Η θρησκευτική παράδοση και η αρχοντική ομορφιά έσμιξαν και κατέστησαν το Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μοναδική εμπειρία για εκατοντάδες επισκέπτες

Το ανέσπερο φως της Ανάστασης «έλουσε» την ανοιξιάτικη Σύρο

Πηγή πνευματικής και ψυχικής ευφορίας αποτέλεσε και φέτος η πλημμυρισμένη από τις ανοιξιάτικες ευωδιές, την φιλόξενη αύρα και την περιρρέουσα θρησκευτική κατάνυξη και γαλήνη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την οποία εκατοντάδες επισκέπτες επέλεξαν για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα και να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Η Σύρος, για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε τον τίτλο της Αρχόντισσας, λειτουργώντας ως το ιδανικό, φυσικό σκηνικό για να βιώσει κανείς στους γραφικούς πλακόστρωτους δρόμους του ιστορικού κέντρου της, στις ανθισμένες εξοχές της και στους μεγαλοπρεπείς ναούς της τη λαμπρότερη, πανηγυρικότερη και γλυκύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης.

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στους ορθόδοξους και καθολικούς ναούς του νησιού για την τέλεση των ιερών Ακολουθιών της Εβδομάδας των Παθών, η οποία κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα θλίψης, βαθιάς μελαγχολίας και περισυλλογής που είναι αφιερωμένη στις τελευταίες μαρτυρικές ώρες του Θεανθρώπου πάνω στο Σταυρό.

"Οι κεκοιμημένοι προσεύχονται για εμάς από τη φωτεινή αιωνιότητα"

Οι ψυχές των κεκοιμημένων, των συγγενών, των φίλων, των συζύγων, των παιδιών μας, των δασκάλων μας και όλων εκείνων που εύχονται και προσεύχονται για εμάς από τη φωτεινή αιωνιότητα, περιέβαλαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη συναισθηματικά φορτισμένη λιτάνευση του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Στην περιφορά προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μετέβη στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

«Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ονόμασαν τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα χαρμολύπης» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, εξηγώντας ότι την ημέρα αυτή ο άνθρωπος χαίρει γνωρίζοντας ότι ο Χριστός θα αναστηθεί, αλλά λυπάται γιατί ο ίδιος τον έστειλε στον Σταυρό και ο ίδιος τον ενταφιάζει σήμερα στην αγκαλιά της γης. Λυπάται για τον εαυτό του και τις αταξίες του και χαίρεται γιατί με τη μετάνοια μπορεί να σηκωθεί όρθιος και να συνεχίσει να πορεύεται. Λυπάται που έφερε στο Κοιμητήριο τα οικεία του πρόσωπα, αλλά χαίρεται γιατί αυτά θα αναστηθούν με την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας.

Τον Επιτάφιο συνόδευσαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσκοποι αλλά και πιστοί, οι οποίοι παρακολούθησαν τη λιτανεία με δάκρυα θλίψης αλλά και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων τους.

Τη λιτάνευση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παιανίζοντας πένθιμα εμβατήρια, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche.

«Σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, οι κεκοιμημένοι μας συνωστίζονται κάτω από τις σκιές των κυπαρισσιών και μας περιμένουν να λιτανεύσουμε τον νεκρό Χριστό ανάμεσά τους για να τους δώσει τη βεβαιότητα και την ελπίδα της Αναστάσεως» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι δε βρίσκονται στους τάφους και τα οστά, αλλά συνεχίζουν να ζουν, να υπάρχουν, να αισθάνονται και να προσδοκούν από μας λίγο λιβάνι, την προσευχή μας, την ελεημοσύνη μας προς τους συνανθρώπους μας, το πρόσφορο στην εκκλησία και το όνομά τους να μνημονεύεται στη Θεία Λειτουργία.

«Ζητήστε την ευχή εκείνου του προσώπου που αγαπούσατε και θα δείτε ότι θα αισθανθείτε δίπλα του την παρουσία του σαν μια μυστική ανοιξιάτικη αύρα και φωνή να σας παρακολουθεί και να σας συνοδεύει στο δρόμο της ζωής» κατέληξε ο Μητροπολίτης Σύρου, ευχόμενος σε όλους υγεία και μακρότητα ημερών.

Τη βαθύτατη πίστη τους στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο εξέφρασαν και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου, οι οποίοι συμμετέχοντας ευλαβικά στη χριστιανική παράδοση συνέρρευσαν από το πρωί σε όλους τους ναούς της Σύρου για να προσκυνήσουν και να αποτείνουν φόρο τιμής στον Σταυρωθέντα Χριστό. Σημειώνεται ότι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος χοροστάτησε, κατά το έθος, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι και στον Ενοριακό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Χρούσσων.

Η Ακολουθία των Αγίων Παθών και η Περιφορά του Επιταφίου στην Ευαγγελίστρια

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Σύρου προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως ετέθη επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής του ιερού Επιταφίου προς την ιστορική Πλατεία Μιαούλη Ερμουπόλεως.

Προηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως, της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία λάμπρυνε τους δρόμους του ιστορικού κέντρου. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν το ναό και τους εξωτερικούς χώρους, για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, προεξάρχοντος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, μέσα σε κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα υπό τους ύμνους που έψαλε η πολυφωνική χορωδία της ενορίας. Ανάμεσά τους ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σύρου, οι οποίοι συμμετείχαν και στην περιφορά του Επιτάφιου, βασταζόμενου στους ώμους νέων. Η λιτάνευση του Επιταφίου τράβηξε τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μιαούλη απ’ όπου διέρχεται. Υπογραμμίζεται πως, ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος δεν συμμετείχε στην περιφορά προκειμένου να τελέσει την ακολουθία των Αγίων Παθών στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Μεγαλοπρεπής συνάντηση στην πλατεία Μιαούλη

Πίστη, ελπίδα, γαλήνη, αγαλλίαση αλλά και θαυμασμός για την ομορφιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, κατέκλυσαν λίγη ώρα αργότερα το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και περιέβαλαν το επιβλητικό και εντυπωσιακά φωταγωγημένο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σύρου, έμπροσθεν του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής συνάντηση των Επιταφίων των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου.

