟΦ για την μοναδική προσπάθεια τους (Διανυκτερεύσεις σε όλα τα παιχνίδια σε σχέση με αντιπάλους που ούτε καν πήγαν στην Άνδρο) Σίγουρα μήνυμα για αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης και σεβασμού των συνεπών σωματείων.

Πολύ σημαντική και η προσπάθεια δημιουργίας Μουσείου Κυκλαδίτικου Ποδοσφαίρου και η λεπτομερής καταγραφή της Ιστορίας του, καθώς και η δημιουργία αίθουσας ΜΜΕ και συνεντεύξεων.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθημερινούς μου συνεργάτες, οι οποίοι νύχτα, μέρα, χωρίς την παραμικρή σκέψη άρνησης, συμβάλλουν τα μέγιστα για την ομαλή λειτουργία της Ε.Π.Σ.Κ. και με ανέχονται, Λέτα, Μιχάλη, Γιάννη, Φραγκίσκο και πολλοί άλλοι,  σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και το κοινό «όραμα» που έχουμε.