Όταν τα "ψίχουλα" είναι αρκετά

"Το θέμα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής είναι η πίστη και πιο συγκεκριμένα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με τον όρο «εμπιστοσύνη»", τονίζει στην έναρξη της εκπομπής του ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Στην Περικοπή αναλύεται το εδάφιο που μιλά για τη Χαναναία μάνα, η οποία, αν και μη Ιουδαία, παρακάλεσε τον Ιησού, όταν Εκείνος βρισκόταν στα σύνορα μεταξύ Τύρου και Σιδώνος, στα σύνορα δηλαδή του Ιουδαϊκού κράτους, να θεραπεύσει την κόρη της, που υπέφερε από δαιμόνια. Ο Ιησούς τότε, ακολουθώντας την επικρατούσα αντίληψη, πως όποιος μη Ιουδαίος είναι "ακάθαρτος", την έδιωξε, λέγοντας, πως "δεν είναι ωραίο πράγμα να πάρει κανείς το ψωμία από τα παιδιά και να το ρίξει στα σκυλάκια". Παρ' όλα αυτά, όταν η Χαναναία απάντησε πως "ακόμη και τα σκυλάκια τρωνε μερικές φορές από τα ψίχουλα των αφεντικών τους", ο Ιησούς διαπίστωσε την μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη της γυναίκας και θεράπευσε την κόρη της.

Όπως επισημαίνει ο π. Γιάννης, "ο Ιησούς Χριστός, τα πάντα τα βάσιζε στην προσωπική, δική Του, σχέση με τους άλλους, ανεξάρτητα με το αν ήταν Ιουδαίοι, αν ήταν ηθικοί, αν ήταν αμαρτωλοί, αν ήταν ακάθαρτοι. Τα πάντα, τα βάσιζε πάνω στη συνάντηση και δεν έκανε καμία διάκριση στο ποιον θα συναντήσει, με ποιον θα συνομιλήσει και με ποιον θα συμφάγει. Μεσα από αυτή την επαφή, προσπαθούσε να διεγείρει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό Του".