"Ποίμενε τα πρόβατά μου"

  • Σάββατο, 11 Μαΐου, 2019 - 10:15

Την τρίτη συνάντηση του Ιησού με τους μαθητές Του, μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση Του, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός. 

Ο Ιησούς βρίσκει πολλούς μαθητές να ψαρεύουν σε μια λίμνη, ωστόσο δεν έχουν καμία τύχη. Ο Κύριος, μεταμφιεσμενος, τους ζητά κάτι να προσφαΐσει, αλλά οι μαθητές Του δεν έχουν πιάσει τίποτε ώστε να του προσφέρουν. Τότε ο Ιησούς, τους προτρέπει να ξαναπροσπαθησουν ρίχνοντας τα δίχτυα τους από τη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου. Αυτό και έκαναν οι μαθητές και τότε τα δίχτυα γέμισαν με πολλά και μεγάλα ψάρια. 

Αφού κάθισαν να φάνε, ένας από τους πιο αγαπημένους μαθητές του Ιησού κάθισε δίπλα του. Τότε ο Ιησούς τον ρώτησε τρεις φορές αν ο Πέτρος Τον αγαπά, με τον μαθητή να δίνει τρεις φορές καταφατική απάντηση. Τότε ο Ιησούς του ειπε: "Ποίμενε τα πρόβατά μου".

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, "ο Πέτρος είχε απαρνηθεί τρεις φορές τον Ιησού, μέσα στο φόβο της πιθανής σύλληψής του, αν δήλωνε ότι ήταν μαθητής του Ιησού. Και αυτό φυσικά θα του είχε αφήσει ουρές ενοχών, δυσθυμίας και υπαρξιακές πτώσης. Ο Ιησούς τώρα δεν τον ανακρίνει, δεν τον επιτιμά, αλλά στην προηγούμενη κακή μνήμη, που ήταν η καταστροφή της ισορροπίας του μαθητή, ο Ιησούς την καθαρίζει και στη θέση της βαζει μια νέα εμπειρία θετική, που στο μαθητή εμπνέει κουράγιο, εμπιστοσύνη στο δάσκαλο του, μια καινούρια ζωή. Κάνει κάθαρση του παρελθόντος, για να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για ένα καλό μέλλον. Ο Αναστημένος, αφού θεράπευσε το μαθητή - κατά κάποιο τρόπο τον ανέστησε - από την προηγούμενη κακή κατάσταση, τώρα του δ ιχνει την απέραντη εμπιστοσύνη του. Του εμπιστεύεται το ποιμνιό Του. "