Πρωταθλήτρια της Β’ κατηγορίας Κυκλάδων μετά και την τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ αναδεικνύεται η… Ελλάς Σύρου

Τέλος και τυπικά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

Το τέλος των πρωταθλημάτων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση αναφέρεται και ο τρόπο ανάδειξης των πρωταθλητών. Τώρα, σε τοπικό επίπεδο πρωταθλητής Κυκλάδων για την Β’ κατηγορία Κυκλάδων σύμφωνα με τα ισχύοντα αναδεικνύεται η Ελλάς Σύρου, με δεύτερο τον Αστέρα Μαρμάρων και τρίτο τον ΠΑΣ Νάξου. Επίσης η ΕΠΣ Κυκλάδων θα πρέπει να δηλώσει και κυπελλούχο ένας θεσμός που δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί. Με τα ισχύοντα πάλι η ΕΠΟ προτείνει ο κυπελλούχος να αναδειχθεί μέσα από κλήρωση, όμως σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Η ΕΠΣ Κυκλάδων σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, θα υπάρξει μία συζήτηση με τις τέσσερις ομάδες και ταυτόχρονα θα ζητηθεί εξτρά χρόνος από την ΕΠΟ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα παιχνίδι των Σεπτέμβριο. Αυτό βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τέλος, τα πρωταθλήματα υποδομής η Ένωση θέλει να τα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο καθώς θέλει να δώσει το δικαίωμα στις ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση να διεκδικήσουν τον τίτλο.   

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να διεκδικήσουμε μέσα στο γήπεδο το πρωτάθλημα»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη»  για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να δώσει… τέλος στα τοπικά πρωταθλήματα.

«Η απόφαση της ΕΠΟ είναι να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα που ήταν σε εξέλιξη. Ο κυπελλούχος θα βγει σύμφωνα με όσα ισχύουν με κλήρωση από τους τέσσερις φιναλίστ. Όπως είναι γνωστό έχουν προκριθεί δύο ομάδες από την Σύρο και δύο από την Σαντορίνη.  Αυτό θα συμβεί γιατί ο Κυπελλούχος θα πρέπει α συμμετάσχει στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος. Από εκεί και πέρα από πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων έχει ήδη αναδειχθεί οπότε δεν χρειάστηκε να κάνουμε κάτι εμείς από την πλευρά μας. Ο Πρωταθλητής Πανναξιακός έχει ήδη δηλωθεί και αυτομάτως έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας Κυκλάδων. Τώρα όσον αφορά για τον πρωταθλητής της Β’ κατηγορίας Κυκλάδων, καθώς το πρωτάθλημα δεν είχε ολοκληρωθεί, αλλά και οι ομάδες που θα έχουν το δικαίωμα της ανόδου. Εκεί η απόφαση της ΕΠΟ προβλέπει ο πρωταθλητής να αναδειχθεί σύμφωνα με την βαθμολογική κατάταξη κατά την οποία βάση αγώνων και βαθμών, η Ελλάς Σύρου είναι η πρωταθλήτρια ομάδα της Β’ κατηγορίας Κυκλάδων, δευτεραθλητής είναι ο Αστέρας Μαρμάρων της Πάρου και τρίτη στην βαθμολογία είναι ο ΠΑΣ Νάξου. Οι άλλες τρεις ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες στους ομίλους τους και θα συμμετείχαν στην Β’ φάση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας, θα τους δώσουμε το δικαίωμα να θέλουν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, ώστε να αυξηθούν και τα σωματεία που είχαμε τη σεζόν αυτή. Δηλαδή από οκτώ (8) να πάνε δέκα (10) ή και περισσότερες».  Αυτά αρχικά σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων για α συνεχίσει ο κ. Φρέρης αναφερόμενος στα πρωταθλήματα των υποδομών.

