Σε κλίμα πνευματικής ανάτασης και μυσταγωγικής κατάνυξης εορτάστηκε το Πάσχα στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η «εορτή των εορτών» στην περίλαμπρη Σύρο

Η περιρρέουσα κατανυκτική ατμόσφαιρα στους γραφικούς δρόμους και τους μεγαλοπρεπείς ναούς της Σύρου, η ευλαβική τήρηση των τοπικών παραδόσεων που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, σε συνδυασμό με τη σπάνια και ακτινοβολούσα ομορφιά του νησιού, αποτέλεσαν και φέτος πηγή πνευματικής και ψυχικής ευφορίας για όσους άκουσαν το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως στην αρχόντισσα των Κυκλάδων.

Παρουσία των ευσεβών κατοίκων, αλλά και πλήθους επισκεπτών τελέστηκαν οι ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην «καρδιά» του Αιγαίου, σε μία από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο, όπου Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

Λιτάνευση του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου

Το Θείο Δράμα κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα θλίψης, βαθιάς περισυλλογής, κατάνυξης και εγκράτειας, που είναι αφιερωμένη στις τελευταίες μαρτυρικές ώρες του Θεανθρώπου, πάνω στο Σταυρό. Μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου για την περιφορά του Επιταφίου σε όλους τους χώρους ταφής, τα κενοτάφια και το Οστεοφυλάκιο με τη ρίψη ανθών και φύλλων δάφνης, συμβόλου της νίκης κατά του θανάτου.

Τον Επιτάφιο συνόδευσαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσκοποι αλλά και πιστοί, οι οποίοι παρακολούθησαν τη λιτανεία με δάκρυα θλίψης αλλά και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων τους.

Τη λιτάνευση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παιανίζοντας πένθιμα εμβατήρια, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche.

Ο δρόμος από τη φθορά στην Ανάσταση

Εν συνεχεία, στο ταφικό μνημείο των Κληρικών, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών απάντων των εκεί κεκοιμημένων Αρχιερέων, Ιερέων, Ευεργετών, πατέρων και αδελφών και εξεφώνησε παραμυθητικό λόγο προς τους συνευχομένους εκατοντάδες οικογενείς των αναπαυομένων, με κεντρική αναφορά το γεγονός της Αναστάσεως.

Όπως τόνισε, κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα ο Χριστός καλεί όλους τους κεκοιμημένους να τον ακολουθήσουν στο δρόμο από τον θάνατο στη ζωή και από τη φθορά στην Ανάσταση. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους πιστούς ότι, οι ψυχές των ανθρώπων είναι ζωντανές, βρίσκονται στον παράδεισο, στην αγκαλιά του Θεού, συνεχίζουν να ζουν μέσα μας, διά της προσευχής.

«Οι νεκροί ενταφιάζονται για να καταδείξουν το μήνυμα της Αναστάσεως. Μοιάζουν σαν τους σπόρους που τον χειμώνα αναπαύονται μέσα στη γη, ενώ μόλις έρθει η άνοιξη αρχίζουν σιγά σιγά να βγάζουν τα όμορφα και ευώδη λουλούδια των καιρών. Είναι σαν τον σπόρο που πέφτει στη γη, χωρίς όμως να χάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι μέσω του καλλωπισμού και του στολισμού των μνημάτων, αλλά και με τα δάκρυά μας, κρατούμε ζωντανή την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που αναγκαστήκαμε να αποχωριστούμε. «Είναι σαν να τους λέμε: ξέρουμε ότι είστε εδώ, ότι δε χαθήκατε, ότι μας ακούτε, μας αισθάνεστε, ότι απολαμβάνετε αυτά τα λίγα πια που έχουμε να σας προσφέρουμε. Ότι μέσα από την ψυχή σας, τη γεμάτη ουράνιο φως, θέλετε να μας ευχαριστήσετε, αλλά δεν μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή σας πια, δεν μπορούμε να αισθανθούμε τα χέρια σας να μας αγκαλιάζουν και τις καρδιές σας να χτυπούν δίπλα στις δικές μας. Αλλά είμαστε εδώ για να σας ψιθυρίσουμε πως δεν σας ξεχνάμε, πως δε λησμονούμε όσα μας προσφέρατε: οι μανάδες μας τη ζωή, οι πατεράδες μας τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι, οι ιερείς και οι επίσκοποι το βάπτισμα και τη θεία κοινωνία, οι δάσκαλοι τα γράμματα, οι ευεργέτες τα όσα σήμερα απολαμβάνει η πόλη και η ευλογημένη Σύρα, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι του μόχθοι και της εργατικότητας τον τρόπο να δουλεύουμε τίμια και με την εργασία μας να απολαμβάνουμε τα λίγα ή τα πολλά αγαθά που ο καθένας μπορεί να εξασφαλίζει και οι φιλάνθρωποι ευεργέτες μας, την αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία, που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή έχουμε τόσο ανάγκη».

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να παρακαλέσουν το Θεό να δίνει σε όλους εμάς χρόνους πολλούς και ευλογημένους για να στεκόμαστε όρθιοι, να επιτελούμε το χρέος και το καθήκον μας απέναντι σε εκείνους που δε λησμονούμε και να δείχνουμε στα παιδιά μας το δρόμο της προόδου, της προκοπής, της αγάπης για τα ιδανικά, την πατρίδα, την οικογένεια, την πίστη και τις παραδόσεις μας.