Στη λαμπρή αυτή θρησκευτική εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και δικαστικοί λειτουργοί.

Μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης δέησης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη σημασία της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνοντας πως αυτή τη γαλήνια σιωπηλή νύχτα, ο νεκρός Θεός, που έζησε όλο το μεγαλείο του πόνου ψυχής και σώματος, όπως το ζει κάθε ανθρώπινο πλάσμα πάνω στη γη, έρχεται για να συναντήσει τον κάθε ένα από εμάς, να μας κοιτάξει με το γεμάτο στοργή βλέμμα του και να μας πει «γυρίστε από την απελπισία στην ελπίδα, από τα δάκρυα στη συγγνώμη, στην αγάπη και τη ζωή».  Έρχεται για να μας κρατήσει από το χέρι, να μας φέρει έξω από τα κύματα των τρικυμιών.

«Ο ίδιος είναι η αλήθεια και η οδός, το φως και η ελπίδα του κόσμου, το άλφα και το ωμέγα της ιστορίας. Γιατί ο Χριστός με την Ανάστασή του ήρθε να σηματοδοτήσει και να αλλάξει τη ροή της ιστορίας», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, προσθέτοντας ότι «δια της παρουσίας του, ο Κύριος ήρθε για να μας δώσει τη δυνατότητα να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά και να συμφιλιωθούμε με τον Θεό. Ήρθε με τον παραμυθητικό και ιαματικό λόγο του, να μας πει ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος και καμιά απαξία πιο μεγάλη από τη συγγνώμη και την αγάπη του Θεού. Ήρθε να μας πει ότι όσο κι αν θέλουμε να τρέχουμε στο δρόμο της ζωής, χωρίς να γυρίσουμε να τον κοιτάξουμε, εκείνος δεν θα πάψει να είναι συνοδοιπόρος μας, ο Κυρηναίος που θα σηκώνει τους σταυρούς μας στους ώμους του και που θα μας περνά στην απέναντι όχθη του ποταμού χωρίς να έχουμε βραχεί και θεραπεύοντας τις πληγές μας από τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής».

Καταλήγοντας, ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε όλους, όσοι συνήργησαν στην επιτυχία της εκδηλώσεως, τους εργαζομένους στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τα Μέλη της Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, που απέδωσαν Εκκλησιαστικούς 'Ύμνους, τους Προσκόπους και τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που παιάνισε πένθιμα Εμβατήρια.

Με ειδική πτήση η άφιξη του Αγίου Φωτός στη Σύρο

Με πολύ σεβασμό και τη δέουσα τιμή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, πλαισιωμένος από κληρικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, ενοριών του νησιού, υποδέχτηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Αερολιμένα της Σύρου το Άγιο Φως που διανεμήθηκε στους πιστούς κατά την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Το Άγιος Φως μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αμέσως μετά την άφιξή του στον Αερολιμένα Αθηνών από τα Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο ναύλωσε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ομίλου Onex Syros Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας.

Ο κ. Δωρόθεος Β’ χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι το Άγιο Φως ήρθε στην πόλη μας για να φωτίζει τη σκέψη μας, τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία πράξη τόσο συμβολική, που φέρνει φως και ελπίδα στη ζωή μας σε μια εποχή όπου πολλά πράγματα γύρω μας είναι σκοτεινά, όσο και ουσιαστική, καθώς αυτό προέρχεται από τον Πανάγιο Τάφο.

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Σύρου ευχαρίστησε τόσο τον κ. Ξενοκώστα για την ευγενική πρωτοβουλία του, όσο και τις αρχές του τόπου οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση και κατέφτασαν στο Αεροδρόμιο του νησιού για να υποδεχτούν το Άγιο Φως και να το συνοδεύσουν στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο εργολάβος που έχει αναλάβει την ενδιάμεση σημερινή λειτουργία του Νεωρίου κ. Βασίλης Σαββίδης.

Μετά το νησί της Σύρου, το Άγιο Φως ταξίδεψε στην Τήνο, τη Σίφνο, τη Μήλο, την Πάρο και τη Νάξο.

Πρέπει να αναφερθεί πως αν και οι δημοσιογράφοι μετέβησαν στο αεροδρόμιο για να καλύψουν το γεγονός, ωστόσο εμποδίστηκε η λήψη φωτογραφιών από τον εξωτερικό χώρο. Αυτό ζητήθηκε από τον αστυνομικό σε συνέχεια της συνήθους τακτικής και κατά τα προηγούμενα χρόνια, αφότου είχε προσγειωθεί και είχε κλείσει τις μηχανές του το αεροσκάφος, ωστόσο ο ίδιος, αρνήθηκε επανειλημμένως στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ο Εσπερινός της Αγάπης στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή όλων των εφημερίων της Σύρου, αλλά και των προσκόπων του νησιού με τα ενήλικα στελέχη να φέρουν την εικόνα και να παίζουν τύμπανα μαζί με τα παιδιά ή να κρατούν θυμιατά και εξαπτέρυγα.