Η Σύρος γιόρτασε την ενιαύσιο μνήμη του Αγίου Δημητρίου

  • Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, 2019 - 06:12

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ερμούπολης, στην περιοχή ευρέσεως της θαυματουργού εικόνας του, το 1936.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ προσκληθέντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Δαδάου, του Αντιδημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Πέτρου Μώτο, καθώς και πλήθους προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ αναφέρθηκε στις αρετές που κατακοσμούσαν τον Άγιο Δημήτριο, χάρη στις οποίες ανεδείχθη Μεγαλομάρτυς.

Ο εορτασμός κορυφώθηκε το επόμενο πρωί, με τη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος κατέπλευσε στο νησί με ταχύπλοο της γραμμής από τον Πειραιά.

Στη λειτουργία παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, η Αντιδήμαρχος Αλίκη Λεονταρίτη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά και πλήθος προσκυνητών, οι οποίοι είχαν συρρεύσει στο Ναό, παρά τους πνέοντες ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, τους ευσεβείς προσκυνητές για την, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρουσία τους, τους Εφημερίους του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, για τη μέριμνά τους προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ανεμνήσθη του Προκατόχου του, αοιδίμου Μητροπολίτου Φιλαρέτου, επί της Αρχιερατείας του οποίου ευρέθη η ιερά Εικόνα του Αγίου και ανεγέρθη σε συντομώτατο χρονικό διάστημα ο θαυμάσιος Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής Ναός του, χάρη στον ζήλο των τότε Συριανών, και ευχήθηκε στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, μεταξύ των οποίων είναι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως και Εκκλησιαστικοί Υπάλληλοι.