Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

"Αγωνιστείτε γι αυτό που σας αξίζει"

  • Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2017 - 10:15

Με αφορφή την ημέρα έναρξης των Πανελληνίων εξετάσεων 06/06/2017, στιγμή που οι νεαροί έφηβοι καλούνται να δώσουν την πρώτη μεγάλη μάχη της ζωής τους, ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία !

Μάχη που απαιτεί καθαρό μυαλό και ψυχραιμία από όλους τους εμπλεκόμενους. Γονείς, εκπαιδευτικοί του σχολείου και του φροντιστηρίου και φίλοι των εξεταζόμενων μαθητών, οφείλουν να αναλογιστούν την εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση των μικρών μας ηρώων.

Οι οδηγίες που ακολουθούν, ελπίζουμε να βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε να τελειώσουν τη δοκιμασία αυτή με το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

  1. Την προηγούμενη ημέρα των Πανελληνίων εξετάσεων, φροντίζετε να κοιμηθείτε νωρίς και να ξυπνήσετε νωρίς. Ένας ποιοτικός ύπνος σας τροφοδοτεί με διαύγεια και τονώνει την αυτοπεποίθησή σας. Απαγορεύεται η ολονύκτια μελέτη η οποία προκαλεί άγχος. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, καλό θα ήταν να κάνετε μια βόλτα και να χαλαρώσετε παίρνοντας βαθιές εισπνοές. Οι ιδανικές ώρες ύπνου στη μία εβδομάδα των Πανελληνίων εξετάσεων- για κάποιους ίσως και λίγο περισσότερο-είναι από τις 12:00 το βράδυ έως τις 06:15 το πρωί. Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών( κινητό, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet) για να επισκεφθείτε το facebook ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή ή κοινωνικό δίκτυο λίγο πριν κοιμηθείτε, θα σας αποσυντονίσει και σε κάθε περίπτωση δε θα σας ξεκουράσει.

  2. Είναι γνωστό ότι ένα καλό πρωινό δημιουργεί ευεξία και αυξάνει τις πνευματικές επιδόσεις. Φροντίστε το μεσημεριανό σας να είναι πλήρες, ενώ το βράδυ, ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες -και όχι σε πρωτεΐνες και λιπαρά- θα έχει μια χαλαρωτική επίδραση και θα βοηθήσει στο να κοιμηθείτε. Η δίαιτα δεν ενδείκνυται για αυτή την περίοδο.

3. Την ημέρα των εξετάσεων, οφείλετε να έχετε μαζί σας

-    Δελτίο εξεταζόμενου για τις Πανελλήνιες

-    δύο ανεξίτηλα στυλό μπλε χρώματος

-   δύο μολύβια και μία γόμα

-    ένα μπουκαλάκι κρύο νερό ή χυμό

-     Ρολόι

-    Γεωμετρικά όργανα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:

-το κινητό τηλέφωνο κατά την διαδικασία της γραπτής εξέτασης. Η παρουσία κινητού οδηγεί σε μηδενισμό του γραπτού

- Κομπιουτεράκι (οποιασδήποτε μορφής αριθμομηχανή)

- blanco (οποιασδήποτε μορφής διορθωτικό).

4. Κλείνετε τα αυτιά σας στα SOSAKIA που κυκλοφορούν γενικώς τις τελευταίες ημέρες, ώρες και λεπτά, πριν την εξέταση. Να είστε σίγουροι για την προετοιμασία σας και να μην επενδύετε στην προετοιμασία των άλλων.

5. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αισθανθείτε δυσφορία, ζητήστε από τους επιτηρητές να σας συνοδεύσουν έξω από την αίθουσα ή στην τουαλέτα για να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας.

6. Επικεντρωθείτε στο μάθημα της επόμενης ημέρας και μην αναλώνεστε σε υποθετικές βαθμολογήσεις του μαθήματος που δώσατε. Η εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια διαδικασία συγκέντρωσης τουλάχιστον τεσσάρων αποτελεσμάτων- για κάποιους υποψηφίους και περισσότερων- και όχι ενός.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

  1. Να διαβάσετε προσεκτικά όλα τα θέματα δύο τουλάχιστον φορές, αποφεύγοντας να απαντήσετε βιαστικά σε κάποιο από αυτά, όσο εύκολο και αν σας φαίνεται.

  2. Ξεκινάτε να λύνετε το πρώτο θέμα συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στην ερώτηση που απαντάτε. Δεν απαντάτε ένα εύκολο θέμα (π.χ. το πρώτο ) και ταυτόχρονα σκέπτεστε τη λύση ενός άλλου δύσκολου θέματος ( π.χ. του τέταρτου ). Θα έρθει η σειρά του.

