«Να αγωνίζεστε να μπείτε από τη στενή πύλη»

  • Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019 - 13:09

Την ερώτηση “πόσοι είναι εκείνοι που θα σωθούν” όταν έρθει η Βασιλεία των Ουρανών, έκανε κάποιος στον Ιησού, όταν Εκείνος και οι μαθητές Του βρίσκονταν στο δρόμο προς την Παλαιστίνη, καθώς επρόκειτο για ένα ζήτημα, που στην εποχή του Ιησού απασχολούσε αρκετά τους τότε “θεολόγους”, όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιησούς λοιπόν, απαντώντας με μία παραβολή, οδηγεί τον προβληματισμό της συζήτησης όχι στο επουσιώδες, δηλαδή στο “πόσοι”, αλλά στο ουσιώδες, δηλαδή στο “ποιος” και στο “πώς”.

«Η σωτηρία δεν είναι εύκολη υπόθεση και φυσικά δεν είναι δεδομένη για κανέναν», σημειώνει ο π. Γιάννης. Όταν ο Ιησούς λέει στους μαθητές Του να αγωνίζονται να μπουν στο Βασίλειο των Ουρανών από τη “στενή πύλη”, δεν απειλεί ούτε προειδοποιεί τους μαθητές σχετικά με τον αριθμό εκείνων που θα σωθούν. Αντίθετα, όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, «είναι ο τρόπος, με τον οποίο θέλει να επιστήσει την προσοχή των ακροατών Του στη σοβαρότητα και επιτακτικότητα του “τώρα τι θα κάνουμε” ενόψει της σωτηρίας. Τώρα είναι που παίρνονται οι αποφάσεις και αρχίζει η δράση εκείνη, η οποία θα οδηγήσει στη σωτηρία. Και αυτές οι αποφάσεις και οι δράσεις δεν επιδέχονται αναβολής ή καθυστέρησης. Η σωτηρία δεν αφορά μόνο στο “μετά”, τι θα γίνει δηλαδή αφού σωθεί κανείς, ή πώς θα είναι, αλλά αφορά κυρίως στο “τι κάνω εγώ τώρα”».