Πέντε διαφορετικά σημεία της Σύρου αναπαρίστανται στα βίντεο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης και βοηθούν ξένους χρήστες του διαδικτύου να «ομιλήσουν ελληνικά»

Εκμάθηση ελληνικών με δάσκαλο τον Φερεκύδη

Ο Συριανός ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης θα είναι το ιστορικό πρόσωπο των βίντεο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος «Hunt for Europe» και θα βοηθήσουν ενήλικες από κάθε γωνιά του κόσμου να μάθουν διαδικτυακά την ελληνική γλώσσα σε ένα βασικό επίπεδο.

Ο δεύτερος χρόνος του ευρωπαϊκού προγράμματος με συντονιστή τη Δανία και εταίρους οργανώσεις από την Ιταλία (Τορίνο), την Ισπανία (Μαγιόρκα), την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα (Σύρος) ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2018. Τελικός στόχος της δράσης είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι με τρισδιάστατους ήρωες και να μάθουν μία γλώσσα (αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά, γερμανικά και ισπανικά) σε επίπεδο Α2-Β1.

Το πρωτότυπο παιχνίδι σχεδιάστηκε από τους συντονιστές του προγράμματος και πάνω σε αυτό, στηρίχτηκαν οι υπόλοιποι εταίροι για να καταλήξουν στη δική τους εκδοχή με το υλικό του λεξιλογίου και της γραμματικής που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Στα βίντεο κάθε χώρας θα υπάρχουν 25 μίνι διάλογοι, που βάσει αυτών οι χρήστες θα δουλεύουν κάποιες ασκήσεις. Οι παίκτες θα παίρνουν τη θέση του ήρωα των πέντε βίντεο κάθε χώρας και θα προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα της, επαναλαμβάνοντας τους διαλόγους.  

«Εμείς έχουμε φτιάξει το κείμενο και οι Δανοί τους ήρωες και τα ψηφιακά περιβάλλοντα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, Ευγενία Κόλλια. Τα πέντε σημεία της Σύρου που αναπαρίστανται στα βίντεο της ελληνικής συμμετοχής είναι η πλατεία Μιαούλη, το λιμάνι της Ερμούπολης (πλατεία Κανάρη), η Άνω Σύρος, ένα σπίτι στην Άνω Σύρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου και η σπηλιά του Φερεκύδη. Για την καλύτερη δυνατή αναπαράσταση, οι Δανοί συμβουλεύτηκαν τις φωτογραφίες που απέστειλε η Βαρδάκειος Σχολή και το google map.

Σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο

Αξίζει να σημειωθεί, πως το «Hunt for Europe» είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά το προσωπικό των οργανώσεων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι θα κάνουν το τεστ για να δουν αν λειτουργεί σωστά το εν λόγω εργαλείο. Το παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο στο ίντερνετ και θα μπορούν να το αξιοποιήσουν χρήστες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά. Η τελευταία σκηνή κατά την οποία πιστοποιείται ότι κάποιος έμαθε τη γλώσσα, διαδραματίζεται στη σπηλιά του Φερεκύδη, ο οποίος εμφανίζεται και εξετάζει το μαθητή.

Κάθε χώρα δημιουργεί τα δικά της βίντεο και έχει το δικό της ιστορικό πρόσωπο. «Εμείς επιλέξαμε τον Φερεκύδη, γιατί θεωρούμε πως είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για το νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κόλλια. Στο βίντεο δίνονται πληροφορίες για τη ζωή και τι θεωρίες του Συριανού φιλοσόφου. Όλα τα κείμενα της πλατφόρμας είναι μεταφρασμένα και στα αγγλικά, τα οποία αποτελούν ενδιάμεση γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ όλων των χωρών.

Το διετές πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη νωρίτερα. Στα προσεχή σχέδια της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης είναι η πραγματοποίηση μίας πολλαπλασιαστικής δράσης – εκδήλωσης για την ενημέρωση του Συριανού κοινού και ιδιαιτέρως των εκπαιδευτικών.