"Μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε, διότι θα γελάσετε"

  • Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:02

Προς τους μαθητές και αποστόλους Του, απευθύνεται, μέσα από τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, ο Ιησούς, σε ένα απόσπασμα, που ο π. Γιάννης Μαραγκός χαρακτηρίζει άμεσο, προσωπικό, χωρίς επεξηγήσεις, αποφασιστικό, δραστικό, ριζοσπαστικό, ενώ εμπλέκει τον ακροατή σε πρώτο πρόσωπο.

Αφού ο Ιησούς ονόμασε τους επίλεκτους μαθητές του Αποστόλους, οι οποίοι βαρύνονταν πλέον με την ευθύνη να εξαπλώσουν ανάμεσα στους ανθρώπους το Λόγο του Κυρίου, τους απευθύνεται, ενώπιον αρκετών ακολούθων του, λέγοντας πως “μακάριοι οι πτωχοί, διότι δικοί σας είναι η Βασιλεία του Θεού. Μακάριοι εσείς που τώρα πεινάτε, διότι θα χορτάσετε. Μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε, διότι θα γελάσετε. Μακάριοι θα είστε όταν σας μισήσουν οι άνθρωποι και θα σας αφορίσουν και θα σας βρίσουν και θα απορρίψουν το όνομά σας ως κακό, εξαιτίας του Υιού του Ανθρώπου. Εκείνη τη μέρα να χαρείτε και να σκιρτήσετε από χαρά, διότι η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον Ουρανό”.

Αντίθετα, ο Ιησούς φαίνεται να λυπάται, όσους είναι χορτάτοι, διότι θα πεινάσουν, όσους γελούν, διότι θα κλάψουν και όσους είναι αγαπητοί ανάμεσα στους ανθρώπους, αφού το ίδιο καλοδεχούμενοι, ήταν και όσοι στήριζαν ψευδοπροφήτες.

Όπως σχολιάζει ο π. Γιάννης, “αυτό το “Αλίμονο”, του Ιησού, δεν είναι μία απειλή, αλλά ένας τρόπος έντονης προειδοποίησης, ότι αυτός ο τρόπος ύπαρξης, παράγει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, εξαιτίας της αφθονίας, πολλές φορές κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευαισθησία μας για τα δεινά των άλλων και τη δυστυχία τους. Κατά παράξενο τρόπο, όσοι έχουν αρκετά, τους φαίνονται λίγα και θέλουν να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα, και φτάνουν στα όρια της πλεονεξίας”.