Με την πίστη επανακτάς τη ζωή

Την αφήγηση του Ευαγγελιστή Μάρκου, για τις πρώτες δημόσιες δράσεις του Ιησού, αναλύει στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιησούς, περνώντας με τους μαθητές τους από την Ιεριχώ, συναντά στο δρόμο του τον τυφλό Βαρτιμαίο. Ο Βαρτιμαίος καθόταν στην άκρη, ωστόσο όταν άκουσε, ότι περνούσε ο Ιησούς, φώναξε με όλη του τη δύναμη "Υιέ του Δαυίδ, Ιησού, ελέησέ με". Συνέχισε να φωνάζει, όλο και δυνατότερα, αγνοώντας τους ανθρώπους γύρω του που ενοχλούνταν από τη φωνή του και τον προέτρεπαν να ησυχάσει. Ωστόσο, ο Βαρτιμαίος, ακόμη πιο δυνατά φώναζε ξανά: "Υιέ του Δαυίδ, ελέησέ με". Τότε, ο Ιησούς σταμάτησε και ζήτησε να φέρουν τον Βαρτιμαίο εμπρός του. Τότε ο Βαρτιμαίος σηκώθηκε, πέταξε το πανωφόρι του και πήγε μπροστά στον Ιησού, ο οποίος τον ρώτησε, "Τι θέλεις να κάνω για σένα;". Ο Βαρτιμαίος απάντησε "Ραβουνί, να αναβλέψω". Και ο Ιησούς του είπε "Πήγαινε, η πίστη σου σε έσωσε".

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, η ιστορία αυτή, αποτελεί δίδαγμα για όλους τους μαθητές του Ιησού, καθώς βρίσκονται στο σκοτάδι, πριν Τον γνωρίσουν. Η πίστη του Βαρτιμαίου, ο οποίος άφησε κατά μέρους όλο το σκεπτικισμό των άλλων ανθρώπων και κάλεσε δυνατά τον Ιησού, αγνοώντας όλες τις φωνές που τον απέτρεπαν, εστιάζοντας μόνο σε Εκείνον και καλώντας Τον με όλη του τη δύναμη, είναι ενδεικτική της αγάπης προς το Θεό, που χρειάζεται, ώστε Εκείνος να χαρίσει στους δούλους του το "φως", την νέα οπτική για τον κόσμο.