«Η Μεταμόρφωση του Ιησού, αποκάλυψη της ταυτότητας του μαθητή»

  • Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2020 - 11:19

Το Ευαγγελικό Απόσπασμα, που μιλά, για τη Μεταμόρφωση του Ιησού, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, ο Ιησούς πήρε τους μαθητές Του, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και πήγε στο βουνό να προσευχηθεί. Εκεί οι μαθητές είδαν τον Ιησού να αλλάζει μορφή, τα ρούχα του να γίνονται κατάλευκα και λαμπερά, ενώ δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, εμφανίστηκαν να συνομιλούν μαζί Του. 

Ο Πέτρος μίλησε στον Ιησού και Του είπε, πως θα ήταν καλό να στήσουν τρεις σκηνές, μία για τον Ιησού, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία, ώστε να μείνουν περισσότερο εκεί. Εκείνη τη στιγμή όμως, νεφέλη τους τύλιξε, ενώ φωνή βροντερή ακούστηκε από τον ουρανό, η οποία είπε, πως "Αυτός είναι ο Υιός μου ο Εκλεκτός Αυτόν να ακούτε". Και όταν εξαφανίστηκε η νεφέλη, ο Ιησούς είχε απομείνει μόνος με τους μαθητές Του.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, «η Μεταμόρφωση του Ιησού είναι η αποκάλυψη της βαθιάς ταυτότητας του Ιησού και συνάμα της θεάρεστης πορείας Του. Τι θα πει δηλαδή να είσαι παιδί Θεού, πλάσμα Θεού, συγκληρονόμος του Θεού, με τον Ιησού Χριστό, όπως θα πει αργότερα ο Άγιος Παύλος. Ταυτόχρονα όμως, είναι και η αποκάλυψη της ταυτότητας του μαθητή. Δίνει νόημα στο γεγονός του θανάτου. Του θανάτου όπως ο Χριστός οδηγήθηκε, διότι θέλησε να μείνει πιστός μέχρι τέλους σε εκείνους που αγαπούσε».