Κορύφωση του Θείου δράματος

Αθρόα ήταν και φέτος η προσέλευση των πιστών σε όλους τους Ορθόδοξους και Καθολικούς ναούς της Σύρου για να προσκυνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Κάτοικοι και επισκέπτες συνέρρευσαν από το πρωί σε όλες τις ενορίες του νησιού, συμμετέχοντας ευλαβικά στη χριστιανική παράδοση και εκφράζοντας τη βαθύτατη πίστη τους στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο. Σημειώνεται ότι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Επιταφίων στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι και στον Ενοριακό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Χρούσσων.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Σύρου προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως ετέθη επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής του ιερού Επιταφίου προς την ιστορική Πλατεία Μιαούλη Ερμουπόλεως.

Έμπροσθεν του περίλαμπρου και εντυπωσιακά φωταγωγημένου Δημοτικού Μεγάρου, του «Παρθενώνα των Δημαρχείων της Ελλάδος», όπως το χαρακτήρισε, πραγματοποιήθηκε η κατά το έθος συνάντηση των επιταφίων των Επιταφίων των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αθλητισμού, του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, δικαστικών λειτουργών και πλήθους πιστών.

Αναμμένη η «φλόγα» της πίστης και της παράδοσης

Μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης δέησης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους επισκέπτες, που επέλεξαν το νησί για να εορτάσουν το Πάσχα και σαν μία μεγάλη οικογένεια να παρακαλέσουν μαζί τον Θεό να εξέλθει από τον τάφο του νικητής προκειμένου να αναστήσει ξανά το ανθρώπινο γένος και να μας επαναφέρει στον παράδεισο.

«Η Σύρος σας καλωσορίζει με ανοιχτή την αγκαλιά της και σας καλεί να περιδιαβείτε τους αρχοντικούς δρόμους της, να επισκεφτείτε τους μεγαλοπρεπείς ναούς της, να θαυμάσετε στο πρόσωπο των νεοκλασικών κτιρίων την ιστορία της που ο χρόνος δεν κατόρθωσε να ξεφτίσει και να σταθείτε μπροστά σε αυτόν τον Παρθενώνα των Δημαρχείων των πόλεων της Ελλάδας για να ανακαλύψετε τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων εκείνων των αγίων πατέρων και μητέρων μας που έφτασαν εδώ από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και άλλες περιοχές της ελληνικής γης μετά τις καταστροφές και τους σφαγιασμούς των τουρκικών ορδών και ίδρυσαν αυτή την πόλη».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, στο διάβα του χρόνου, οι ευσεβείς κάτοικοι της Σύρας, όπου συμβιώνουν αρμονικά οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί χριστιανοί αδερφοί, έχουν κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της πίστεως στις καρδιές τους και τη μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη - συχνά αθόρυβη και σιωπηλή- παρουσία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων, υπογράμμισε τους πολυαιώνιους άρρηκτους δεσμούς του Γένους των Ελλήνων με την Εκκλησία και τις παραδόσεις της, προέτρεψε τους παρισταμένους να παραμείνουν πιστοί στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας και τους κάλεσε να προσευχηθούν για τους κρατούμενους στις φυλακές της Ανδιανούπολης Έλληνες στρατιωτικούς.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους, όσοι συνήργησαν στην επιτυχία της εκδηλώσεως, τους εργαζομένους στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τους Βασταγάριους των ιερών Επιταφίων, τα Μέλη της Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, που απέδωσαν Εκκλησιαστικούς 'Ύμνους, των Προσκόπων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που παιάνισε πένθιμα Εμβατήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, της καθιερωμένης συνάντησης των τριών Επιταφίων, προηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως, της Καθολικής Εκκλησίας.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του εφημέριού του, π. Δωρόθεου Γάγγου έκανε στάση στο εσωτερικό του Νεωρίου Σύρου, όπου αναπέμφθηκε δέηση για όσους εργάστηκαν και εξακολουθούν να δουλεύουν στο ναυπηγείο.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης

Στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου φυλάσσονται τα οστά του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος, ιερούργησε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' και συνέψαλε μετά των πολυπληθών εκκλησιασθέντων το "Ανάστα ο Θεός!", ραίνοντας τον πιστό λαό με φύλλα λεμονιάς, κατά την επιχώριο έθιμο.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Μητροπολίτης Σύρου επισκέφτηκε το Τάγμα Εθνοφυλακής Σύρου και κατόπιν, τους νοσηλευομένους στο Νοσοκομείο Σύρου, προς τους οποίους, ευχήθηκε για το Άγιο Πάσχα και την ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους. Το απόγευμα, προεξήρχε του Εσπερινού της Αγάπης στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου "των Ψαριανών", στην Ερμούπολη, με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία εντυπωσιακού πλήθους πιστών, και προέστη της λιτάνευσης του Λαβάρου της Αναστάσεως πέριξ του Ιερού Ναού.

Προ του πέρατος της τελετής ,ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μίλησε στους επισκέπτες για την ιστορία του ναού, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους του, Αρχιμ. Αλέξανδρο Τσιουχάρη και Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Κοντό, τους Ιεροψάλτες και τους διακονητές του, ευχήθηκε προς τους πιστούς και διένειμε σε όλους πασχαλινά αυγά.