«Στα πρωταθλήματα των υποδομών, ενώ υπάρχει εντολή να διακοπούν, από την πλευρά μας θα συζητήσουμε το συμβούλιο για να δούμε αν μπορούμε να μεταθέσουμε τους αγώνες των τελικών φάσεων για τον Σεπτέμβρη. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και με τα όσα θα ισχύουν τότε. Αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους, κι αυτό γιατί αυτό θα συμβεί μία φορά στη ζωή τους. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τα παιδιά με την… γλύκα ότι πέρασαν στην τελική φάση όμως αυτή η φάση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Αλλά ούτε θέλουμε να τους πούμε ότι με κλήρωση κάποια ομάδα πήρε το πρωτάθλημα. Εδώ υπάρχου και συναισθηματικοί λόγοι καθώς υπάρχουν ομάδες που θα συμμετείχαν σε τελική φάση για πρώτη φορά. Οπότε πιστεύω βούληση όλων είναι τα πρωταθλήματα αυτά είναι να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν και τα πρωταθλήματα της σεζόν 2020-21. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι στα παιχνίδια που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα αγωνισθούν τα παιδιά που είχαν δικαίωμα συμμετοχής αυτή της χρονιά, δηλαδή το 2019-20».

Τέλος, ο κ. Φρέρη απάντησε στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις ως προς τον τρόπο ανάδειξης του κυπελλούχου Κυκλάδων κι άφησε ένα μικρό παραθυράκι για αγώνες τον… Σεπτέμβριο.

«Από την πλευρά μας πριν κάνουμε την κλήρωση θα συζητήσουμε με τις τέσσερις ομάδες κι αν μας δοθεί μία μικρή πίστωση χρόνου η ΕΠΟ, δηλαδή ο κυπελλούχος να αναδειχθεί τον Σεπτέμβριο τότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους αγώνες τότε. Όμως και πάλι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δεν εξαρτάτε τίποτα από εμάς. Αυτό είναι καθαρά απόφαση της ΕΠΟ».   

 

Αναλυτικά η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά την υπ’ αριθ. 33/29.04.2020 συνεδρίαση της, αφού έλαβε γνώση των εισηγήσεων της Επιτροπής Διοργανώσεων, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου αποφασίζει:

Α. Τη λήξη όλων των Πρωταθλημάτων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η επικύρωση της οριστικής κατάταξης των ομάδων σε όλα τα Πρωταθλήματα, θα γίνει με βάση τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή τους. Στα Πρωταθλήματα Α Κατηγορίας, Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία κατά τη διακοπή τους και προβιβάζεται στη Γ’ Εθνική.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Σε περίπτωση που τα Πρωταθλήματα διεξάγονται σε δύο ή περισσότερους ομίλους για την τελική κατάταξη των ομάδων, εφαρμόζονται τα κριτήρια της UEFA, που επίσης περιλαμβάνονται στο άρθρο 20 του ΚΑΠ.  Όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από την Α’ Κατηγορία και τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστούν και θα υποβιβαστούν από τις μικρότερες κατηγορίες, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων δύνανται να τροποποιήσουν τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις τους, βάσει των προβλεπόμενων στην υπ’ αριθμ. 275/45 23.4.2020 τροπολογία, που δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων, με άμεση ισχύ και ψηφίστηκε στις 24.04.2020 από τη Βουλή εντασσόμενη στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’75) και άλλες διατάξεις».

Β. Τη λήξη των Πρωταθλημάτων Κ-12 και Κ-14.

Γ. Τη λήξη των Κυπέλλων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η Κυπελλούχος ομάδα, εφόσον ο τελικός αγώνας δεν έχει διεξαχθεί, θα αναδειχθεί κατόπιν κλήρωσης μεταξύ των ομάδων που έχουν προκριθεί στον Τελικό Αγώνα και με τον ίδιο τρόπο μεταξύ των ομάδων που έχουν προκριθεί στην ημιτελική φάση, εφόσον η φάση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δ. Τη λήξη του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας 2019-2020 και όλων των Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ. Η επικύρωση της οριστικής κατάταξης των ομάδων ανά όμιλο, θα γίνει με βάση τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή του Πρωταθλήματος. Αναβάλλει τη λήψη απόφασης για τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστούν και τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική Κατηγορία.