  3. Μια προτεινόμενη διαδικασία είναι η επίλυση των θεμάτων που γνωρίζετε ή νομίζετε ότι θα απαντήσετε πιο εύκολα, ώστε να πάρετε γρήγορα μονάδες και να ανέβει η ψυχολογία σας. Οι «εύκολες» απαντήσεις απαιτούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: σημειώνετε στο πρόχειρό σας τα θέματα που έχετε λύσει, ώστε να μην ξεχάσετε κάποιο.

 

  1. Μόλις θα έχετε απαντήσει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό θεμάτων, επιστρέψτε στην αρχική σελίδα του τετραδίου σας και ξαναδιαβάστε τα όλα, ώστε να σιγουρέψετε ότι δεν ξεφύγατε και απαντήσατε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητάει η εκφώνηση. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ελέγχετε ότι αφενός έχετε αριθμήσει όλες τις απαντήσεις σας, αφετέρου ότι τις έχετε αριθμήσει σωστά. Μετά κοιτάξτε το ρολόι σας, για να ελέγξετε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

  2. Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου)

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το αν πρέπει πρώτα να λύνουμε τα θέματα στο πρόχειρο ή όχι. Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια διαμορφώνει το δικό του/ της τρόπο. Εάν είναι σίγουρος/σίγουρη για την απάντησή του/της μπορεί να απαντήσει κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε μάλλον θα δοκιμάσει στο πρόχειρο. Εκεί καταγράφουμε και ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Έτσι, π.χ. στην έκθεση επιλέγουμε τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και τη σειρά με την οποία θα τα παρουσιάσουμε, ενώ στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία, ελέγχουμε με πράξεις, αν οι σκέψεις μας οδηγούν σωστά στο ζητούμενο. ΠΡΟΣΟΧΗ: προσπαθήστε να ελέγξετε το χρόνο, ώστε να μην χρειαστεί να λύσετε δύο φορές το ίδιο θέμα, δηλαδή μια στο πρόχειρο και μια στο καθαρό τετράδιο.

  1. Εάν δεν κατανοείτε πλήρως κάποιο ερώτημα, ζητήστε διευκρίνιση από τους επιτηρητές σας.

  2. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας. Ένα προσεγμένο, ορθογραφημένο και στοιχισμένο γραπτό, προκαταβάλλει θετικά όλους τους βαθμολογητές. Φροντίστε π.χ. στα θετικά μαθήματα να σχεδιάζετε τα σχήματα με τα γεωμετρικά όργανα και γενικότερα σε κάθε σας γραπτό να τηρείτε τις παραγράφους. Δύο γραμμές είναι αρκετές ως κενό ανάμεσα στις λύσεις διαφορετικών θεμάτων.

 

  1. Να προτείνετε απάντηση σε κάθε θέμα, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται αυτό. Η απάντησή σας πρέπει να είναι δικαιολογημένη και στοιχειοθετημένη ακόμα και αν είναι ελλιπής. Μην επιτρέψετε στο βαθμολογητή να βάλει μηδέν σε κάποιο θέμα, επειδή δεν το απαντήσατε. Έχετε ανάγκη όλες τις μονάδες.

 

  1. Ο τελευταίος έλεγχος, προϋποθέτει δύο παραμέτρους: (i) διαβάστε ερώτηση και απάντηση, και όχι μόνο απάντηση, (ii) διαπιστώστε ότι έχετε προτείνει λύση σε όλα τα θέματα και δεν ξεχάσατε κάποιο στο πρόχειρο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αλλάζετε απαντήσεις, αν ο μπροστινός σας έχει απαντήσει διαφορετικά και μην προσπαθείτε να βοηθήσετε το φίλο σας. Είστε υπεύθυνοι μόνο για το δικό σας γραπτό.

 

Τελικά:

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια πρώτη, σημαντική δοκιμασία στη ζωή σας η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί στη ψυχολογία σας ως μια διαδικασία που θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα που καθορίσει αμετάκλητα τη μετέπειτα πορεία σας στη ζωή.

Είστε μια γενιά που ήδη έχετε καταφέρει και γνωρίζετε περισσότερα από ότι εμείς στην ηλικία σας και δεν περιμένουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις, για να το διαπιστώσουμε. Απλώς, απολαμβάνουμε το γεγονός, ότι σας διδάξαμε να αγωνίζεσθε και να απαιτείτε αυτό που σας αξίζει.

Εμείς εδώ πάντα, δίπλα σας, αρωγοί και υποστηρικτές, ήδη υπερήφανοι για εσάς, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Φύγαμε! Δυνατά! Το μέλλον μόλις ξεκινά!

Καλή επιτυχία!

 

 

Οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νότιου Αιγαίου

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΠΑΡΔΟΣ

Συγκινωνιών & Μεταφορών Δωδ/σου

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Ε.Φ.Ε

(Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος)

 

 

ΧΑΡΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ

Δια βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης,

Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Εθελοντισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: