Ο Λόγος του Κύριου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

"Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του"

  • Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, 2018 - 09:28

Με μία ερώτηση, ξεκινά μία από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του προς τους μαθητές του ο Ιησούς, στο δρόμο προς την Καισάρεια. "Ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είμαι;".

Οι μαθητές απαντούν, πως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί, πως ο Ιησούς είναι ένας προφήτης ή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Τότε, απευθύνεται σε εκείνους: "Ποιος νομίζετε εσείς ότι είμαι;". Ο Πέτρος είναι αυτός που απαντά. "Ο Χριστός". Αντιλαμβανόμενος ο Ιησούς, ότι η έννοια του Χριστού, όπως την εκλαμβάνει ο Πέτρος, αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής, δηλαδή ενός ηγέτη, απεσταλμένο του Θεού, που θα οδηγήσει στο θρίαμβο το λαό του Ισραήλ, απαντά. "Πρέπει ο Υιός του Θεού να πάθει πολλά και να αποδοκιμαστεί από τους πρεσβυτέρους του. τους Αρχιερείς και τους γραμματείς και να θανατωθεί και να αναστηθεί, μετά από τρεις μέρες". Σαστισμένος ο Πέτρος, τον μαλώνει για τα λόγια του αυτά, καθώς δεν πίστευε, ότι ο Υιός του Θεού, θα μπορούσε να έχει τέτοια μοίρα. Ο Ιησούς απαντά με σκληρά λόγια. "Ύπαγε οπίσω μου, Σατανά. Διότι δεν σκέφτεσαι αυτά που είναι του Θεού, αλλά εκείνα που είναι των ανθρώπων. Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει τον σταυρό του και ας με ακολουθεί. Διότι εκείνος, που θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Κι εκείνος, που θα χάσει τη ζωή του για Εμένα και το Ευαγγέλιο, θα τη σώσει".

Τι ήθελε, όμως να διδάξει ο Ιησούς τους μαθητές του με αυτά τα λόγια; Αυτό εξηγεί στη σημερινή του εκπομπή, ο π. Γιάννης Μαραγκός.