“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τοκογλυφία: Πήγαν μετά το μνημόσυνο αυτόχειρα για να ζητήσουν λεφτά

«Η οφειλή αυτή ισχύει και μετά θάνατον» • Ασύλληπτες μαρτυρίες Ηρακλειωτών
  • Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 06:22

Αυτοκτονίες, αρπαγές, ψυχολογική εξόντωση, οικονομική εξαθλίωση, εκποίηση ακίνητων- φιλέτων, αδικαιολόγητος πλουτισμός, επενδύσεις σε επιχειρήσεις και πολυτελείς κατοικίες και ένας «εσωτερικός πόλεμος» με απειλές για «συμβόλαια θανάτου» μέσα από τις φυλακές, συνθέτουν σε γενικές γραμμές την «σκοτεινή» δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Με βάση τα όσα περιγράφονται στις εκατοντάδες σελίδες της ογκώδους δικογραφίας, ο δανεισμός από πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο κάδρο των κατηγορουμένων ισοδυναμούσε με «καταδίκη» για όσους έπεφταν στην ανάγκη τους, Ήταν σα να άνοιγαν μόνοι τους τον τάφο τους. Περιγραφές και μαρτυρίες που κάνουν το δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα να μοιάζει με …παιδική χαρά!

Ανά περίπτωση οι μηνιαίοι τόκοι εκτινάσσονταν, ανάλογα με το κεφάλαιο, σε χιλιάδες ευρώ, λες και ήταν …στραγάλια. Οι εμπλεκόμενοι, όπως τουλάχιστον τους αποδίδεται, χωρίς κανένα δισταγμό έκαναν αφαίμαξη. Αποστράγγιση. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε να περάσουν αφού κατέβαλαν όπως ήταν του μισθό τους, όπως υποστηρίζεται. Πουλούσαν ωμό «νταβατζιλίκι» στις ζωές και στις περιουσίες τους. Έστηναν σκηνικά εκφοβισμού ακόμα και με τη χρήση όπλων. Έκλαιγαν οι άνθρωποι. Κάποιοι εμφανίστηκαν τόσο ταραγμένοι ενώπιον των αστυνομικών που ήταν αδύνατον να καταθέσουν.

Παλιοί επιχειρηματίες, νεότεροι επιχειρηματίες, άνθρωποι που επένδυσαν εν μέσω πανδημίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με πάθη, εξαρτήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήταν τόση αφόρητη η πίεση που πολλοί είχαν φθάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας όπως αποκαλύπτουν ενώπιον των αστυνομικών ή όπως εξομολογούνται συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία επίσης φέρονται να ζούσαν μαρτυρικά αφού τα «σκάγια» έπαιρναν και εκείνα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 34χρονου επιχειρηματία που προ μηνών, σε κατάσταση πλήρους απογοήτευσης, άφησε αποχαιρετιστήριο σημείωμα, κινητοποιώντας την οικογένεια και τις Αρχές ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του. Τον είχαν «ξεζουμίσει» οι τοκογλύφοι, όπως αναφέρεται, και πλέον είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αφού απειλούσαν να του πάρουν τον εξοπλισμό, ακόμα και το 50% της επιχείρησης του. Η περίπτωση αυτή «θορύβησε» σοβαρά τους εμπλεκόμενους καθώς φοβήθηκαν ότι θα μπλέξουν όλοι αν θα μιλήσει και έτσι προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν εκ νέου, με το μαλακό, για να τον πάρουν από κοντά.

Προκαλεί μάλιστα αίσθηση ότι ο 32χρονος Αλβανός, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην εγκληματική οργάνωση, δηλώνει την πρόθεση του να συναντήσει με άλλα άτομα κορυφαίο επιχειρηματικό παράγοντα της Κρήτης «προκειμένου να του ασκήσουν πίεση να καταβάλλει στον 34χρονο τα χρήματα που του χρωστούσε για ευρύ κύκλο εργασιών που είχε κάνει για λογαριασμό του».

Την πρόθεση του να αυτοκτονήσει είχε εκφράσει στους οικείους του και 36χρονος επιχειρηματίας στο Ηράκλειο, ο οποίος φέρεται να έπεσε «στα νύχια των αρπακτικών». Αλλιώς τα σχεδίαζε, αλλιώς τα έφεραν οι καταστάσεις. Τη «νύφη» την πλήρωσε και ο αδερφός του, στον οποίο απευθύνθηκαν με άγριο τρόπο οι τοκογλύφοι (μέχρι και αρπαγή έγινε, όπως περιγράφεται). Ο άνθρωπος αναγκάστηκε, όπως περιγράφεται, να υποκύψει στις πιέσεις και κάθε εβδομάδα κατέβαλε στον 32χρονο Αλβανό, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, 1000 ευρώ. Μέχρι και στις 14 Ιουνίου φέρεται να είχε πληρώσει περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, 41χρονος αναγκάστηκε λόγω της ασφυκτικής πίεσης να ξεπουλήσει ξενοδοχείο έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 850.000 ευρώ, από τα οποία ποσό 300.000 ευρώ φέρεται να παρέδωσε στον 46χρονο Ηρακλειώτη, στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Για δάνειο 100.000 ευρώ φέρεται να είχε καταβάλλει τουλάχιστον ποσό 600.000 ευρώ από το 2016 έως το 2022.

Από την καταγγελλόμενη δράση των τοκογλύφων δεν είχαν γλιτώσει ούτε γυναίκες. Σε δύο περιπτώσεις πρόκειται για δανεισμό προς ενίσχυση των επιχειρήσεων τους και σε μία περίπτωση αφορά νεαρή μητέρα το παιδί της οποίας έπρεπε να υποβληθεί σε σοβαρές επεμβάσεις.

