Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Επισκοπή Σύρου

"Η εν Χριστώ ζωή"

  • Σάββατο, 29 Μαΐου, 2021 - 11:50

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή πάντοτε από το ευαγγέλιο κατά Ιωάννη έχουμε μια διακήρυξη του Ιησού στην ίδια γραμμή με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όταν είπε «εγώ είμαι ο καλός ποιμένας». Σήμερα λέει για τον εαυτό του εγώ «είμαι το αληθινό αμπέλι». Στο ίδιο ευαγγέλιο βρίσκουμε κι άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Πχ. Λέει «εγώ είμαι το αληθινό ψωμί», σε άλλο μέρος, διαβάζουμε «εγώ είμαι το αληθινό φως».

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, όλες αυτές οι δηλώσεις δείχνουν την συνείδησής που έχει ο Ιησούς για το έργο του, να προσφέρει την πραγματική ζωή στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται σε αναζήτηση. «Υπογραμμίζεται επίσης μία άλλη όμορφη κατάσταση. Όποιος άνθρωπος είναι ενωμένος πάνω στον Ιησού όπως ένα κλαδί πάνω στο αμπέλι, αυτός είναι που καρποφορεί».

Ακολουθεί το σημερινό απόσπασμα από το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο

«Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς είπε στους  μαθητές του. «Εγώ είμαι το αληθινό κλήμα και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κληματόβεργα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, την κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου.

Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό, τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου».