"Το μεγαλείο της Αλήθειας του Ιησού"

Η Μεταμόρφωση του Ιησού αποτελεί το επίκεντρο της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, που αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρεται, ότι ο Ιησούς αποφάσισε να πάρει μαζί του τρεις μαθητές του και να κατευθυνθεί σε ένα βουνό, στην κορυφή του οποίου ο Ιησούς άλλαξε, λούστηκε με φως, καθώς και τα ιμάτιά του. Οι μαθητές είδαν τότε τον Μωυσή και τον Ηλία να συνομιλούν μαζί με τον Ιησού και όταν πρότειναν να φτιάξουν τρεις σκηνές, για τον Ιησού, το Μωυσή και τον Ηλία, ώστε να μείνουν εκεί, μία νεφέλη τους σκέπασε όλους και ακούστηκε φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε “Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτόν να ακούτε”. Οι μαθητές πλημμύρισαν με δέος και έπεσαν στο έδαφος, αλλά όταν σήκωσαν τα μάτια τους όλοι, πλην του Ιησού, είχαν πια χαθεί.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, η Μεταμόρφωση του Ιησού, ήλθε μόλις μετά από 6 μέρες, από τότε που ο Ιησούς πρωτοανήγγειλε στους μαθητές Του, ποια θα ήταν η μοίρα του επάνω στο Σταυρό, κάτι που τους τάραξε και τους αποδιοργάνωσε.

Ο π. Γιάννης αναφέρει, ότι “ο Ιησούς με τη Μεταμόρφωσή του στήριξε τους μαθητές Του, οι οποίοι του είχαν εμπιστοσύνη, αλλά η αναγγελία του Πάθους, άρχισε αυτή την εμπιστοσύνη να την κάνει να τρεκλίζει, να κλονίζεται, να κινδυνεύει. Η Μεταμόρφωση αποκαλύπτει στους μαθητές όλο το εύρος και το μεγαλείο της Αλήθειας του Ιησού. Στο πρόσωπό του βλέπουν την Αγιότητα, την αγάπη, τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, την ευσπλαχνία του Θεού-Πατέρα. Όπως αυτή αποκαλύφθηκε στην Παλαιά Διαθήκη από το Νόμο στο πρόσωπο του Μωυσή και από τους προφήτες, στο πρόσωπο του Ηλία. Τώρα, αυτές τις ίδιες αλήθειες καλούνται να τις βιώσουν, όχι πια ως προετοιμασία, αλλά ως πραγματικότητα στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού”.