O Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

“Ζούμε για το κοινό καλό”

  • Σάββατο, 28 Απριλίου, 2018 - 04:19

Τα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής αυτής της Κυριακή αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής που εβδομαδιαίως πραγματοποιεί η Καθολική Εκκλησία Σύρου.

Με θέμα “Ζούμε για το κοινό καλό, όπως ο καλός βοσκός” ο ίδιος προλογίζει τα μηνύματα που ακολουθούν για την τέταρτη Κυριακή του Πάσχα.

“Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή θα πρέπει να προσέξουμε μη τυχόν οι εικόνες που ο Ιησούς χρησιμοποιεί για να μας διδάξει, μας παρασύρουν σε λάθος δρόμο. Γιατί χρησιμοποιεί την εικόνα του καλού βοσκού και μπορεί το μυαλό μας να πάει στην επιστροφή στη φύση ή στον ρομαντισμό κ.ο.κ.. Αυτά ας τα αφήσουμε μακριά από το κείμενο του ευαγγελίου και ας προσπαθήσουμε να περιοριστούμε σε εκείνο που ακριβώς το κείμενο, θέλει να μας πει:

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη άγιο ευαγγέλιο. Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς εγώ είμαι ο καλός ποιμένας. Ο καλός ποιμένας θυσιάζει τη ζωή για τα πρόβατά του. Ο μισθωτός που δεν είναι ποιμένας και που τα πρόβατα δεν είναι δικά του βλέπει να έρχεται ο λύκος κι εγκαταλείπει τα πρόβατα και φεύγει και ο λύκος τα αρπάζει και τα σκορπίζει.

Αυτό το κάνει γιατί είναι μισθωτός και δεν τον ενδιαφέρει για τα πρόβατα. Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας και γνωρίζω τα δικά μου και τα δικά μου με γνωρίζουν όπως με γνωρίζει ο πατέρας κι εγώ γνωρίζω τον πατέρα και τη ζωή μου θυσιάζω για τα πρόβατά μου. Έχω κι άλλα πρόβατα που πρέπει κι εκείνα να τα οδηγήσω. (...) Γι αυτό ο Πατέρας με αγαπά επειδή εγώ θυσιάζω τη ζωή μου για τα πρόβατά μου για να την πάρω πάλι. (...) Όταν ο Ιησούς Χριστός είπε αυτά τα λόγια στους ακροατές του ήταν στον περίβολο του ναού και παρατηρούσε τον κόσμο που περνούσε. (...) ”.