“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ισόβια για τη δολοφονία της Suzanne Eaton και 13 χρόνια για το βιασμό

  • Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2020 - 06:29

Πέταξε και ποδοπάτησε την ύστατη ευκαιρία να ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη για το ασύλληπτο κακό που προκάλεσε ο 28χρονος δολοφόνος και βιαστής της Αμερικανίδας μοριακής βιολόγου Suzanne Eaton.

Με εμφάνιση μοναχού Σαολίν και ψυχραιμία …Βούδα παρέμεινε εντυπωσιακά αδιατάραχτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, λες και ήθελε να επιβεβαιώσει το αμφισβητούμενο από την πλευρά της υπεράσπισης πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που μιλά για άτομα με διαταραχή προσωπικότητας με απουσία συναισθηματικής ανταπόκρισης, ψυχρός και ψύχραιμος.

Παρά τα όσα είχε ομολογήσει προανακριτικά με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (και είχε επαναλάβει και ενώπιον της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής), χθες ο 28χρονος επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να κάνει το μαύρο άσπρο και να ανατρέψει τα ισχύοντα δεδομένα.

Έτσι, μπορεί στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας να δήλωσε «δέχομαι ό,τι έχει γίνει», μπορεί στην αρχή της απολογίας του να ζήτησε ένα τεράστιο συγγνώμη όμως επί της ουσίας ήταν χωρίς αντίκρισμα καθώς δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Επικαλούμενος ατύχημα, αρνούμενος τον βιασμό, εμπλέκοντας τον σατανά, τις «φωνές που άκουγε» αλλά και τις πιέσεις που δήθεν δέχτηκε από τους «κακούς μπάτσους», προσπάθησε να δομήσει ένα αφήγημα της κακής ώρας και να γλιτώσει τα ισόβια.

Η κυνική περιγραφή των όσων συνέβησαν, έστω και υπό την κεκαλυμμένη μορφή που προσπάθησε να δώσει, ήταν εξαιρετικά επώδυνη ακόμα και σαν άκουσμα σε σχέση με τα όσα βίωσε στα χέρια του η άτυχη επιστήμονας. Είναι κάποιες λέξεις που τού διέφυγαν στη ροή του λόγου. Λέξεις και εκφράσεις «σφάχτες».

«Αισθάνομαι ένοχος, θα με κρίνετε εσείς, εγώ δεν ξέρω. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα-περιέγραψε αναφερόμενος στο επίμαχο πρωινό. Είχα πάει στον Ταυρωνίτη να μαζέψω ξύλα για το πανηγύρι. Έκανε πολύ ζέστη και κατά τις 11 είπα να φύγω, να κάνω μια βόλτα με το αυτοκίνητο και να επιστρέψω αργότερα.

Τότε την είδα τη γυναίκα αυτή. Δεν αισθάνθηκα κάτι σεξουαλικό. Έκανε τζόκινγκ. Την προσπέρασα, έκανα στροφή, γύρισα. Όλο αυτό ήταν ατύχημα. Ήθελε να περάσει απέναντι στο δρόμο, δεν κοίταξε πίσω, δεν πρόλαβα να αντιδράσω.

Την εγκλώβισα κάτω από το αυτοκίνητο και για να την απεγκλωβίσω, έκανα όπισθεν. Είδα την κατάσταση της και αηδίασα. Ήταν βαριά, με κομμένο αυτί. Πίστευα ότι δεν θα ζήσει. Αυτά τα έβλεπα μόνο στις ταινίες. Δεν μπορούσα να την βλέπω σαν εικόνα και γ’ αυτό την έβαλα στο πορτ-παγκάζ. Στην αρχή σκέφτηκα να το πω αλλά φοβήθηκα. Πίστευα ότι θα καθυστερούσε κάποιες ημέρες η σύλληψη μου και ήθελα να τις περάσω με την οικογένεια μου.

Ήταν μεγάλο λάθος αυτό αλλά δεν σκεφτόμουν καθαρά. Είχα θολώσει. Την πήγα στο καταφύγιο. Έκανα όπισθεν όσο πιο κοντά μπορούσα στην τρύπα του εξαερισμού. Με τα λίγα πράγματα που ξέρω, πήρα τον σφυγμό και είδα ότι είχε αρχίσει να παγώνει. Δεν ανέπνεε. Έτσι σκέφτηκα να την πετάξω. Λάθος και αυτό. Θεώρησα ότι είχε πεθάνει. Όσο οδηγούσα άκουσα θορύβους και τα μουγκρητά της συγχωρεμένης. Δεν καταλάβαινα λέξεις. Την έπιασα από τα πόδια, την έσυρα και την πέταξα.

Πήγα σε ένα νεκροταφείο, έπλυνα με χλωρίνη το αυτοκίνητο και κάθισα 20 λεπτά να ηρεμήσω. Το αυτοκίνητο το έπλυνα ξανά δύο-τρεις ημέρες μετά. Δεν άντεχα την μυρωδιά της και άκουγα ακόμα τα μουγκρητά της. Και με την χλωρίνη …έφυγαν οι φωνές.

Ο 28χρονος αρνήθηκε ότι τη βίασε και μάλιστα τρεις φορές, εν ζωή αλλά και νεκρή, όπως είχε ομολογήσει τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου του 2019 στην Αστυνομία. «Εγώ στην αρχή δεν είχα πει για βιασμό αλλά μετά από συγκεκριμένη πίεση αναγκάστηκα να πω κάποια πράγματα που δεν ισχύουν. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να βγει η αλήθεια.

Δεν ήρθα ποτέ σε σεξουαλική επαφή με την Σούζαν Ίτον. Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Ένιωσα απειλή στην Αστυνομία και έλεγα ναι σε όλα. Ήταν ατύχημα. Κάποιος μπορεί να πιστεύει από τον τρόπο που κινήθηκα ότι ήταν προμελετημένο το έγκλημα αλλά δεν ήταν. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσω συγνώμη στην οικογένεια του θύματος. Το κάνω και από δω. Δεν έχω πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι άκουγα φωνές, ότι είχα μυηθεί στον σατανισμό, ότι διαβάζω βιβλία σολομωνικής και έκανα τελετές αλλά πάντα για καλό. Ήθελα να βοηθάω. Δεν ξέρω ποιου ήταν το σπερματικό υγρό που βρέθηκε στην Αμερικανίδα. Δεν ήταν δικό μου, θα το θυμόμουν.

Ευαγγελία Καρεκλάκη

Ομόφωνα ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου τον 28χρονο Χανιώτη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας Suzanne Eaton ενώ τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (6-1) για την κατηγορία του βιασμού της άτυχης βιολόγου.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικό και έτσι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι: ισόβια για την ανθρωποκτονία και 13 έτη κάθειρξη για τον βιασμό.