Με λαμπρότητα και τη δέουσα επισημότητα εορτάστηκε στη Σύρο η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

77 αργές σταλαγματιές στον ωκεανό του χρόνου

Τον ηρωισμό, την ανδρεία, την αυταπάρνηση, τη θυσία και τον αγώνα των Ελλήνων για την υπεράσπιση της ιερής παρακαταθήκης μας και τη διαφύλαξη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της χώρας μας, τίμησε η Σύρος μέσα από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η ζωή των εθνών είναι συνδεδεμένη με ημερομηνίες – ορόσημα που καθορίζουν την πορεία τους και αποτελούν πραγματικές αφετηρίες για την άνοδο στις πιο υψηλές κορφές, από τις οποίες τα ίδια μπορούν να αντικρίσουν όλη την ιστορική διαδρομή τους. Το έπος του ’40 δεν αποτελεί μία τυχαία σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας, αλλά την πιο θριαμβευτική επικύρωση της εθνικής συνείδησής μας που προστάζει τα έργα μας και διαμορφώνει τους στοχασμούς μας.

Ύψιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στο παρελθόν

«Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να ζούμε με αξιοπρέπεια, εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, οφείλουμε να ακολουθούμε και τώρα και στο μέλλον το ίδιο παράδειγμα και να πατάμε πάνω στα χνάρια των προγόνων μας, των ηρώων που χάθηκαν στη μάχη, των αμάχων που πλήρωσαν με το αίμα τους τα δεινά του πολέμου, όσων επέζησαν της λαίλαπας, κάνοντας υπομονή και κουράγιο» σημείωσε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αποτελεί ύψιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στο παρελθόν μας να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε σε ό,τι μας υποδουλώνει και μας απομακρύνει από τις αξίες και τα δίκαιά μας.

Παραμονή της Εθνικής Επετείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, και μαθητών των τελευταίων τάξεων του 4ου  και του 6ου  Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Ακολούθησε η ανάγνωση του καταλόγου των θυμάτων και κατάθεση στεφάνου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της πόλης

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μαθητές, σπουδαστές και μέλη του Σώματος Προσκόπων Σύρου απέτισαν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό που δε δίστασε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εχθρό, βροντοφωνάζοντας “ΟΧΙ”.

Με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας και σεβασμού στην ιστορική μνήμη, τα παραδείγματα της οποίας παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα ακόμη και σήμερα, αμέσως μετά την παρέλασή τους στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, προχώρησαν στην κατάθεση των στεφάνων.

Ειδικότερα, στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου κατατέθηκε στεφάνι από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ενώ ακολούθως στην Προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου στεφάνωσαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στη συνέχεια, μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Δημοτικού και του Εσπερινού ΕΠΑΛ και σπουδαστές του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων και μαθητές του 1ου Γυμνασίου στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών. Επίσης, μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του 2ου Γυμνασίου, του Εσπερινού Γυμνασίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη από τους εκπροσώπους του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Ερμούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Το επόμενο πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών στα Μνημεία Πεσόντων Άνω Σύρου, Βάρης – Μάννα και Ποσειδωνίας από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των περιοχών.

Αμέσως μετά, τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, μαθητικών αντιπροσωπειών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, των σωμάτων ασφαλείας και συλλόγων του νησιού.

Άνθρωποι εξοντώνονται από έναν αόρατο εχθρό

Μετά το πέρας της Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σύρου κ. Απόστολο Ποντίκα, ο οποίος υπογράμμισε το χρέος των Ελλήνων να μην ξεχνούν τον αγώνα και την αντίσταση των Ελλήνων του 1940 ενάντια στον φασισμό, σημειώνοντας πως «οι λαοί που ξεχνούν, στα σταδιακά χάνουν τις ιστορικές μνήμες τους και μοιραία εξαφανίζονται από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη».

Αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις που δέχεται το έθνος, τόνισε πως, «ο άγνωστος – ανώνυμος στρατιώτης μεγαλώνει καθημερινά μέσα μας, θεριεύει τις ρίζες του, γεννά νέες ελπίδες και πόθους, γίνεται μια ψυχή, μια γροθιά, ένας λαός». Υποστήριξε δε, ότι σήμερα μαίνεται ένας πόλεμος αλλιώτικος, πιο ύπουλος, πιο επικίνδυνος, όπου κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρού και το ζητούμενο είναι η παγκόσμια κυριαρχία και η συσσώρευση πλούτου με οποιονδήποτε τρόπο. «Ο δικός μας λαός καλείται πάλι να βροντοφωνάξει παρών, να πει όχι στους δυνάστες των λαών και να σταθεί όρθιος στις απαιτήσεις των καιρών ως άξιος συνεχιστής της ιστορίας αυτού του τόπου», κατέληξε ο κ. Ποντίκας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης έναντι του Ιερού Ναού.

