Η ζωή της Εκκλησίας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια

  • Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, 2018 - 11:27

Το δίδαγμα του Ιησού προς τους μαθητές Του, με αφορμή την αντίθεση της εικόνας των πλούσιων Γραμματέων και μίας φτωχής χήρας, που προσέφεραν οι μεν από το περίσσευμά τους και η δε από το υστέρημά της, υπέρ του Ναού της Ιερουσαλήμ, αναλύει στο σημερινό Ευαγγελικό απόσπασμα, ο π. Ιωάννης Μαραγκός.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο Ιησούς ευρισκόμενος στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, παρακολουθούσε το πλήθος και βλέποντας αυτές τις δύο αντιφατικές εικόνες, φρόντισε να παρέχει ένα βιωματικό δίδαγμα στους μαθητές Του.

Ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές, να μην θαμπώνονται από τις μεγάλες χρηματικές προσφορές των Γραμματέων και όλων εκείνων, που επιδεικνύουν τον πλούτο τους και απαιτούν να έχουν ειδική μεταχείριση και κοινωνική καταξίωση, με την πρόφαση, ότι κάνουν μεγάλες προσευχές προς το Θεό. Όπως είπε, αυτοί θα είναι που θα έχουν και τη μεγαλύτερη καταδίκη.

Αντίθετα, παράδειγμα προς μίμηση ήταν η μορφή της χήρας, η οποία όντας φτωχή, υποτιμημένη από τον περίγυρο, επέλεξε να δώσει από το υστέρημά της μία πολύ μικρή προσφορά προς το ναό, όχι, όμως, για να αποκτήσει κάποιου είδους καταξίωση, αλλά γιατί ήθελε από καρδιάς να συμβάλει, έχοντας το Θεό κατά νου και όχι κάποια υλική ή μη απολαβή.

Όπως εξηγεί ο π. Ιωάννης, η χήρα αντιπροσωπεύει τους κατατρεγμένους του κόσμου αυτού, τους αδύναμους, που στρέφονται στο Θεό με αγνή πρόθεση και κατάθεση ψυχής την πίστη τους, αντίθετα με τους Γραμματείς, που αντιπροσωπεύουν όσους χρησιμοποιούν το Θεό, ως πρόφαση για ιδιοτελείς σκοπούς, αντιμετωπίζοντας τους υπόλοιπους με έπαρση.