Περισσότερα από 2.000 στρέμματα γης κατέκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρήνεια το Σάββατο, ενώ δεν είναι αμελητέες οι συνέπειες για τους κτηνοτρόφους του νησιού

Σημαντική καταστροφή από πυρκαγιά στη Ρήνεια

Φωτό: Ευάγγελος Ευαγγελίου

Πυρκαγιά, που κατέκαψε περισσότερα από 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο νησί της Ρήνειας, που ανήκει διοικητικά και ιδιοκτησιακά στο Δήμο Μυκόνου.

Μεγάλη η καταστροφή, που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, η οποία πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις με τη βοήθεια του ανέμου και ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο μικρό νησί της Ρήνειας του Δήμου Μυκόνου.

Η Ρήνεια βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νησί της Δήλου και εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που εμφανίζει, αποτελεί και ιδιαίτερα σημαντικό τόπο για την ανάπτυξη της αγροκτηνοτροφίας, για τους κατοίκους της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το νησί, που αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου, ενοικιάζεται στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Δήλου – Ρήνειας προκειμένου οι κτηνοτρόφοι και αγρότες της Μυκόνου, να χρησιμοποιούν εκτάσεις για τη βοσκή των αιγοπροβάτων και για τις καλλιέργειές τους.

Ο “ατίθασος” άνεμος σύμμαχος της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε τις απογευματινές ώρες της 20ης Ιουνίου 2020 και αρχικά έγιναν προσπάθειες αντιμετώπισής της από τους αγρότες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο νησί, με τη συνδρομή τρακτέρ και αυτοσχέδιων μέσων κατάσβεσης.

Ωστόσο, τα “παιχνίδια” του ανέμου, ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας άλλαξε αρκετές φορές κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η σχετικά μικρή εστία της φωτιάς να εξαπλωθεί ραγδαία και προς αρκετές κατευθύνσεις.

Άμεσα ειδοποιήθηκαν η Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα, το οποίο μετέφερε με σκάφος τέσσερις πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Σταθμό Μυκόνου στο νησί της Ρήνειας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ παράλληλα, πολλοί ήταν οι εθελοντές, που συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών, η πυρκαγιά είχε πλέον πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε ειδοποιηθεί και βρισκόταν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους για την εξέλιξη της κατάστασης, απευθύνθηκε προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου πυροσβεστικό αεροσκάφος να συνδράμει την κατάσβεση, ένα αίτημα που ικανοποιήθηκε άμεσα.

Η συνδρομή του Καναντέρ ήταν άμεση και αποτελεσματική, καθώς μετά από λίγη ώρα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, με αρκετούς εθελοντές να βοηθούν το πυροσβεστικό έργο, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Μυκόνου ευχαρίστησε δημόσια τους πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού Μυκόνου, αλλά και τον Υφυπουργό, για την άμεση παρέμβαση του εναέριου πυροσβεστικού μέσου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκάς, δήλωσε:

«Ευτυχώς με την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά στη Ρήνεια κατασβέστηκε. Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την άμεση αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων, όπως επίσης και τους πυροσβέστες του ΠΣ Μυκόνου για την ταχεία και αποτελεσματική τους παρέμβαση. Επίσης, σημαντική ήταν η συνεισφορά του Λιμενικού που διασφάλισε την ταχεία μεταφορά των πυροσβεστών, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ρήνειας Μυκόνου, καθώς και των δεκάδων εθελοντών από τη Μύκονο που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς.»

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργείται προανάκριση, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “ΚΓ”, αιτία για να ξεσπάσει η φωτιά φέρεται να υπήρξε η προσπάθεια ενός ατόμου, να αποφύγει επικίνδυνο φίδι, επιχειρώντας να το κάψει. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται, ότι τα ακριβή αίτια και το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα ανακοινωθούν σύντομα από επίσημες πηγές.

Σημαντική η συμβολή εθελοντών αγροτών και του πτητικού μέσου

Παρά την άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων, η πυρκαγιά κατάφερε να κάνει στάχτη πάνω από 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, όπως επίσης εξοπλισμό και προσωρινές εγκαταστάσεις των αγροκτηνοτρόφων, προκαλώντας έτσι σημαντική ζημιά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο της Μυκόνου.

Για την πυρκαγιά, όπως επίσης και για τις συνέπειές της για τους Μυκονιάτες αγρότες, μίλησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ρήνειας – Μυκόνου, κ. Γιώργος Συριανός.

