Εθελοντικές δράσεις και προσφορά για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις Κυκλάδες

Σε πρώτο πλάνο η αλληλεγγύη

Η εθελοντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του νέου κορωνοϊού φαίνεται να γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα, με τους κατά τόπους Δήμους, όπως και με φορείς και πολίτες να προσφέρουν την στήριξή τους σε δομές που έχουν ανάγκη.

Εθελοντικές δράσεις, με τη συμμετοχή υγιών ατόμων για την υποβοήθηση είτε των συμπολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε του ίδιου του συστήματος υγείας, οργανώνονται σε πολλούς Δήμους των Κυκλάδων, αλλά από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, φορείς και ιδιώτες, δείχνουν να ευαισθητοποιούνται απέναντι στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε πολλαπλά επίπεδα.

Οι εθελοντές συνδράμουν τους Δήμους για τη στήριξη πολιτών

Ένας από τους πρώτους Δήμους που σύστησε ομάδα εθελοντών στις Κυκλάδες ήταν ο Δήμος Τήνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου, η αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης, αποτελεί συλλογική υπόθεση και κάλεσε τους πολίτες «όλοι μαζί με σοβαρότητα, ενότητα και ευθύνη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας πανδημίας, που θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τήνου, απηύθυνε κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες στο Δήμο ή/και στη Περιφέρεια και στο Κέντρο Υγείας.

Δεδομένου, ότι κατά την παρούσα συγκυρία, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες, που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ο Δήμος Τήνου τονίζει, ότι «τους επόμενους δύο μήνες, κανένας δεν πρέπει να αισθανθεί μόνος του και ειδικά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». Ως εκ τούτου, προχώρησε στη σύσταση εθελοντικών ομάδων, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την καθημερινότητα συντοπιτών, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη μετακίνησής τους και να μπορούν να παραμένουν ασφαλείς και υγιείς στα σπίτια τους.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, επεσήμανε τη βεβαιότητά του, ότι «οι συμπολίτες μας, που είναι γνωστοί για την ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους, θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα δώσουμε μαζί τη μάχη, για να περιορίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας», διευκρινίζοντας το αυτονόητο, ότι κάθε εθελοντής θα πρέπει να είναι υγιής και να μην ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Για συμμετοχή στις εθελοντικές ομάδες του Δήμου Τήνου, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στο e-mail: dimostinou2020@gmail.com και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2283360112 & 2283360106.

Ομάδα εθελοντών έχει συστήσει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, για τον ίδιο σκοπό. Υγιείς και μη ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να συνδράμουν συμπολίτες τους στο νησί, με τη μεταφορά τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Δήμος Πάρου σύστησε αφενός εθελοντική ομάδα για τη συνδρομή των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή/και χρειάζονται βοήθεια, όπως επίσης και ομάδα ιδιωτών εθελοντών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη συνδρομή του Κέντρου Υγείας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, «ως Δημοτική Αρχή, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των κατοίκων του νησιού. Η επιτυχία μας όμως θα κριθεί από τη συνεργασία, την αφοσίωση, αλλά και την ατομική ευθύνη του καθενός, με στόχο την επίτευξη του κοινού καλού. Στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων της Πάρου αλλά και όλων των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προέβη στη συγκρότηση ομάδας ιδιωτών εθελοντών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του νησιού της Πάρου, την οποία και έθεσε στη διάθεση του Κέντρου Υγείας για τον έλεγχο ασθενών κατ’ οίκον, ενώ συστάθηκε ειδική ομάδα, με τη συμμετοχή δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών, για την παροχή βοήθειας και λοιπών υπηρεσιών στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τις οποίες και θα καταγράψει. Επικουρικά, θα συνδράμει στη διεκπεραίωση των αιτημάτων εκείνων των κατοίκων που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν (παραλαβή αιτήσεων - παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ, και μόνο για εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις.

Για το Δήμο Μυκόνου, η προσφορά του Δήμου, των νομικών προσώπων του και των εθελοντών έχει όνομα και λέγεται “Δίχτυ Αγάπης”.

Η υπηρεσία αυτή του Δήμου Μυκόνου, που τέθηκε σε λειτουργία από την Τρίτη, 24 Μαρτίου, αφορά στην καταγραφή των κατοίκων που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν, των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου και την εξυπηρέτηση αυτών για την κάλυψη των αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι της υπηρεσίας καλούνται να συνδράμουν στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, στη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων, στη διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων για πάσης φύσεως πιστοποιητικά, και κάθε άλλη εργασία με σκοπό την αποτροπή διάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2289028636 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: menoumespiti@mykonos.gr

Η δομή λειτουργεί σε συνεργασία με την πρόεδρο του Π.Α.Κ.Ο. Γ. Αξιώτης, Άννα Καμμή, τα μέλη του ΔΣ και τους υπαλλήλους του οργανισμού, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους Εθελοντές Μυκόνου, καθώς και τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημάρχου για τον σκοπό αυτό.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κουκάς, υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αλληλεγγύη» ευχαριστώντας από καρδιάς τους εθελοντες που «αποδεικνύουν ότι η τοπική μας κοινωνία διακρίνεται για την ανθρωπιά και την αυταπάρνησή της».

Ταυτόχρονα και το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε κάλεσμα προς εξειδικευμένο προσωπικό, εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας, αλλά και όσους μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως ειδίκευσης, να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα μέσω της πλατφόρμας ethelontes.gov.gr.

Φορείς και ιδιώτες προσφέρουν στήριξη

Χτες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μισθώσεις χώρων, για τη νοσηλεία ελαφρώς ασθενούντων ή την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να συνδράμει τις δομές Υγείας.

Tο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, σχετικά με την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει τις δομές Υγείας στη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, μέσω και της μίσθωσης χώρων (π.χ. ξενοδοχείων) είτε για τη νοσηλεία ελαφρά νοσούντων είτε για την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η προσπάθεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να συνδράμει το έργο των δομών Υγείας στην αντιμετώπιση της παρούσης κρίσης υγείας είναι συνεχής και μετά την διάθεση πόρων για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων υλικών, προχώρησε και στη γνωστοποίηση στο Υπουργείο Υγείας της διάθεσης οικονομικών πόρων από πλευράς της Περιφέρειας για τη μίσθωση χώρων (π.χ. ξενοδοχείων) για τη νοσηλεία ελαφρά νοσούντων ή την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών, στην περίπτωση φυσικά που οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές το υποδείξουν».

Παράλληλα όμως είναι αρκετά μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί σε όλες τις Κυκλάδες από ιδιώτες και φορείς των νησιών, οι οποίοι σπεύδουν σε δωρεές και δράσεις στήριξης για τις τοπικές μονάδες υγείας, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που υπηρετούν σε αυτές, αλλά και για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ετικέτες: