"Η χαρά δεν έχει ως προϋπόθεση την καλοπέραση"

  • Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:26

Το μήνυμα της αγάπης, που κήρυτταν ο Ιησούς, αλλά και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, μέσα από την πράξει του δούναι, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Στο πρώτο ανάγνωσμα, ο π. Γιάννης διαβάζει απόσπασμα από τον Προφήτη Σοφονία, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ιερουσαλήμ, από τους Βαβυλωνίους, καλούσε το λαό του Ισραήλ να αγαλιάσει και να χαρεί. "Ο Προφήτης έβλεπε πιο μακριά από το σήμερα και το άμεσο αύριο", σημειώνει ο π. Γιάννης, "διακήρυττε, ότι ο Κύριος, ο Θεός σου, είναι μαζί σου, σε βοηθάει να νικήσεις. Χαρά αισθάνεται για σένα", καθώς ο Προφήτης γνώριζε, ότι "η χαρά δεν έχει ως προϋπόθεση την καλοπέραση".

Στην ανάγνωση του Ευαγγελίου κατά Λουκά, που αναφέρεται στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο π. Γιάννης, αναφέρει:

"Ο Πρόδρομος δώρισε στον κόσμο μία λέξη, ένα ρήμα δυνατό και ικανό, ώστε αν κάνουμε αυτό που λεει, μας ανοίγει έναν καινούριο κόσμο. "Δώστε". Όποιος έχει ρούχα, ας δώσει. Όποιος έχει τρόφιμα, ας δώσει. Να μη ζητάς τίποτε παραπάνω από αυτό που σου πουν και ούτω καθεξής. Στο Ευαγγέλιο, που όλοι ξέρουμε πως κηρύττει την αγάπη, αυτή η αγάπη δεν είναι ΄τιποτε το αφηρημένο, ή απλά συναισθηματικό, αλλά συγκεκριμενοποιείται και υλοποιείται μέσα από το "δίνω".