Η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το δυσάρεστο περιστατικό

Σύρος: Νεκρή χελώνα ηλικίας 100 ετών στη μαρίνα των Λαζαρέτων

Το Λιμεναρχείο Σύρου, ειδοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το απόγευμα, από ψαρά, ότι βρέθηκε νεκρή χελώνα να επιπλέει ανάμεσα στις βάρκες, στην περιοχή Πηδάλι των Λαζαρέτων. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης ενημερώθηκε μετά από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το λιμεναρχείο, να παραλάβει το ζώο για υγειονομική ταφή.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το περιστατικό και για την επέμβαση του Λιμενικού αλλά και της υπηρεσίας του Δήμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "αμέσως έσπευσε, κλιμάκιο του Λιμενικού, το οποίο και περισυνέλλεξε την χελώνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πρόκειται για ένα ζώο ηλικίας περίπου 100 ετών. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας να την παραλάβει από το σημείο, για υγειονομική ταφή. Το ζώο ήταν τεράστιο και πανέμορφο. Ένα πανέμορφο αρσενικό ζώο το οποίο δεν είχε κανένα χτύπημα, το λέω γιατί έχουμε περισυλλέξει κι άλλα ζώα στο παρελθόν, που είχαν αρκετά χτυπήματα. Μπορεί να μην έγινε εκτενής έλεγχος στο ζώο, για τις ακριβείς αιτίες θανάτου αλλά η εκτίμηση μας είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κάποιο πλαστικό αντικείμενο, που του έφραξε τον οισοφάγο."

Στη συνέχεια θέλησε να στείλει το μήνυμά της, για όσους συνεχίζουν να πετούν πλαστικά και να μολύνουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα είπε, ότι "είναι μία ευκαιρία να επισημάνω, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τη θαλάσσια ρύπανση και την ανεξέλεγκτη εναπόθεση πλαστικών, στις παραλίες, στους κάδους, τα καλαμάκια, τις πλαστικές σακούλες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο Δήμος μας, από το 2020, συλλέγει τα αποτσίγαρα, που αποτελούν το 40% της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι απαγορευτικό να πετάμε τα αποτσίγαρά μας κάτω. Είναι ανεπίτρεπτο ο Δήμος να κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια στην ανακύκλωση και ο δημότης να μη το καταλαβαίνει. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι κάνουμε."

Μία ανάρτηση γεμάτη μηνύματα

Νωρίτερα, η κ. Πρίντεζη, είχε κάνει την εξής ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν από τις φωτογραφίες, "βρέθηκε στο Χελώνα πάνω από 100 ετών σύμφωνα  με τους ειδικούς, νεκρή για υγειονομική ταφή. Εσυ άνθρωπε που πετάς ανεξέλεγκτα το πλαστικό αντικείμενο στη θάλασσα να θυμάσαι ότι κατοικείται, να θυμάσαι αυτήν την εικόνα."