Πατρικές ευχές και μηνύματα των Επισκόπων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου προς τους πιστούς κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Μυσταγωγικό Πάσχα στη Σύρο

Το πρόγραμμα της περιφοράς των ιερών κουβουκλίων στην Ερμούπολη και η συνάντησή τους στην πλατεία Μιαούλη

Κορυφώνονται σταδιακά τις επόμενες ώρες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για το Πάσχα στη Σύρο, με τον κοινό εορτασμό Ορθοδόξων και Καθολικών να αποτελεί το στοιχείο εκείνο που καθιστά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έναν από τους κορυφαίους και ξεχωριστούς Πασχαλινούς προορισμούς της χώρας.

Με πάσα συνέπεια έχει προετοιμαστεί το νησί για την υποδοχή των επισκεπτών, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στους θρησκευτικούς εορτασμούς της Ερμούπολης αλλά και των χωριών, με κορυφαία “στιγμή” τη συνάντηση των λιτανευτικών πομπών και των Επιτάφιων στην πλατεία Μιαούλη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄ καθώς και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου καλούνται όλοι οι πιστοί να συμμετέχουν στο Μυσταγωγικό Πάσχα στη Σύρο.

Ακολουθούν τα μηνύματά τους και αναλυτικά το πρόγραμμα των διαδρομών των Επιτάφιων στην Ερμούπολη, τόσο για τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, για τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και νωρίτερα για τον Ι.Ν Ευαγγελίστριας.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄: “Το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως νοηματοδότησε τη ζωή της ανθρωπότητας”

“Eυλογημένοι και εορτοφόροι Χριστιανοί, όσοι κατοικείτε μόνιμα τα ευλογημένα νησιά της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας και όσοι καλοδεχούμενοι επισκέπτες αποφασίσατε φέτος να εορτάσετε μαζί μας το Πάσχα.

Με αισθήματα πατρικής και αδελφικής αγάπης απόψε, τη λαμπροφόρο αυτή αναστάσιμη νύχτα, «την Μίαν των Σαββάτων», «την Βασσιλίδα και Κυρίαν» απευθυνόμαστε προς όλους για να μοιραστούμε μαζί σας την χαρά του κόσμου, όπως αυτή ανατέλλει μέσα από τον «όλβιο Τάφο», στους νεκρικούς θαλάμους του οποίου νικήθηκε ο θάνατος, εκ του οποίου«Φως Χριστού φαίνει πάσι» και χάρη στον οποίο ο κάθε άνθρωπος επανευρίσκει και πάλι το δρόμο προς την επικοινωνία της αγάπης με το Θεό Πατέρα!

Το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, που χαρακτήρισε και νοηματοδότησε τη ζωή της ανθρωπότητος και την ιστορία, προετύπωσαν και προεικόνισαν ιστορικά γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης.

«Οι τρεις παίδες εν καμίνω», οι οποίοι επέζησαν στην καιόμενη κάμινο και τα σώματα τους εξήλθαν αλώβητα, αναδειχθέντα ισχυρότερα της «επταπλασσίως καιομένης καμίνου», και δεύτερον η θαυμασίας αφηγήσεως ιστορία του προφήτη Ιωνά, ο οποίος, καταποντιζόμενος στην τρικυμιώδη θάλασσα, κατεβροχθίσθη, με την πρόνοια του Θεού, από το θαλάσσιο κήτος, στην κοιλιά του οποίου παρέμεινε σώος και αβλαβής τρεις μέρες, έως ότου εξεβράσθη στη στεριά.

Και στις δύο αυτές Παλαιοδιαθηκικές αφηγήσεις έχουμε τον χαρακτηριστικό αριθμό των τριών ημερών, αλλά και την διάσωση εκ του θανάτου των αφηγουμένων προσώπων, τα οποία προεικονίζουν την Ανάσταση του Χριστού.

«Τριήμερος Ανέστης Χριστέ, λύσας θανάτου τα δεσμά», αναφωνεί ο υμνογράφος και μαζί του και εμείς απόψε ανυμνούμε την ενδοξή Του Αναστάση και την προσωπική μας, από τα σπηλαιώδη πολλές φορές βάθη της πολυπράγμονος και πολυθόρυβης ζωής μας, εξανάσταση.

