Σε ερημική παραλία του νησιού εντοπίστηκαν 72 πρόσφυγες, οι οποίοι προωθήθηκαν άμεσα σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας

Εντοπισμός δεκάδων προσφύγων στην Ανάφη

Σε παραλία της Ανάφης εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας 72 πρόσφυγες, οι οποίοι, παρά την προετοιμασία από τις Αρχές της Θήρας, προωθήθηκαν άμεσα σε επίσημο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας.

Σε ερημική παραλία της Ανάφης, εντοπίστηκαν 72 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Συριακής και Αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εγκαταλείφθηκαν από δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο διέφυγε.

Τους πρόσφυγες εντόπισαν αλιείς στην περιοχή και λουόμενοι, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα τις Αρχές του νησιού, προκειμένου οι πρώτοι να μεταφερθούν κεντρικότερα και να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Παροχή όλων των διαθέσιμων υπηρεσιών

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ανάφης, κ. Ιάκωβο Ρούσσο, οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν, ελλείψει άλλου διαθέσιμου χώρου φιλοξενίας, σε χώρο αναμονής στο λιμάνι του νησιού, όπου τους παρασχέθηκαν τροφή και νερό, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, στην Ανάφη κατέφτασε ειδική Αστυνομική δύναμη και κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος από την Σαντορίνη, ώστε να ξεκινήσουν και οι νόμιμες διαδικασίες.

Ως πρώτη λύση προτάθηκε η μεταφορά των προσφύγων στη Θήρα, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν, τόσο τις εποχικές συγκυρίες, όσο και την κατάσταση των προσφύγων, σε συνδυασμό, με το γεγονός, πως μία «διπλή» διαδικασία μεταφοράς (από την Ανάφη στη Θήρα και από τη Θήρα σε επίσημο κέντρο φιλοξενίας), από τους αρμοδίους του Υπουργείου αποφασίστηκε η προώθησή τους απευθείας σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στα δωδεκάνησα, με σκάφος της Frontex, καθώς η Ανάφη δεν διαθέτει, όπως τονίζει ο Δήμαρχος, πολλές επιλογές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται, ότι είναι η δεύτερη φορά, που πρόσφυγες εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανάφης, καθώς πριν από μερικούς μήνες είχαν εντοπιστεί ξανά περίπου 25 άτομα, σε βραχονησίδα στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ανάφης τόνισε, πως τέτοιου είδους περιστατικά, παρ’ ότι υπάρχει και επιδεικνύεται κάθε καλή πρόθεση και ανθρωπιά, είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμα από τις λιγοστές δυνάμεις της Ανάφης. «Είναι δύσκολο, κακά τα ψέματα. […] Εμείς ό,τι μπορέσαμε να προσφέρουμε, το προσφέραμε – εννοείται αυτό – ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε, ότι «παρ’ όλο που το νησί μας είναι μικρό, όσες μέρες κι αν χρειαζόταν να μείνουν, θα τους φιλοξενούσαμε με όσα μέσα διαθέτουμε. Ούτε αστυνομική δύναμη έχουμε, ούτε ιατρική δύναμη έχουμε, παρά μόνο ένα γιατρό».

Πλήρης ετοιμότητα και από τις Αρχές της Θήρας

Σε ετοιμότητα, ωστόσο, βρέθηκαν και οι αρμόδιες αρχές της Σαντορίνης, καθώς συγκλήθηκε σύσκεψη με επικεφαλής το Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Νομικςό, όπως επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αντώνης Σιγάλας, μαζί με τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, προκειμένου να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση, σε ενδεχόμενη μεταφορά και φιλοξενία των προσφύγων, ενώ συνεχείς ήταν και οι επαφές με το Υπουργείο.

Κατόπιν της σύσκεψης και παρά το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου φιλοξενίας, προετοιμάστηκε μία αίθουσα και εξασφαλίστηκαν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με επιχειρήσεις, για την διασφάλιση των γευμάτων.

Τελικά, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρήθηκε περισσότερο συμφέρουσα, ταχύτερη και αποτελεσματική, η μεταφορά των προσφύγων απευθείας σε επίσημο κέντρο φιλοξενίας και ως εκ τούτου διατάχθηκε η μεταγωγή ειδικού σκάφους της Frontex στην Ανάφη, προκειμένου να μεταφέρει τα 72 άτομα, ώστε να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίας για την αναγνώριση και ταυτοποίησή τους. Μόνο μία έγκυος μητέρα δύο ανηλίκων, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Θήρας, όπου και θα ελάμβανε την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η μεταφορά των προσφύγων η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η μεταφορά των 72 προσφύγων από την Ανάφη, ωστόσο, έφερε τις έντονες αντιδράσεις του Δημάρχου Κω, καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, μετά τη μεταγωγή τους στο νησί, μόλις πριν από μία εβδομάδα «ο Δήμαρχος Κω με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά παράνομων μεταναστών από άλλα νησιά στην Κω, μια πρακτική που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου».

Με σκληρή γλώσσα και αγανακτισμένο ύφος, ο Δήμαρχος υποστηρίζει, πως «η απάντηση ήρθε σήμερα με τη μεταφορά 72 παράνομων μεταναστών από την Ανάφη στην Κω. Είναι σαφές ότι για κάποιους δεν υπάρχει τσίπα. Λειτουργούν με αυταρχισμό και εκδικητικά απέναντι στην Κω και δεν είναι η πρώτη φορά. Το νησί που δεν έσκυψε το κεφάλι και αντέδρασε στη δημιουργία hot spot και κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, πρέπει να τιμωρηθεί. Δεν υπολογίζουν ούτε τον τουρισμό μας, αλλά ούτε και τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να αποκαταστήσουμε την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Με αυθαίρετο και εκδικητικό τρόπο για ένα νησί που αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό, εγκλωβίζουν στο νησί μας εκατοντάδες ανθρώπους αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά και τους κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς και για τη δημόσια υγεία».

Ετικέτες: