Λαμπρός εορτασμός της μνήμης των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών στη Μήλο παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πνευματική αφοσίωση και συμμετοχή

Με πάσα λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι διήμερες πνευματικές εκδηλώσεις για τις ιερές Κατακόμβες στο νησί της Μήλου, στο πλαίσιο των οποίων εορτάσθηκε και η μνήμη των Αγίων Πάντων από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Το σπουδαίο - για την Ελλάδα – Παλαιοχριστιανικό Ταφικό Μνημείο, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή να ανακηρυχθεί η Μήλος ως “ιερό νησί” προ τριετίας, βρέθηκε στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος και φέτος, με πλήθος κόσμου, προσκυνητών, επίσημων προσώπων κι εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών Αρχών να συμμετέχουν στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, με την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μήλου.

Ανάδειξη των ιερών Κατακομβών

Ειδικότερα για τον εορτασμό των ιερών Κατακομβών και της μνήμης “των απ’ αιώνων κεκοιμημένων Χριστιανών” σε αυτές, μετέβησαν στο νησί ως προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, οι Μητροπολίτες Κορίνθου, Μεσσηνίας και Μεγάρων, καθώς επίσης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ, οι οποίοι και παρέστησαν στο σύνολο των Ακολουθιών και των πνευματικών εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων των Αγίων πάντων και των ιερών Κατακομβών, από τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, με τη συμμετοχή δεκάδων προσκυνητών, αλλά και τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος. Αμέσως μετά τη λιτανεία, η πομπή έφθασε στις Κατακόμβες, οπότε και τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση ενώ το βράδυ του Σαββάτου, στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρυπητής ακολούθησε μία ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση που εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Κατακομβών.

Προ της ανάπτυξης της προγραμματισμένης πολιτιστικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν η παιδική χορωδία του Δήμου Μήλου, το Χορευτικό Συγκρότημα Μήλου, Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους επισκέπτες ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είχε ως “καρπό” όπως τόνισε, την ανάδειξη της εορτής των ιερών Κατακομβών κι ως εκ τούτου, την αύξηση του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του αναφέρθηκε “στη διαχρονική πορεία της Εκκλησίας, διά των Ομολογητών και Μαρτύρων Της, όπως αυτοί ανεφύησαν στη ζωή της από τις ιερές Κατακόμβες”.

Υπογραμμίζεται πως, προ του πέρατος του εσπερινού, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μήλου κι Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρυπητής, Πρωτοπρ.Γιαννούλη Μαρκαντὼνη “για την υπερπεντηκονταετή διακονία του στη Μήλο και δη στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολαου Τρυπητής”, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως και τον διάκονο Νεκτάριο Σώρρο, ο οποίος είχε επιφορτισθεί με την ευθύνη της όλης προετοιμασίας της εορτής, καθώς και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους και τους κατοίκους της Τρυπητής.

Αναγνώριση έργου στον ΠτΔ σχετικά με το νησί και την ανακήρυξή του σε ιερό τόπο

Ιδιαίτερη τιμή για το νησί η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Μήλου αποφάσισε να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο Δημότη.

Ο κ. Παυλόπουλος αφίχθη στο νησί την Κυριακή κι έτυχε ξενάγησης στον χώρο των Κατακομβών από τον προϊστάμενο της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενώ αμέσως μετά την άφιξή του στον Αδάμαντα προχώρησε στην αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας που υπενθυμίζει την απόφαση της ανακήρυξης της Μήλου σε ιερό νησί.

Κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως, η τελετή αγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμου Δημότη έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος”. Στο πλαίσιο των όσων αναφέρθηκαν για την εν λόγω απόφαση απόδοσης τιμής προς τον κ. Παυλόπουλο, τονίσθηκε ότι ο ίδιος, κατά το παρελθόν, ως Υπουργός Εσωτερικών είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε στη Μήλο και την ανακήρυξή της σε ιερό νησί.

Θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί πως, πολλά μέλη της Αυτοδιοίκησης από το νησιώτικο χώρο έδωσαν το “παρών” στο σύνολο των πνευματικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, όπως επίσης, μεταξύ άλλων και οι δύο χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Ν. Αιγαίου. “Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη Μήλο δείχνει για μιαν ακόμη φορά το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του Αιγαίου. Θυμίζω ότι επί θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο 2004 - 2009 είχε στηρίξει θερμά την προσπάθειά μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μήλου και του Μητροπολίτη μας κ. Δωροθέου για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου «Επεμβάσεις στερέωσης προστασίας και βελτίωσης επισκεψιμότητας Κατακομβών Μήλου». Το έργο προϋπολογισμού 635.200,33€ εντάχθηκε στις 12.5.2005 στο Μέτρο 3.5 «Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού - Καινοτόμες δράσεις» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2000 - 2009 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010. Φορέας υλοποίησης ήταν Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το νησί της Μήλου εορτάζει και στέλνει μήνυμα σε όλους μας ότι οι κάτοικοι του Αιγαίου -όπως και όλοι οι Έλληνες- όταν είναι ενωμένοι ξέρουν να διεκδικούν τα δίκαιά τους και να υλοποιούν έργα και δράσεις ζωής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Κόκκινος σε ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο του εορτασμού των ιερών Κατακομβών.