Στα μονοπάτια της ελληνικής μνήμης

Το εγκάρδιο χειροκρότημα των πολιτών της Σύρου, οι οποίοι συνέρρευσαν στην Πλατεία Μιαούλη για την κορύφωση του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, απέσπασαν μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, καθώς και διμοιρία του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, κατά την πατροπαράδοτη παρέλαση.

Με πυξίδα τη συλλογική υπερηφάνεια, η μαθητιώσα νεολαία και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων βάδισαν στα ιστορικά μονοπάτια της ελληνικής μνήμης, αποδεικνύοντας ότι το φρόνημα και η ομοψυχία χαράσσουν το δρόμο για την κατάκτηση υψηλών αξιών και ιδανικών, όπως η ελευθερία.

Την παρέλαση άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, στο οποίο η Ιερά Μητρόπολη Σύρου εμπιστεύτηκε τη σημαία του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Το κειμήλιο αυτό φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χρόνο παρελαύνει, φερόμενο από νέους και νέες του Λυκείου και υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς τις θυσίες και τους αγώνες των πατέρων μας, καλώντας μας να τους μιμηθούμε. Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου ιδρύθηκε το 1915 και είναι το πρώτο περιφερειακό Λύκειο της Ελλάδας. Παραμένει πιστό στους ιδρυτικούς καταστατικούς σκοπούς του, αυτούς της διάσωσης, διαφύλαξης και διάδοσης της παράδοσης και της εθνικής μας κληρονομιάς, καθώς και της προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, της μητέρας κα των παιδιών.

Άπονοι καιροί, αυτή η γη έχει φωνή

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» παρέλασαν από κοινού, μένοντας πιστοί στις μνήμες των προγόνων τους και στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ακολούθησαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, μέλη και φίλοι του Λαογραφικού - Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου και ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης.

Τη νέα -πράσινη- στολή του, που θα αντικαταστήσει σταδιακά την παλαιά, κατά τα δύο επόμενα έτη, παρουσίασε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η μεγαλύτερη εξωσχολική κίνηση νέων της πατρίδας μας. Η προσκοπική οικογένεια αποτελεί μια διεθνή εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης. Έχει ως σκοπό να συμβάλει στην ορθή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα αλλά και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη προσκοπικών εθνικών και διεθνών κοινοτήτων. Στη χώρα μας αποτελείται από 20.000 ενεργά μέλη, είναι πρωτοπόρος σε όλες τις εθνικές προσπάθειες εθελοντισμού και χαρακτηρίζεται από μία σημαντική στροφή προς την εξωστρέφεια αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του προσκοπισμού.

Αμέσως μετά, παρέλασαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου. Η Ελληνική Ναυτιλία αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό εργαλείο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το έμψυχο δυναμικό είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής ναυτιλίας και τα στελέχη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού που παρελαύνουν αποτελούν τον αξιόμαχο σκελετό, στον οποίο βασίζεται το οικοδόμημα του ελληνικού τάγματος, αυτό της εμπορικής ναυτιλίας. Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των ναυτικών ότι το πτυχίο της ΑΕΝ Σύρου αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό προσόν των αποφοίτων τους και τους εξασφαλίζει το σεβασμό και την εκτίμηση για τις γνώσεις που έχουν λάβει ήδη από τα πρώτα χρόνια της ναυτοσύνης τους. Η παρουσία της Σχολής Πλοιάρχων Σύρου ενισχύει τη ναυτοσύνη στους παραδοσιακούς ναυτότοπους των Κυκλάδων και όλου του κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, αναβιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στην ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με ένοπλο πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, το οποίο εδρεύει στο εδρεύει στο στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης, ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Παναγιώτα Καλπακίδου και Λάζαρος Τσιομπάνης .

Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εθνικούς και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου στην πλατεία Μιαούλη.

Για  την παρουσίαση της παρέλασης, υπεύθυνη ήταν του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  Κατερίνα Σιγάλα.        

Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του Προγράμματος ορίζονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Κωνσταντίνος Ρουσουνέλος.