Αγάπη για το Θεό και αγάπη για τον πλησίον δημιουργούν αρμονία και ειρήνη

  • Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:25

Συνεχίζοντας τις αναγνώσεις του λόγου των Προφητών, ενόψει των Χριστουγέννων, ο π. Γιάννης Μαραγκός, ασχολείται σήμερα με τα λόγια του Προφήτη Βαρούχ, ο οποίος όπως θέλει η παράδοση, ήταν ενός είδους συμπαραστάτης και γραμματέας του Προφήτη Ιερεμία. 

Ο προφήτης Βαρούχ ξαναδιαβάζει τα ένδοξα γεγονότα της ιστορίας των Ιουδαίων, όπως την έξοδο, από τη σκλαβιά της Αιγαύπτου. Με αφορμή αυτό, ο π. Γιάννης σημειώνει:

«Η καινούρια ζωή που ανατέλλει, είναι αποτέλεσμα τεσσάρων αρετών, λοιπόν. Της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ευσέβειας και της δόξας. Όλες αυτές οι αρετές, δημιουργούν αρμονία, τόσο των ανθρώπων μεταξύ τους, οριζόντια, θα λέγαμε, όσο και αρμονία μεταξύ της σχέσης Θεού και ανθρώπου. Είναι μία απεικόνιση του Σταυρού, με τα δύο μεγάλα “μπράτσα” του, το κάθετο και το οριζόντιο, που τελικά, σχηματίζουν μία μεγάλη αγκαλιά, καθώς αν τα επεκτείνουμε, αγκαλιάζουν όλο τον κόσμο. Οι δύο αυτές διαστάσεις, λοιπόν, είναι πάντοτε στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες. Η αγάπη για το Θεό και η αγάπη για τον πλησίον. Οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν αρμονία και ειρήνη, μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό είναι και το μήνυμα του προφήτη Βαρούχ. Και αυτό το έζησε ο Χριστός, αυτό ήταν όλο το έργο του Χριστού. Ο Ιησούς δεν ήρθε αφηρημένα. Ήρθε σε μία συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας».