Επίτιμος Δημότης Σύρου – Ερμούπολης ανακηρύχθηκε ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος

Άνθρωπος με προσφορά, σεμνότητα και ήθος

Στην αναγόρευση του κ Αθανάσιου Μαρτίνου σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε ο Δήμος, το βράδυ της Κυριακής, μετά και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου και πάντοτε αθόρυβου κοινωνικού έργου του προς την τοπική κοινωνία, αλλά και αναγνώρισης της σεμνότητας και του ήθους του.

Κατά τη διάρκεια μίας λιτής τελετής στην οποία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και από τους δύο βαθμούς, αλλά επίσης, εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας και πρόσωπα από το ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός - κατόπιν της ανάγνωσης της σχετικής ομόφωνης δημοτικής απόφασης - προσέφερε προς τον κ. Μαρτίνο την τιμητική πλακέτα.

Πρόκειται για μία απόφαση μέσω της οποίας, σύσσωμη η τοπική κοινωνία δια των αιρετών εκπροσώπων της που συνηγόρησαν στην απόφαση αναγόρευσης του κ. Μαρτίνου σε Επίτιμο Δημότη, θέλησε να εκφράσει με θέρμη τις ευχαριστίες της για τη συνέπειά του στην αξία και την αρετή της κοινωνικής προσφοράς προς τον ευάλωτο συνάνθρωπο.

Τον ίδιο τον κ. Μαρτίνο, ως “φάρο” στήριξης και σε επίπεδο εκπαιδευτικών αναγκών, τίμησαν με την παρουσία τους γονείς, παιδιά καθώς και το παιδαγωγικό προσωπικό του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου “Στην παλάμη του Θεού”.

Άξιος συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης των ευεργετών που γνώρισε η Σύρος

Προλογίζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός συνόψισε την αναφορά του στο σπουδαίο έργο με κοινωνικό και φιλανθρωπικό πρόσημο που επιτελεί πάντοτε ταπεινά ο κ. Μαρτίνος, υπογραμμίζοντας την αξία του ήθους που τον διακρίνει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης, διάσωσης κι εξωραϊσμού πολιτιστικών κτιρίων, όπως ναοί και μονές της Σύρου, αλλά και άλλων νησιών της γεωγραφικής ενότητας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ενώ εξήρε την έκφραση αγάπης που δίδει, μέσω στήριξης διάφορων κοινωνικών Ιδρυμάτων του τόπου, καθώς και Ιδρυμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα του νησιού.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Μαραγκός πρόκειται για έναν άνθρωπο “μη Συριανό” που όπως αποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του με το νησί, ακολουθώντας και συνεχίζοντας “τη μεγάλη παράδοση των ευεργετών που γνώρισε η Σύρος”.

“Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο - ο οποίος με την πολυεπίπεδη δραστηριότητα και την αδαπάνητη προς την κοινωνία προσφορά του, ενσαρκώνει τις διαχρονικές ελληνικές αρετές χάρη στις οποίες το γένος μας μεγαλούργησε - τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο” σημείωσε στον λόγο του ο Δήμαρχος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “είμαι βέβαιος ότι εκφράζουμε ως Δήμος σύσσωμη τη Συριανή κοινωνία”, η οποία όπως πρόσθεσε, με την ανακήρυξη του κ. Μαρτίνου ως Επίτιμου Δημότη, εκφράζει “το οφειλόμενο χρέος και το ελάχιστο αντίδωρο” για την δική του προσφορά.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο κ. Μαραγκός, “Αν και μη Συριανός, προσφέρει αθόρυβα, σεμνά και διακριτικά σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των ευεργετών της Σύρου και της Ερμούπολης” καθώς όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, “μεριμνά διαρκώς και χορηγεί αφειδώλευτα εργασίες συντήρησης, διάσωσης κι εξωραϊσμού μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” και όχι μόνο.

Προτού κλείσει την ομιλία του και αφού ευχαρίστησε τον ίδιο για το συνεχές φιλανθρωπικό έργο του, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, “σε αυτήν την χρονική συγκυρία της πολυδιάστατης κρίσης που βιώνουμε δεν αρκεί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά θα πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας προσπαθώντας κι αγωνιζόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να μην επιτρέψουμε, η κρίση αυτή να μετατραπεί σε παρακμή”. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε πως ενεργεί με σεμνότητα πάντα ο κ. Μαρτίνος, αναφέροντας τέλος πως, “τον ευχαριστούμε γιατί ανταποκρίνεται με προθυμία και ετοιμότητα σε κάθε συλλογική ή ατομική ανάγκη”.

Αθ. Μαρτίνος: “Αισθάνομαι την υποχρέωση να είμαι ακόμη περισσότερο κοντά σας”

Αφού παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο, ο κ. Μαρτίνος ευχαρίστησε συνολικά τον Δήμο, την τοπική κοινωνία μα και ιδιαιτέρως τον κκ. Δωρόθεο Β΄ για την τιμή που έγινε προς τον ίδιο, εκφράζοντας με συγκίνηση την ανάγκη του να συνεχίσει ακόμη πιο έντονα το έργο αρωγής που αναπτύσσει.

“Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και είναι εξαιρετική τιμή να είμαι Επίτιμος Δημότης του ιστορικού Δήμου της Ερμούπολης που θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι είναι ένας από τους πιο όμορφους Δήμους της Ελλάδος” σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος, προσθέτοντας πως, αυτή η δημοτική απόφαση, “μου δημιουργεί και την υποχρέωση να είμαι ακόμη πιο κοντά σας, στην Ιερά Μητρόπολη, στον Δήμο και τις Αρχές της Σύρου. Ξέρω ότι κάνετε ένα πολύ δύσκολο έργο σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την χώρα μας και θα είμαστε συμπαραστάτες”. Ολοκληρώνοντας τον λακωνικό χαιρετισμό του, ευχήθηκε στο σύνολο των παριστάμενων “καλή επιτυχία στο έργο τους” με πυξίδα, “το καλύτερο δυνατόν για τη Σύρο”.

Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλοι άξιοι μιμητές του κ. Μαρτίνου”

Με αναφορές προς την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα, επικαλούμενος φράσεις για την αξία της ευεργεσίας από τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο και τον Περίανδρο, προλόγισε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μαρτίνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου.

Επισημαίνοντας πως η απόφαση του Δήμου στηρίχθηκε προφανώς στην αναγνώριση των ευεργεσιών που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα ο ίδιος προς το νησί και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ σημείωσε τα ακόλουθα: “Να μου επιτρέψετε κι εμένα να τον ευχαριστήσω για τα όσα έχει προσφέρει στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο της Ιεράς Μητροπόλεως με την ονομασία “Στην παλάμη του Θεού” που 13 χρόνια λειτουργεί ως πρότυπο σχολείο στις εγκαταστάσεις της Μονής της Αγίας Βαρβάρας” εκφράζοντας επιπλέον τις ευχαριστίες του “για τα όσα συνεισφέρει στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως αθορύβως, αδιαλείπτως και ετησίως, χορηγία” που όπως υπογράμμισε τέλος, “στηρίζει την προσπάθεια της πολυεύθυνης και πολυεδρικής φιλανθρωπικής δράσης μας”.

Χωρίς να παραλείψει να εκφράσει θερμές ευχαριστίες και προς τη σύζυγο του κ. Μαρτίνου, κα Μαρίνα Μαρτίνου, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τον χαιρετισμό του με μία Καβαφική παραπομπή..., ευχόμενος “το έθνος μας, οι Κυκλάδες μας, η Σύρα μας να βρουν κι άλλους άξιους μιμητές σαν κι εσάς. Συγχαρητήρια κε Δήμαρχε, συγχαρητήρια κε Μαρτίνε.”.

Σημειώνεται πως, χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενώ παρέστη και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας.