Σπάζοντας τα δεσμά της παράδοσης

  • Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019 - 12:10

Την ριζοσπαστική, για την εποχή, θέση του Ιησού, απέναντι στη γυναικεία παρουσία, όσον αφορά στη μαθητεία. σχετικά με το Λόγο του Κυρίου, δείχνει η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, την οποία μελετά ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιησούς, κατά το ταξίδι του, επισκέπτεται ένα χωριό, όπου τον υποδέχεται στο σπίτι της μία γυναίκα με το όνομα Μάρθα. Η Μάρθα, προσπαθώντας να φανεί όσο το δυνατόν καλύτερη οικοδέσποινα για τους άνδρες φιλοξενούμενούς της, κατευθείαν πηγαίνει στην κουζίνα και προετοιμάζει φαγητά, προκειμένου να τους ευχαριστήσει, ενώ αφήνει τους άνδρες να συζητούν για το Λόγο του Κυρίου. Αντίθετα, η αδελφή της Μάρθας, η Μαριάμ, αψηφά τα δεδομένα της εποχής, και κάθεται κοντά στα πόδια του Ιησού, ακούγοντας τα όσα έχει να πει. 

Η Μάρθα τότε, νιώθοντας σχεδόν προσβεβλημένη από τη συμπεριφορά της αδελφής της και φοβούμενη, ότι θα παρεξηγηθεί από την πρωτοβουλία της αυτή, "επιπλήττει" τον Ιησού, ζητώντας Του να πει στη Μαριάμ να πάει στην θέση, που η τότε κοινωνία περίμενε από μία γυναίκα, στην κουζίνα, μακριά από τις συζητήσεις των ανδρών και μάλιστα σχετικά με τις Γραφές, κάτι που ήταν έως τότε ανήκουστο για μία γυναίκα.

Τότε ο Ιησούς, αντί να επιπλήξει τη Μαριάμ, επιπλήττει τη Μάρθα, λέγοντάς της, πως εκείνη ανησυχεί για πολλά πράγματα, τα οποία όμως είναι εφήμερα, ενώ η αδελφή της για κάτι που ποτέ δεν θα μπορέσει να της πάρει κανείς, κι αυτό είναι η ελευθερία της.