Θυελλώδεις νοτιάδες, καταιγίδες και παγετό φέρνει η «Υπατία»

  • Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2019 - 06:10

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Η «Υπατία», φέρνει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο από εχθές επηρεάζει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά, όπως τα καταγράφει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Η εξέλιξη των φαινομένων, τα οποία θα είναι βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, θα συνεχιστεί έως το πρωί της Παρασκευής 11/01.

Ήδη από εχθές, η «Υπατία» πήρε την σκυτάλη από τον «Τηλέμαχο», με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, σε περιοχές της Ηπείρου, με υψόμετρο πάνω από 300 περίπου μέτρα, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα βροχές σημειώθηκαν στην υπόλοιπη χώρα και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου και από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη χώρα και από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο ήταν κατά τόπους ισχυρά. Παγετός σημειώθηκε στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα έφτασαν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπως και το Ιόνιο και το Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, με σποραδικές καταιγίδες να σημειώνονται εκεί και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή 11/01 οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν έως την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι βροχοπτώσεις και οι σποραδικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη, με τη θερμοκρασία σε πτώση και εκδήλωση παγετού.

 

Ετικέτες: