Τον πρώτο ελληνικό σταθμό υποθαλάσσιων απορριμμάτων επιδιώκει να φιλοξενήσει η Αντιπαρος

“Να κάνουμε την Αντίπαρο ξεχωριστή”

  • Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 28 Σεπ. 2018 - 22:01

Στη δημιουργία ενός σταθμού υποθαλάσσιων απορριμάτων στοχεύει ο Δήμος Αντιπάρου, με τη συνεργασία και συνδρομή φορέων, με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, της Αντιπάρου, κλήθηκαν να αναλάβουν δράση και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, μέσα από την συνεργασία, με διακεκριμένους περιβαλλοντικούς φορείς, να δημιουργηθεί στο νησί ο πρώτος ελληνικός σταθμός υποθαλάσσιων απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αντιπάρου, η ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία, υλοποιείται με την καθοριστική συμβολή του Aegean Rebreath, υπό την υποστήριξη του ιδρύματος για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund) και την στήριξη του Δήμου Αντιπάρου, κατόπιν σύναψης σχετικού συμφωνητικού συνεργασίας.

“Μαζί με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, την αλιευτική και εκπαιδευτική κοινότητα, το καταδυτικό κέντρο Blue Island, τους Odyssea και το Plastic Free Greece, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες καλές πρακτικές για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, να τις επικοινωνήσουμε στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού, να κάνουμε την Αντίπαρο περήφανη και ξεχωριστή. Είμαστε σίγουροι πως μαζί θα τα καταφέρουμε”, σημειώνεται από το Δήμο.

Η δράση ξεκίνησε την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου με την τοπική κοινωνία, στην αίθουσα Καλουδά του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου, ενώ την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι, με τη συμμετοχή παιδιών της Αντιπάρου. Τέλος, την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές και οι ομάδες των εμπλεκόμενων φορέων συναντήθηκαν σε καταδυτικό κέντρο του νησιού, απ’ όπου έγινε η... εξόρμηση για τον καθαρισμό υφάλων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στόχος της Aegean Rebreath είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απορρύπανσης των θαλασσών, βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των αλιευτικών κοινοτήτων, αλλά και συνέργεια με θεσμικούς φορείς, καθώς επίσης και ιδιώτες, προκειμένου να υπάρξει μία κοινή, συνειδητή και στοχευμένη απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών

Η δράση της Aegean Rebreath έχει μάλιστα βραβευτεί, κατακτώντας την πρώτη θέση, μεταξύ 472 προτάσεων από 42 χώρες, στον διαγωνισμό Advocate Europe, για την ιδέα της εγκατάστασης σταθμών ανακύκλωσης θαλασσίων απορριμμάτων, που αφορά στην ανεύρεση, ανέλκυση, συλλογή, χωρισμό, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των διαλεγμένων θαλάσσιων απορριμμάτων. Η ιδέα, περιλαμβάνει την εγκατάσταση σημείων συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων και αλιευτικών διχτυών, σε κομβικά σημεία των κατά τόπους αλιευτικών κοινοτήτων, ανά την Ελλάδα, όπως και η εκτέλεση αποστολών υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, η Odyssea, επίσης εταίρος του εγχειρήματος της Αντιπάρου, αποτελεί ΜΚΟ, που εξειδικεύεται στον τομέα του upcycling, της επαναχρησιμοποίησης δηλαδή, των απορριμμάτων. Μέσα από τη συνεργασία, η Odyssea αναμένεται να συλλέγει θαλάσσια απορρίμματα και να τα μετατρέπει ξανά σε χρήσιμα προϊόντα, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με την ΜΚΟ, να δεσμεύεται, πως για το σκοπό αυτό, για την εκτέλεση των παραγωγικών εργασιών, θα προσληφθούν άτομα από ευαίσθητες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, καθώς ενδεχομένως και πρόσφυγες.