Έπαιξαν, διασκέδασαν και έζησαν μοναδικές στιγμές οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης

Έπαιξαν ποδόσφαιρο τα δημοτικά σχολεία της Σύρου

Παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Σύρου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο γήπεδο της Ερμούπολης – ΕΠΣ Κυκλάδων και είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν μεταξύ τους.
Οι μαθητές έδειξαν να απολαμβάνουν τη στιγμή, να περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς και ταυτόχρονα αγωνίσθηκαν με ομάδες από άλλα σχολεία. Μία πρωτοβουλία, όπως μας ενημέρωσαν, των εκπαιδευτικών που στόχο και σκοπό έχει οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν τα αθλήματα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο μονοήμεροι αγώνες, καθώς τα σχολεία έχουν παίξει βόλεϊ και ποδόσφαιρο. Μετά τις γιορτές του Πάσχα τα σχολεία θα βρεθούν και πάλι για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και στο άθλημα του μπάσκετ.

Γιώργος Αλτουβάς: «Τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και γνώρισαν το άθλημα του ποδοσφαίρου»

Ο γυμναστής του ΔΕΛΑΣΑΛ κ. Γιώργος Αλτουβάς μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη συγκέντρωση των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου στο γήπεδο της Ερμούπολης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να τεστάρουν τις δυνάμεις τους. Μία αθλητική δράση που όπως αναφέρει ο κ. Αλτουβάς οφείλεται στους ίδιους τους δασκάλους όπου πήραν την απόφαση να παίξουν όλα μαζί.

«Ήταν μία ακόμη αθλητική δράση του «ευ αγωνίζεσθε», όπου μέσα από εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αθλήματα, όπως είναι αυτά του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο από τα τρία αθλήματα και μετά τις γιορτές του Πάσχα θα βρεθούμε να παίξουμε και μπάσκετ. Τα παιδιά που βρέθηκαν στο γήπεδο της Ερμούπολης – ΕΠΣ Κυκλάδων ήταν από όλα τα Δημοτικά Σχολεία, τα οποία ήταν χωρισμένα σε ομάδες και έπαιζαν μεταξύ τους. Δεν υπήρχαν διαιτητές, τα παιδιά έπαιζαν σχεδόν μόνα τους. Από την πλευρά μας οι γυμναστές τα επιβλέπαμε για να διατηρούνται οι σωστοί όροι του παιχνιδιού και ο σκοπός ήταν να εξοικειωθούν με το άθλημα. Ταυτόχρονα θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν να αγωνίζονται μόνα τους, να εφαρμόζουν τους κανόνες και να σέβονται τον αντίπαλο», δήλωσε ο κ. Αλτουβάς.

Για την επιστροφή παρόμοιων αθλητικών δράσεων από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείο ο κ. Αλτουβάς σημείωσε:

«Αυτό συμβαίνει από τότε που κόπηκαν τα πρωταθλήματα λόγω κόστους, καθώς δεν γίνονται όπως παλαιότερα. Κάποτε υπήρχε ένας δεδομένος ανταγωνισμός, όμως αυτό δεν ισχύει. Αποφασίσαμε εμείς ως εκπαιδευτικοί να διεξάγουμε αυτές τις αθλητικές δράσεις σε μία μέρα μόνο, να βρίσκονται τα σχολεία όλα μαζί μεταξύ τους. Αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο τα παιδιά να μάθουν τα αθλήματα, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να περάσουν όμορφες στιγμές και ταυτόχρονα να μην υπάρχει αυτό το κίνητρο της νίκης και της απογοήτευσης της ήττας».

 

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, Παναγιώτης Τσούκος τόνισε για τις αθλητικές δράσεις που πραγματοποιούνται:

«Στη Σύρο πραγματοποιήσαμε αγώνες αθλοπαιδιάς δημοτικών σχολείων Σύρου. Είναι αγώνες που γίνονται στο πλαίσιο των σχολικών αγώνων και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της ΦΑΣΧΑ Κυκλάδων. Στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες από κάθε σχολείο τις οποίες οι μαθητές και μαθήτριες δημιουργούν ελεύθερα και μπορεί να είναι είτε αγοριών ή κοριτσιών είτε μικτές. Σκοπός των αγώνων είναι τα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η άθληση για όλους και όλες. Σημαντικός επίσης σκοπός των αγώνων είναι το αθλητικό ήθος και το «ευ αγωνίζεσθε». Αυτός ο ρόλος είναι κυρίαρχος σε αυτούς τους αγώνες καθώς επίσης και μέσα από αυτούς να προκύψουν οι αυριανοί δια βίου ασκούμενοι καθώς και οι σωστοί αθλητές, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες του αθλητισμού. Βασική επιδίωξη των αγώνων αθλοπαιδιάς είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να καλλιεργήσουν μέσα από την ισότιμη και ισόνομη συμμετοχή, την αίσθηση του ανήκειν ,να μάθουν να αξιοποιούν τις μεταξύ τους διαφορές και να εκτιμούν τη συνεισφορά όλων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού.

Οι αγώνες αυτοί είχαν σταματήσεις να πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας, αλλά πλέον θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Για φέτος έχουμε προγραμματίσεις αγώνες πετοσφαίρισης οι οποίοι έγιναν στις 28/03 στο κλειστό γυμναστήριο Δημήτριος Βικέλας, σήμερα (χθες) πραγματοποιήσαμε τους αγώνες Ποδοσφαίρου στο ενωσιακό γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων και έχουμε προγραμματίσει για τις 28/05 αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Στόχος μας είναι από τη νέα σχολική χρονιά που θα έχει ολοκληρωθεί το προπονητήριο του στίβου στη Βάρη, να πραγματοποιήσουμε μετά από πολλά χρόνια και αγώνες Κλασικού αθλητισμού δημοτικών σχολείων».