Αδελφοί μου συνεορταστές, όχι μόνο οι ιερές διηγήσεις προεμήνυσαν «φωνή λιγηρά» την Ανάσταση του Χριστού αλλά και η κτίση και σύμπασα η δημιουργία μερίζονται την χαρά των Μυροφόρων και των Μαθητών του Χριστού με την εύλαλη σιωπή τους. Η γη, μέσα στην σιωπή, ανθίζει και ανασταίνει από τις κοιμισμένες στην αγκαλιά του χειμώνα ρίζες, τα χρώματα και την ευωδία των λουλουδιών, που προσφέρουν δώρα ευγνωμοσύνης στον«Επιτάφιο Θρήνο» και την πορεία του Αναστημένου Χριστού «προς Εμμαούς», και ο ουρανός περιβάλλεται πιο πολύ φως «ως ιμάτιον», προμηνύοντας την άνοιξη!

Χριστιανοί μου, μαζί με τους Τρεις Παίδες ψάλλουμε απόψε το «Ευλογητός ει Κύριε, ο Θεός των πατέρων ημών... και ευλογημἐνον το όνομα της δόξης σου το άγιον... και υπερυψούμενον εις πάντας τους αιώνας» (Δαν. Γ, 1-33), με τον προφήτη Ιωνά παρακαλούμε «Αναβήτω εκ φθοράς η ζωή μου προς σε, Κύριος ο Θεός» (Ιων. 2,7) και με τις Μυροφόρες, τις πρώτες Ευαγγελίστριες του κοσμοσωτηρίου μηνύματος, αναγγέλλουμε στον κόσμο «Χριστός Ανέστη!» και η οικουμένη αντιφωνεί μαζί μας «Αληθώς Ανέστη!».

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος: “Η αγάπη μπορεί να νικήσει το κακό”

“Aγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές, Χριστός Ανέστη!  Αλληλούια! Το Πάσχα είναι η αγγελία της Ανάστασης, η νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο: Ο Χριστός πεθαίνει πάνω στον σταυρό, ανασταίνεται και γίνεται ο Κύριος της ζωής. Υποδέχομαι, ζω αυτήν την αγγελία πίστης η οποία με καθιστά ικανό να αλλάξω τη ζωή μου εκ των έσω, μετατρέποντας τη δυσκολία σε χαρά και τον πόνο σε ελπίδα. Το Πάσχα μας αναγγέλλει ότι ο Χριστός νίκησε το κακό και το θάνατο: «Ο Κύριος της ζωής ήταν νεκρός, τώρα είναι ζωντανός, θριαμβευτής». Ηττήθηκε ο θάνατος, νίκησε η ζωή. Αυτό  ήταν  το κεντρικό μήνυμα των αποστόλων και των πρώτων χριστιανών: Ο Ιησούς σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Ο απόστολος Πέτρος, στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων αναφέρει: «οι Ιουδαίοι σκότωσαν τον Ιησού με το να τον κρεμάσουν σε ξύλο. Τούτον ο Θεός ανάστησε την τρίτη ημέρα….κι έδωσε να φανερωθεί σ ‘εμάς, που φάγαμε και ήπιαμε μαζί του μετά την ανάστασή του από τους νεκρούς» (Πραξ 10, 37-39). Εμείς, χάρη των  ιερών μυστηρίων, γινόμαστε συμμέτοχοι στη ζωή του αναστημένου Χριστού και φέρουμε μέσα μας το σπόρο της αιωνιότητας. Χάρη στην ανάσταση του Χριστού, η ζωή μας είναι ήδη «αιώνια ζωή».

Από την στιγμή που ο Χριστός αναστήθηκε, η ζωή μας δεν είναι πια εγκαταλειμμένη  στην τύχη της, αλλά βρίσκεται  στα χέρια του Θεού Πατέρα, που μας αγαπά και μας έδειξε την αγάπη του μέσω της θυσίας του Υιού του, τού Ιησού Χριστού. «Έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ ‘αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή» (Ιω 3,16). Από την στιγμή που ο Χριστός αναστήθηκε, η αγάπη μπορεί να νικήσει το κακό, η διαφορετικότητα μπορεί να αποβεί πλούτος, ο πόνος μπορεί να γίνει σωτήριος, από το θάνατο μπορεί να αναγεννηθεί  η ζωή.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, σας καλώ να ζήσετε με χριστιανική χαρά και αγαλλίαση την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και με τη βεβαιότητα  στην καρδιά σας  πως  ο Θεός παραμένει πιστός στην αγάπη του για εμάς.

