Όποιος "χάνει" τη ζωή του για το Θεό, τη βρίσκει

Το κεφάλαιο, όπου στο Ευαγγέλιο περιγράφεται η Ομολογία Πίστεως του Αποστόλου Πέτρου, συνεχίζει να αναλύει και σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Όπως επισημαίνει, όταν ο Ιησούς ενημέρωσε τους μαθητές Του, για το τι πρόκειται να Του συμβεί στην Ιερουσαλήμ, ότι θα πάθει πολλά και ότι στο τέλος θα σταυρωθεί και θα πεθάνει, ο Πέτρος, ορμώμενος από τα ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου, προσπάθησε να τον σταματήσει. Τότε ο Ιησούς, του απάντησε με μία φράση που είχε πει και στον ίδιο τον Διάβολο: “Ύπαγε οπίσω μου, Σατανά”, ενώ τον μάλωσε, λέγοντάς του, ότι είναι σκάνδαλο, καθώς βάζει προτεραιότητα τα ανθρώπινα ένστικτα και όχι τα θεία.

Ο π. Γιάννης εξηγεί, πως ο Κύριος επιθυμεί οι μαθητές Του να λειτουργούν με βάση τις αρχές του αλτρουισμού και της ευσπλαχνίας, όπως Εκείνος πρώτος τις έδειξε κατά τον επί γης βίο Του. Τονίζει στους μαθητές Του, ότι στόχος δεν είναι μία άνετη ζωή, αλλά η ανταμοιβή που έρχεται σε όσους ζουν με πυξίδα τις διδαχές Του και την αρχή της υπηρεσίας στο Θεό και στους άλλους ανθρώπους, “σκορπώντας” το μήνυμα του Θεού, στην επόμενη ζωή, στο Βασίλειο των Ουρανών, καθώς όπως τους είπε, όποιος χάσει τη ζωή του για Εκείνον, αυτός θα τη βρει, προτρέποντάς τους να αφήσουν πίσω τη νοοτροπία της – από την ανθρώπινη ατέλεια εκπορευόμενης – κτητικότητας.