Εκδηλώσεις προς τιμήν των ηλικιωμένων από το ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Φόρος τιμής στους... “μάχιμους” της ζωής

Οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας τιμήθηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, σε εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νησί, παρουσία εκπροσώπων φορέων, αλλά και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, από τα κατά τόπους ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προς τιμήν τους, οι ηλικιωμένοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να διασκεδάσουν, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, αλλά και της σκληρής καθημερινότητας.

Πληθώρα δράσεων για τα ολοένα αυξανόμενα μέλη

Στον χαιρετισμό του, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ και για θέματα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος, δήλωσε τυχερός να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους δυναμικούς και γεμάτους ενέργεια, “ανάμεσα σε ανθρώπους που μας δίδαξαν όλα όσα ξέρουμε, ανθρώπους που «φύτεψαν» μέσα μας τις αξίες που κουβαλάει ο καθένας και η καθεμιά μας, μας στήριξαν και μας στηρίζουν ακόμη. Όλοι εσείς: πάντα δίπλα μας, κάθε στιγμή, σε κάθε βήμα, σε κάθε επιλογή μας”.

Εξαίροντας το σημαντικό ρόλο των ανθρώπων αυτών, όχι μόνο προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και ως πυλώνες στήριξής της κατά τη διάρκεια της κρίσης, που περνά η χώρα, ο κ. Ρουσουνέλος σημείωσε, πως “η παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας, θεσμοθετημένη από την Παγκόσμια Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο: να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη μας”, ενώ τόνισε, ότι “δεν είστε «απόμαχοι της ζωής». Είστε το αφανές, αλλά πιο ζωντανό κύτταρο της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνίας μας. Οι ακούραστοι σκαπανείς της αγάπης, ο συνεκτικός μας ιστός”.

Τέλος, ο κ. Ρουσουνέλος υπενθύμισε, ότι τόσο στην έδρα του ΚΑΠΗ στην Ερμούπολη, όσο και στα παραρτήματα, τα μέλη του μπορούν να ενταχθούν σε ομάδες εργοθεραπείας, καθώς και στα τμήματα γυμναστικής, χορωδίας, χορού, συζήτησης και παραμυθιών και ατομικών συναντήσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Φυσικοθεραπευτηρίου και του Ιατρείου στην Ερμούπολη, καθώς επίσης και στις επισκέψεις που πραγματοποιούνται από ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για τα μέλη του ΚΑΠΗ. Επιπλέον, ενημέρωσε και για τη λειτουργία της υπηρεσίας του Κέντρου Κοινότητας, όπου τα μέλη μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής και στήριξης για διάφορα θέματα από κοινωνικούς λειτουργούς.

Η ενημέρωση, εκ μέρους του κ. Ρουσουνέλου, εκτός από το χαρακτήρα υπενθύμισης προς τα παλαιά μέλη, σκοπό είχε και τον κατατοπισμό των νέων μελών, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή του πολιτικού υπεύθυνου για το Κέντρο και τα παραρτήματά του. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχουν καταγραφεί 53 νέες εγγραφές μελών.

Ανάπτυξη του ΚΑΠΗ με ένα ακόμη παράρτημα

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση του ΚΑΠΗ για τους κατοίκους των χωριών, προκειμένου να αποτίσει και εκείνος φόρο τιμής στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που οι πολίτες αγκαλιάζουν και συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του ΚΑΠΗ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί ‘καλορίζικος και σιδεροκέφαλος’ στον κ. Ρουσουνέλο, ως νέο πρόεδρο της δομής.

Με τη σειρά του και ο Δήμαρχος αναγνώρισε την προσφορά των ηλικιωμένων στην οικογένεια και την κοινωνία, ωστόσο αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματά τους, όπως ενδεικτικά η απουσία δομών, οι ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι περικοπές των συντάξεων κ.α.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, αλλά και στην έννοια της ελπίδας, που εμπνέουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σημείωσε, πως παρά τις δυσκολίες της εποχής, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών, κάνοντας αναφορά στα σημαντικότερα έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στα χωριά της Σύρου, σχολιάζοντας πως Σύρος δεν σημαίνει μόνο Ερμούπολη και καταλήγοντας στην υλοποίηση του έργου επισκευής του παλιού σχολείου του Γαλησσά, με σκοπό τη χρήση του ως παράρτημα του ΚΑΠΗ.

Τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και ο κ. Ρουσουνέλος, ευχαρίστησαν, μεταξύ άλλων, θερμά την προσφορά των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του ΚΑΠΗ, όπως επίσης και των εθελοντών, επαινώντας τους για την πολύ καλή δουλειά τους και αναγνωρίζοντας την υπερπολύτιμη παρουσία τους.