Η Ανάσταση του Κυρίου είθε να είναι για όλους πηγή ελπίδας και έμπνευση προσφοράς και αγάπης. Καλό και Άγιο Πάσχα.”.

Κατανυκτικό κλίμα την Μεγάλη Παρασκευή

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, συμμετέχοντας το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής στις 26 Απριλίου 2019, στη Λιτανευτική Περιφορά των Ιερών Κουβουκλίων των Επιτάφιων στην Ερμούπολη, με την οποία εκδηλώνεται η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο Σταυρωμένο Σωτήρα, καλεί τις αρχές και το λαό της Σύρου να παρακολουθήσουν τη Λιτανευτική Πομπή.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα αρχίσει στις 20.00, η δε Λιτανεία του Επιταφίου, στις 22.00. Πέρας προσέλευσης ορίζεται η 21.00. Η Λιτανεία του Επιταφίου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: Oμήρου, Ηπείρου, Στ. Πρωΐου, δια της οδού Χίου στην Ακτή Π. Ράλλη,  Ελευθερίου Βενιζέλου,  είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη από την ανατολική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Χίου και Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα αρχίσει στις 19:30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 21:00, με την εξής διαδρομή: Εμ. Λαδόπουλου, Μπαμπαγιώτου, Διονυσίου, Αλ. Μάσχα, Ηρακλέους, Βυζαντίου, Αγίου Νικολάου, Απόλλωνος, Πλατεία Τσιροπινά, Καλομενοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Θυμάτων Σπερχειού, Πλατεία Κανάρη, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη από τη δυτική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από την ανατολική πλευρά και  επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Ι. Βαρδάκα, Ι. Ράλλη και Λαδόπουλου.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα αρχίσει στις 19:30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 21:00, με την εξής διαδρομή: Σταματίου Πρωϊου, Ασκληπιού, Ι. Διακάκη, Υψηλάντου, Ι. Κοσμά, Ψαρών, Ταλαρά, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Σταματίου Πρωΐου, Δωδεκανήσου, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη από την δυτική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σταματίου Πρωΐου.

Στην Πλατεία Μιαούλη θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου λίγο μετά τις 22.00, όπου η χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου  θα αποδώσει τρεις ύμνους.

Θα ακολουθήσει δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄,  ο οποίος θα προεξάρχει της τελετής και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη, θα ακουστούν πένθιμα εμβατήρια. Κατόπιν οι Επιτάφιοι των τριών Ενοριών θα επιστρέψουν στους Ναούς από τους καθορισμένους δρόμους.

Η Περιφορά των Επιτάφιων των άλλων Ενοριακών Ναών θα γίνει μέσα στα όρια της ενορίας τους, στις 21.00.

Στον Ιερό Καθολικό Ναό Ευαγγελίστριας, η ακολουθία των Παθών  θα γίνει στις 18.30 και η περιφορά του Επιταφίου στις 20.30 με την εξής διαδρομή: οδός Καλομενοπούλου, Πλατεία Τσιροπινά, Σουρή, Πλατεία Μιαούλη, είσοδος από την ανατολική πλευρά και επάνοδος στο Ναό δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρωτοπαπαδάκη, Ευαγγελιστρίας.

Μέτρα τάξης για την περιφορά των Επιτάφιων

Το Λιμεναρχείο Σύρου αποφασίζει τη λήψη μέτρων προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ερμούπολης Σύρου και συγκεκριμένα επί των οδών «Ακτής Στρατάρχου Παπάγου», «Ακτής Εθνικής Αντιστάσεως», «Ακτής Πέτρου Ράλλη», από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι την πλατεία Κανάρη, λόγω της πραγματοποίησης της λιτανείας των Επιταφίων του Αγίου Πάσχα.

Στις προαναφερθείσες οδούς απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων τη Μεγάλη Παρασκευή 26-04- 2019 από ώρα 21:00 μέχρι πέρατος της λιτανείας. Επιπρόσθετα, ο χώρος αφετηρίας (πιάτσα) ταξί καθορίζεται προσωρινά, για την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής και από ώρα 16:00 έως ώρα 23:30, επί της οδού «Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως» (έμπροσθεν καταστήματος τράπεζας Eurobank).

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου υποχρεούται στην έγκαιρη σήμανση των αποκλεισμένων οδών και για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών καθώς και των οχημάτων στις παρακείμενες οδούς.