Σε αυτές περιγράφεται περίπτωση που η γυναίκα δανείστηκε το 2020 ποσό 60.000 ευρώ με μηνιαίο τόκο 6.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα η παθούσα φέρεται να έχει καταβάλλει μόνο σε τόκους ποσό 150.000 ευρώ!

Πήγαν στη χαροκαμένη μάνα για τα δανεικά

Μία ακόμα περίπτωση που αναφέρεται στη δικογραφία και διερευνάται από τις Αρχές είναι η περίπτωση της αυτοκτονίας 37χρονου Ηρακλειώτη το 2021.

Για την περίπτωση αυτή έφθασαν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πληροφορίες ότι ο αυτόχειρας είχε περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω αδυναμίας εξόφλησης ιδιωτικού δανεισμού με επαχθείς-τοκογλυφικούς όρους. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξαιτίας της δράσης αυτής είχε «χάσει» την κύρια κατοικία του.

Με βάση τα όσα έχουν κατατεθεί, ο αυτόχειρας λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του έδειχνε στεναχωρημένος και ψυχολογικά πιεσμένος. Περιγράφεται ότι η χαροκαμένη μάνα μόλις στο 40ημερο μνημόσυνο του παιδιού της πληροφορήθηκε από το οικείο περιβάλλον ότι δύο άτομα ζητούσαν χρήματα ως οφειλές του θανόντος. Η μητέρα προκειμένου να εξακριβώσει τι συμβαίνει, ζήτησε να συναντηθεί με τα άτομα αυτά και τότε βρέθηκε τετ-α-τετ με 45χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος ξεχωρίζει για τη θηριώδη σωματοδομή του.

Κατά την συνάντηση ο 45χρονος φέρεται να γνωστοποίησε στη γυναίκα ότι ο γιος της χρωστούσε 1500 ευρώ και ότι η οφειλή αυτή ίσχυε και μετά θάνατον. Μάλιστα είχε τη …γενναιοδωρία να της χαρίσει τα 500 ευρώ και να ζητήσει πίσω μόνο τα 1000 ευρώ. Αυτή αγανακτισμένη τότε φέρεται να τους έδιωξε και ζήτησε να μην την ενοχλήσουν ξανά.

Η οικογένεια του αυτόχειρα πληροφορήθηκε, όπως υποστηρίζεται, από την κηδεία και μετά τα μπλεξίματα με Αλβανούς τοκογλύφους, οι οποίοι, όπως τους μετέφεραν, είχαν στο κινητό ακόμα και τη φωτογραφία του ανήλικου παιδιού του.

Συγγενείς του αυτόχειρα ζητούν πλέον να διερευνηθούν περαιτέρω και προς αυτήν την κατεύθυνση οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έδωσε τέλος ο άτυχος άνδρας.

Τριγμοί στο κύκλωμα: Εσωτερικός “πόλεμος”, συμβόλαια θανάτου και αλεξίσφαιρα

Τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τον Μάιο, φέρεται να μαινόταν «εσωτερικός πόλεμος» που ώθησε τα πράγματα στα άκρα και προκάλεσε τριγμούς αφού δόθηκαν ακόμα και τελεσίγραφα για «συμβόλαια θανάτου».

Ο πόλεμος αυτός φέρεται, κατά βάση, να αφορά τον 46χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και έναν 27χρονο Ηρακλειώτη (είναι κατηγορούμενος αλλά δεν έχει συλληφθεί) με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσαν άριστες σχέσεις.

Τα δεδομένα άλλαξαν, όπως αναφέρεται, όταν για κάποιο λόγο ο 46χρονος χρειάστηκε να δανειστεί από τον 27χρονο ποσό 50.000 ευρώ και ο τελευταίος απαίτησε μαζί με τον τόκο ποσό 118.000 ευρώ. Η διευθέτηση αυτής της οφειλής προκάλεσε προστριβές αλλά και μηνύσεις με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαμάχη να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ίδιους.

Από τις 13 Μαΐου και μετά ο 46χρονος αρχίζει να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα. Τον απειλούν τηλεφωνικά ότι θα τον κάψουν ζωντανό, στέλνουν Αλβανό, ο οποίος μόλις έχει αποφυλακιστεί, να τον βρει στο γυμναστήριο που διατηρεί για να του διαμηνύσει ότι έγκλειστοι Αλβανοί ετοιμάζουν «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος του.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανησυχήσει τον 46χρονο, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να οπλοφορεί, ενώ έχει εφοδιαστεί και με αλεξίσφαιρο γιλέκο καθώς φοβάται για τη ζωή του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εντοπίζεται να αλλάζει τακτικά δρομολόγια για λόγους ασφαλείας. Προσπαθεί να μάθει διακαώς ποιος είναι ο εντολέας για την ανάθεση του συμβολαίου θανάτου, ενώ φέρεται να καταλήγει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, στον 27χρονο καθώς είναι ο μόνος (;) με τον οποίο έχει πρόσφατα προσωπικές-οικονομικές διαφορές.

Και ενώ γίνονται ενέργειες για συνάντηση των δύο, ο 46χρονος φέρεται να προχωρά σε υποβολή μηνύσεως εναντίον της άλλης πλευράς με αποτέλεσμα να δυναμιτιστεί ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Λίγα 24ωρα μετά ο 46χρονος δέχεται απειλητικό τηλεφώνημα στο οποίο κάποιος άνδρας φέρεται να του λέει: «Σε πήρα σαν άνθρωπος και εσύ πας να κάνεις πουστ.. Αν η ζωή σου κοστίζει 25.000 ευρώ… δεκτός. Γεια σας».