Νέο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατιών της Σύρου από εθελοντές κτηνιάτρους και την «Animal Action»

Η προσπάθεια συνεχίζεται

Τη Σύρο θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά η Πανελλαδική Φιλοζωική Οργάνωση «Animal Action» με στόχο τη συνέχιση των στειρώσεων σε αδέσποτα γατιά του νησιού, σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους και νοσηλευτές.

Η εν λόγω δράση ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο στον ισόγειο χώρο του κοινοτικού γραφείου στον Πάγο, όπου χειρουργήθηκαν περισσότερες από 100 γάτες. Φέτος, για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα παραχωρήσει τον ισόγειο χώρο πρώην «ΠΑΝΘΕΟΝ» επί της πλατείας Μιαούλη, ο οποίος πληροί όλες τις προδιαγραφές που αναφέρονται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βάσει αυτής, η στείρωση, σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε χώρους κατάλληλους για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, εφόσον χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η παραχώρηση χώρων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε εθελοντή κτηνίατρο για τους παραπάνω σκοπούς γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, η παραχώρηση του ισόγειου χώρου στην Πλατεία Μιαούλη, θα τεθεί προς έγκριση, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Το αίτημα υπέβαλε ο ιδιώτης κτηνίατρος κ. Μανώλης Βορρίσης, ο οποίος είναι γνωστός για τον αγώνα που καταβάλλει, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να αντιληφθούν ότι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων αποτελεί υποχρέωση όλων, καθώς και δείγμα πολιτισμού.

Βελτίωση της καθαριότητας και της καλαισθησίας του νησιού

Οι αφιλοκερδώς στειρώσεις αδέσποτων γατιών θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημερομηνίες 16, 17 και 18 Μαρτίου 2018 με την εθελοντική συμμετοχή του κ. Βορρίση και της Μαρίας – Αιμιλίας Σαραντοπούλου και σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρία «Animal Action», η οποία θα καλύψει το κόστος των αναλώσιμων υλικών.

Στη διάρκεια αυτού του προγράμματος πρόκειται να στειρωθούν και να καταγραφούν περίπου 150 στον αριθμό κυρίως θηλυκές γάτες αποκλειστικά από την περιοχή του Κινίου, της Άνω Σύρου (Πιάτσα), του Βροντάδου και του Φοίνικα, ενώ ενδέχεται να περισυλλεχθούν και ζώα από διάφορες περιοχές του κέντρου, όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του φαινομένου.

Πρόκειται για μία δράση ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά ενόψει τουριστικής περιόδου καθώς η φιλοζωία συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό ενός τόπου. Η κίνηση αυτή θα βελτιώσει σημαντικά την καθαριότητα και την καλαισθησία του νησιού, περιορίζοντας τον αριθμό των αδέσποτων γατιών σε πάσχουσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι, ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της οποίας στειρώθηκαν 165 γάτες.

Ανακούφιση και όχι οριστική λύση

«Από τη στιγμή που υπάρχουν κτηνίατροι και νοσηλευτές διατεθειμένοι να εργαστούν χωρίς όφελος, αλλά και οργανώσεις που προσφέρουν χρήματα για το σκοπό αυτό, είναι καλό να υλοποιούνται ανάλογες δράσεις», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Βορρίσης, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως μέσα από αυτές, δίνεται μια ανακούφιση και όχι κάποια οριστική λύση, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες.

Υπενθυμίζεται ότι, η Animal Action Hellas λειτουργεί από το 1959 με κύριο στόχο τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στην Ελλάδα. Την οργάνωση ίδρυσε η Βρετανίδα Eleanor Close, αποδεικνύοντας μέσα από το έργο της πως η ατομική προσπάθεια, όταν έχει τη βοήθεια πιστών υποστηρικτών που νοιάζονται, μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα και να κάνει τεράστια διαφορά υπέρ των ζώων.