195η Επέτειος Ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Τα “Φαναράκια” έλαμψαν στο σκοτάδι

  • Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας σε Τήνο και Σύρο με το έθιμο της βραδινής περιφοράς της εικόνας να δημιουργεί μία φωτεινή πομπή από τα φαναράκια των πιστών.

Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου. Η εικόνα ανακαλύφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1823, μετά από όνειρο της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων, στο Κεχροβούνι.

Η λιτανεία της Τήνου

Με τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το έθιμο, εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού της Παναγίας όπου και ξεκίνησε η γνωστή λαμπαδηφορία, τα Φαναράκια, και ακολουθήθηκε όλη η πορεία μέχρι το σημείο όπου οι προπάτορες Τήνιοι για πρώτη φορά πραγματοποίησαν τη λιτανεία του ιερού Εικονίσματος της Παναγίας, με λαδοφάναρα της εποχής.

Στη μαρμάρινη εξέδρα "Παντανάσσης" ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος έβαγλε σύντομο λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ευλογία που έχει δώσει η Παναγία στην Τήνο και ότι τόσο εκείνος όσον και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θέλουν να εργαστούν προκειμένου να αναδείξουν την Τήνο ακόμα περισσότερο, ζητώντας για αυτή την προσπάθεια τις ευχές όλων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αφού έλαβε το λόγο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ μνημόνευσε με προσευχή τον αείμνηστο Δήμαρχο Σίμο Ορφανό και στη συνέχεια εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής βράβευσε όπως κάθε χρόνο τις τρεις καλύτερες εκθέσεις μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου μετά από προκήρυξη προαιρετικού διαγωνισμού με τη συγκατάθεση των Προϊσταμένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διενεργείται κάθε χρόνο με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν παρέλαβαν το χρηματικό βραβείο το οποίο είχε εγκρίνει η Επιτροπή, ο Σεβασμιώτατος τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε και ο πρώτος των μαθητών ευχαρίστησε το Ιερό Ίδρυμα για την διαχρονική προσφορά του προς την Εκπαίδευση και για την σκέψη των Διοικουσών Επιτροπών να πραγματοποιούν αυτόν τον διαγωνισμό.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών όπου με την προτροπή του Εφημερίου Πρωτοπρ. Γεωργίου Ασημομύτη έψαλλαν το Απολυτίκιο των Αγίων και το γνωστό τοπικό λαϊκό εκκλησιαστικό άσμα: "Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, Εύρεσιν της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε".

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε την Φιλαρμονική, τους Ιερείς, τους διακονητές, τους ιεροψάλτες, τους υπαλλήλους του Ιερού Ιδρύματος, όλους όσους εργάστηκαν για τη λαμπρή τελετή, όπως επίσης και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για τα μέτρα τάξης και κατά τη λιτανεία και κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών. Την όλη τελεταρχία είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Στην τελετή της Τήνου παρευρέθηκε πλήθος Μυκονιατών μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς άλλοι αιρετοί.

Τα “Φαναράκια” στα Καμίνια της Σύρου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας πραγματοποιήθηκε και στη Σύρο, στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων. Μετά το πέρας του εόρτιου εσπερινού, ακολούθησε λιτανεία της εικόνας στην περιοχή των Καμινίων, με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας τα καθιερωμένα πολύχρωμα φαναράκια. Λόγω του καλού καιρού, η προσέλευση του κόσμου φέτος ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, ενώ και πλήθος κληρικών παρέστη στον εορτασμό.