“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ζωνιανοί κατά ΕΛ.ΑΣ με πέτρες, απειλές και στο… βάθος πυροβολισμούς

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Βομβίδες κρότου-λάμψης έριξαν οι αστυνομικοί
  • Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:22

Αμετανόητοι παραμένουν κάτοικοι των Ζωνιανών, οι οποίοι επιμένουν   να κρατούν υπό «ομηρεία» τον τόπο τους, υπερασπιζόμενοι το… κεκτημένο «άβατο» που τους επέτρεψαν χρόνια πριν να εγκαταστήσουν στην περιοχή.

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί, παρά τη θυσία του αδικοχαμένου ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αυτές τις ημέρες πριν από επτά χρόνια, τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα.

Κάποιοι στο ορεινό κεφαλοχώρι μάλλον είχαν επαναπαυτεί την τελευταία δεκαετία. Η αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες τα ξημερώματα μέσα στα Ζωνιανά είναι η 4η που γίνεται στο χωριό το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό ενόχλησε σφόδρα και απροκάλυπτα. Σε βαθμό που …ποδοπάτησαν τα προσχήματα και έπιασαν τις απειλές, τα μπλόκα, τους σιδερολοστούς και τα καδρόνια.

«Έχουμε και εμείς όπλα και την επόμενη φορά θα δείτε…». Τέτοιες απειλές εκτόξευσαν ευθέως προς τις αστυνομικές δυνάμεις και είχαν το θράσος να τις εκστομίσουν μόλις μία ημέρα μετά τα συναπαντήματα του άτυχου Στάθη Λαζαρίδη που έφυγε από σφαίρα στο κεφάλι μετά από πολυετές άγρυπνο κώμα.

Διαρκούσης της αστυνομικής έρευνας σε σπίτια συγκεκριμένων Ζωνιανών, περίπου 25 με 30 κάτοικοι, κυρίως νεαρής ηλικίας αλλά και σαραντάρηδες, στάθηκαν σε κάποια απόσταση από τις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις και άρχισαν να εκτοξεύουν μπλόκα, πέτρες, ξύλα, σίδερα και απειλές.

Πέτρες και μπλόκα έπεσαν πάνω σε αστυνομικούς των διμοιριών που φορούσαν κράνη και προσπαθούσαν να προστατευθούν με τις ασπίδες, ενώ πίσω τους εμφανίστηκαν και πάνοπλοι συνάδελφοι τους από την ΟΠΚΕ. Τότε ήταν που κάποιος νεαρός Ζωνιανός φώναξε: «έχουμε και εμείς όπλα και την επόμενη φορά θα δείτε».

Μία τεράστια πέτρα χτύπησε αστυνομικό στο κεφάλι και τραντάχτηκε ολόκληρος παρά το γεγονός ότι φορούσε ειδικό κράνος. Υπάρχουν  πληροφορίες ότι ακούστηκαν ακόμα και πυροβολισμοί σε κάποια απόσταση από τα αστυνομικά μπλόκα, από  άλλο σημείο του χωριού και δεν αποκλείουν  να ήταν για εκφοβισμό. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ίσως να ήταν άσχετοι με το επεισόδιο.

Οι αστυνομικοί των διμοιριών είχαν «κόψει» το δρόμο και από τις δύο πλευρές των Ζωνιανών ώστε να αποκόψουν κάθε κίνηση προς τα σπίτια όπου ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες. Όταν πλέον αυτές ολοκληρώθηκαν, τότε κινήθηκαν προς την πλευρά των συγκεντρωμένων Ζωνιανών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά τη ρίψη βομβίδων κρότου-λάμψης.

Στη χθεσινή επιχείρηση στα Ζωνιανά συμμετείχαν περί τους 100 αστυνομικούς από Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με διμοιρίες και από τους δύο νομούς, ΤΑΕ και ΟΠΚΕ, στελέχη της ΕΚΑΜ Κρήτης, αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρεθύμνου, ενώ ακολουθούσαν και στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από τα Χανιά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στα Ζωνιανά από την πλευρά της Κράνας στις 6.15 χθες το πρωί.

Όσον αφορά στον απολογισμό της γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης, οι Αρχές προχώρησαν σε δύο διαφορετικές συλλήψεις, δύο νεαρών Ζωνιανών, ο ένας 20 ετών και ο άλλος 31, ενώ αναζητούν τον πατέρα και τα δύο αδέλφια του πρώτου, 46, 21 και 17 ετών αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα κατασχεθέντα, συνολικά σε διαφορετικές έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες, μάντρες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: περισσότερα από 15 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 80 δενδρύλλια κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, πιστόλι, 2 γεμιστήρες, 221 φυσίγγια. Επιπλέον, βρέθηκαν τέσσερις  φυτείες κάνναβης, στις οποίες καλλιεργούνταν συνολικά 100 δενδρύλλια κάνναβης.

Ευαγγελία Καρεκλάκη