Όπως σημείωσε ο κ. Συριανός, η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή “Σκίνος” όπου υπάρχει όρμος και συχνά προσδένουν κότερα. «Άρπαξε μία φωτιά, την οποία στην αρχή έλεγαν ότι θα την αποτρέψουν από το να επεκταθεί. Ωστόσο, η θερμοκρασία εκείνη την ώρα ήταν 30-35 βαθμοί Κελσίου και τα ξερόχορτα παίρνουν αμέσως φωτιά. Με την εξέλιξή της έφτασε στις σπαρμένες εκτάσεις, που αυτή την εποχή θερίζονται επειδή είναι ξερές και λειτούργησαν σαν προσάναμμα για τη φωτιά. Άμεσα προσπάθησαν μερικοί αγρότες να τη σβήσουν με φτυάρια και με ό,τι μέσο είχε ο καθένας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι αλλαγές της κατεύθυνσης του ανέμου εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, λειτούργησαν καταλυτικά για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. «Ώσπου να σβήσουν τη φωτιά από τη μία πλευρά, ο καιρός γύρισε Σορόκος και εξαπλωνόταν από την άλλη. Μετά από μισή ώρα, γύρισε νοτιάς. Αμέσως μετά, ο καιρός γύρισε βοριάς», αναφέρει ο κ. Συριανός, έχοντας ως συνέπεια να πληθύνουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να μην είναι πλέον εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ειδοποιήθηκαν άμεσα το Λιμεναρχείο, η Πυροσβεστική, αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ με την έλευση των πυροσβεστών στη Ρήνεια, πολλοί ήταν οι αγρότες, οι οποίοι βοήθησαν με τα τρακτέρ τους, προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη καταστροφή.

«Η φωτιά εξαπλωνόταν όλο και περισσότερο και ζητήσαμε συνδρομή από αεροσκάφος της πυροσβεστικής. Αμέσως ο Δήμαρχος μίλησε με τον Υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά και από την Αρχαιολογία την κ. Παπαδοπούλου, δόθηκε η εντολή και μία ώρα αργότερα κατέφτασε το Καναντέρ, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ. Αν δεν είχε έρθει, ίσως το νησί ακόμη να καιγόταν», ανέφερε ο Πρόεδρος, ο οποίος κι εκείνος από την πλευρά του άμεσα δημοσιοποίησε ευχαριστήριο, τόσο προς τους πυροσβέστες, όσο και προς τους εθελοντές και την Πολιτική Προστασία για την συνδρομή του αεροσκάφους.

Όπως διευκρίνισε, έως νωρίς το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, ενώ με τη συνδρομή των αγροτών, έσβησαν και οι τελευταίες πολύ μικρές εστίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και περιπολίες ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Και οικονομική ζημία από την πυρκαγιά

Όπως αναφέρει ο κ. Συριανός, «είχαμε ζημίες. Κάηκαν περίπου 2.500 στρέμματα, τα 500 εκ των οποίων ήταν εκτάσεις σπαρμένες, όπου εμείς βάζουμε ζώα μέσα και τα παίρνουμε πλέον στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί είναι η τροφή τους και οι λάκκοι που έχουμε την παροχή νερού για τα ζώα, τα οποία τα αφήνουμε ελεύθερα, ο καθένας στην “παρτίδα” του. Αυτά κάηκαν. Κάηκαν επίσης κάποια μηχανήματα ποτιστικά, πολλά μέτρα ποτιστικά λάστιχα, που χρησιμοποιούμε για να βάζουμε νερό στα ζώα, βυτία με νερό, αρκετές κατασκευές με καλάμια που έχουμε κάνει ώστε να έχουν σκιά τα ζώα και προστασία από τη ζέστη».

Η καταστροφή αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, οδήγησε πολλούς από τους αγρότες να αποσύρουν τα ζώα τους από τη Ρήνεια και να τα οδηγήσουν πίσω στη Μύκονο, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και από άλλους ιδιοκτήτες. «Είμαστε 80 οικογένειες που έχουμε τα ζώα μας σε αυτό το νησί. Ο καθένας με 50, 70, 100 πρόβατα. […] Τώρα τα ζώα θα πρέπει να μεταφερθούν στη Μύκονο και να ταϊστούν με ξηρά τροφή ή άλλες τροφές, το κόστος των οποίων θα επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο κ. Συριανός ανέφερε, πως δύο άτομα από τους εθελοντές αγρότες που βοήθησαν στο κατασβεστικό έργο, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολύ καλά στην υγεία τους.