Ο Ιησούς δεν εγκλωβίζεται στις προσδοκίες μας

  • Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:07

Την απόρριψη του Ιησού, από τους ίδιους του τους συντοπίτες, καθώς Εκείνος αποφασίζει να σχολιάσει και να τροποποιήσει με τα λόγια Του τις Γραφές που διάβαζε εντός του Ναού, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιησούς, διαβάζοντας Περικοπή, για τον Προφήτη Ησαΐα, αναφέρει, πως κανένας προφήτης δεν γίνεται δεκτός στον τόπο του, δίνοντας παραδείγματα. Οι συντοπίτες Του, που Τον άκουγαν να σχολιάζει με πρωτάκουστο τρόπο τις Γραφές, εξαγριώθηκαν, με αποτέλεσμα να Τον μεταφέρουν με τη βία στην κορυφή του λόφου, όπου ήταν χτισμένη η πόλη τους, προκειμένου να τον ρίξουν.

Ο π. Γιάννης λέει:

«Ο πειρασμός των συμπατριωτών του Ιησού πολλές φορές αγγίζει κι εμάς. Πολλοί από εμάς, που είμαστε ενεργά μέλη της εκκλησιαστικής μας κοινότητας, έχουμε κάνει, ωστόσο, μία δική μας εικόνα του Θεού και έχουμε παγιώσει ερμηνίες και διδασκαλίες και συμπεριφορές - λέμε - με βάση το Λόγο του Θεού και τις εκλαμβάνουμε ως τις μόνες σωστές και θέλουμε οι άλλοι να προσαρμοστούν στη δική μας εκδοχή όλων αυτών. Ακόμη και ο Θεός θα έπρεπε να ακολουθήσει τις δικές μας υποδείξεις. Τις υποδείξεις, που βγαίνουν από τις δικές μας προκαταλήψεις, κατά κάποιο τρόπο. Και τότε καλούμαστε να αλλάξουμε νοοτροπία. Και αυτό μας ξενίζει. Καταδικάζουμε αυτό τον πλούτο, που λέγεται Λόγος του Θεού, να είναι σε μία φυλακή. Τον Θεό να γίνει ένα είδωλο, κατ' εικόνα και ομοίωσή μας. Τότε τι παθαίνουμε; Ο Ιησούς, όπως λέει το Ευαγγέλιο πέρασε ανάμεσά τους και έφυγε. Κι εμείς μένουμε με μία χούφτα κενή, διότι ο Ιησούς δεν αφήνει να τον εγκλωβίσουμε μέσα στις προσωπικές μας ερμηνίες και προσδοκίες».