"Ο Ιησούς μας καλεί στη νηφαλιότητα"

  • Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:14

Ξεκινώντας τον κύκλο της ερμηνείας του Λόγου του Κυρίου, ενόψει της χαρμόσυνης είδησης της γέννησής Του, στον κόσμο των ανθρώπων, ο π. Γιάννης Μαραγκός, αναγιγνώσκει την προφητεία του Προφήτη Ιερεμία.

Τα λόγια του προφήτη, έρχονται σε μία στιγμή αδυναμίας για τον εβραϊκό λαό, ενώ η πόλη της Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

“Τα λόγια του Προφήτη είναι μία μεγάλη ομολογία πίστεως και μία τρανταχτή πράξη ελπίδος. Καλούμαστε, λοιπόν, κι εμείς να οικοδομούμε τη ζωή μας πάνω στην ίδια βάση. Να αναπτύξουμε μία ζωντανή και σωστή σχέση με το Θεό και μία ζωντανή και σωστή σχέση με τον πλησίον, εργαζόμενοι για την επί γης ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να μην απογοητευόμαστε από τις τυχόν αντιδράσεις των εχθρών ή και τις δικές μας αστοχίες, περιμένοντας ο Θεός, ο Κύριος, να εκπληρώσει και να σφραγίσει το Έργο Του”, σημειώνει ο π. Γιάννης.

Όπως τόνισε, “ο Ιερεμίας αντιστάθηκε, ξεπέρασε την απελπισία και την απογοήτευση, διότι έμεινε πιστός στο Θεό που σώζει. Πόσο μάλλον εμείς, δεν θα πρέπει να παραλύουμε από τον φόβο και να απομακρυνόμαστε από την ελπίδα, που καλλιέργησε ο Ιερεμίας, όταν αυτά που ο Ιερεμίας υποσχέθηκε, εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού”.

Περνώντας σε ένα Ευαγγελικό απόσπασμα, του κατά Λουκά Ευαγγελίου, όπου αναφέρονται φρικτές σκηνές, για το τέλος του κόσμου, που όμως αναφέρονται και στις καταστροφές και δυστυχίες της καθημερινότητας, ο π. Γιάννης επισημαίνει, πως “σημασία δεν έχει το πώς έλεγαν κάτι, αλλά το τι ήθελαν να πουν, η αλήθεια, που ήθελαν να μεταδώσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ιησούς μας καλεί στη νηφαλιότητα και την επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής και το ποικιλόμορφο κακό, χωρίς απελπισίες και σπασμωδικές κινήσεις”.