«Η αυθεντία και η αξιοπιστία«

  • Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 2021 - 12:51

Την πρώτη επαφή του Ιησού με τον κόσμο, όταν επισκέφτηκε την Συναγωγή της Καπερναούμ, αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός μέσα από τη διαδικτυακή του εκπομπή "Ο Λόγος του Θεού".

Έχοντας μόλις ξεκινήσει τη δημόσια δράση του, ο Ιησούς επισκέπτεται τη Συναγωγή της Καπερναούμ, όπου αφενός κυρήττει με πάθος και εξουσία, αντίθετα με τους συνηθισμένους Γραμματείς και αφετέρου, διώχνει μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων ένα ακάθαρτο πνεύμα, που είχε καταλάβει έναν άνδρο που βρισκόταν στη Συναγωγή, το οποίο όμως πρώτα αναγνωρίζει τη φύση και την αποστολή του Ιησού.

Η πρώτη εντύπωση που δίνει ο Ιησούς και αυτό που ξεκινά την "από στόμα σε στόμα" μετάδοση των λόγων και των έργων Του, είναι πως η διδασκαλία Του διαφέρει από τα συνηθισμένα, έχει αυθεντία, κύρος, εξουσία, ενώ συνοδεύεται και από θαύματα.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, η Ευαγγελική αυτή Περικοπή αναδεικνύει το ερώτημα και για τους σημερινούς μαθητές του Ιησού, ως προς το ποιόν ποιας αυθεντίας μιλούν για τον Ιησού. «Όταν μιλάμε για τον Ιησού και προσπαθούμε να μεταδώσουμε το Ευαγγέλιο πού στηριζόμαστε; Στις γνώσεις μας; Καλό θα είναι αυτές να υπάρχουν, διότι δείχνουν προετοιμασία και σοβαρότητα. Στηριζόμαστε στην ευφράδειά μας; Και αυτό αν υπάρχει είναι καλό, καθώς βοηθάει στην κατανόηση και την παρουσίαση του λόγου. [...] Η αυθεντία, το κύρος και η αξιοπιστία του μαθητή δεν βασίζονται στον εαυτό του. Βασίζονται έξω από εκείνον. Βασίζονται στο Λόγο του Χριστού, τον οποίο άκουσε και από τον οποίο εντυπωσιάστηκε. [....] Τον κάνει βίωμά του, πρώτα εκείνος τον βιώνει και τον ζει και έπειτα με θάρρος και πεποίθηση, με απλά λόγια και κατανοητά, προσπαθεί αυτό που εκείνος άκουσε και έζησε, να το προσφέρει και στους άλλους να το ζήσουν, ώστε να αποκομίσουν την ίδια χαρά και την ίδια εξουσία από αυτή τη νέα ζωή, που πρώτος εκείνος έζησε».