Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Επισκοπή Σύρου

"Ο Ιησούς προσεύχεται ώστε να γίνουμε μέτοχοι της Θεϊκής ζωής"

  • Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021 - 12:07

Είναι συγκινητικό να σκεφτεί κανείς ότι ο Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε για μένα κι ότι ο Ιησούς τον καιρό του φρόντιζε και σκεφτόταν εμένα, αγαπούσε εμένα, όπως σκεφτόταν και αγαπούσε εκείνους που ήταν μαζί του και μοιραζόταν την καθημερινότητά του.

Είμαστε στο  17ο  κεφάλαιο του Ευαγγελίου του  αγ. Ιωάννη, γνωστό ως η Ιερατική προσευχή του Ιησού. Είναι ένα κείμενο βγαλμένο από την καρδιά  του Φίλου, που με στοργή και συμπόνια σκέπτεται τους φίλους, τους μαθητές του που πρέπει, σε μια δύσκολη στιγμή γι’ αυτούς, να τους αφήσει μόνους, τώρα που θα είχαν περισσότερο την ανάγκη της παρουσίας του. Ο Ιησούς ξέρει ότι βαδίζει προς το θάνατό του και οι μαθητές του, οι φίλοι του, εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, θα μπουν σε μια μεγάλη δοκιμασία.

Η προσευχή του Ιησού, είναι μια  έκφραση αγάπης και αφοσίωσης εκείνου που έχει δηλώσει ότι  δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από εκείνη, με την οποία ο φίλος  δίνει τη ζωή του για τους φίλους του. Είναι ένα κείμενο, που για να το κατανοήσουμε, πρέπει πρώτα να το νοιώσουμε,  να το γευτούμε. 

«Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και είπε, πατέρα άγιε κράτησέ τους ενωμένους μαζί σου αυτούς που μου έχεις δώσει για να είναι ένα όπως κι εμείς. Όσο ήμουν μαζί τους, εγώ τους κράτησα ενωμένους στο όνομά σου που μου έχεις δώσει και τους φύλαξα και κανένας απ' αυτούς δε χάθηκε παρά μόνο ο γιος της απώλειας, ώστε να εκπληρωθεί η Γραφή. Αλλά τώρα έρχομαι σε σένα κι αυτά τα λέω όσο είμαι στον κόσμο, για να έχουν πλήρη τη δική μου τη χαρά μέσα τους. Εγώ τους έχω δώσει το λόγο σου κι ο κόσμος τους μίσησε, επειδή δεν είναι απ' τον κόσμο, όπως κι εγώ δεν είμαι απ' τον κόσμο.

Δε σε παρακαλώ να τους πάρεις απ' τον κόσμο, αλλά να τους φυλάξεις απ' τον Πονηρό. Δεν είναι απ' τον κόσμο, όπως κι εγώ δεν είμαι απ' τον κόσμο. Καθαγίασέ τους με την αλήθεια. Ο δικός σου λόγος είναι αλήθεια. Όπως απέστειλες εμένα στον κόσμο, κι εγώ απέστειλα αυτούς στον κόσμο. Και για χάρη τους εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου, για να είναι κι αυτοί καθαγιασμένοι με την αλήθεια".