Οι Συριανοί τίμησαν την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’

Εγκάρδιες ευχές για τη συνέχιση της αποστολής του

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης τελέστηκε χθες το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Μαζί με τον κ. Δωρόθεο ιερούργησαν οι εφημέριοι των ναών Μεταμορφώσεως, Αναστάσεως και Αγίου Γεωργίου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος ο οποίος μετέφερε τα -φυλασσόμενα σε αυτήν- λείψανα των Αγίων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, προς ευλογία και επιστηριγμό του Σεβασμιωτάτου και των πιστών.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Κυκλάδων, Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, η Πρόεδρος Εφετών Αιγαίου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, της εκπαίδευσης, συλλόγων και φορέων, καθώς και αρκετοί πιστοί, που με προσοχή και τάξη προσήλθαν να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη τους για τα ονομαστήριά του.

Μεγάλη η ευθύνη της διαποίμανσης των ψυχών

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ απευθυνόμενος προς τους παρόντες, τους τα πρώτα φέροντες και το λαό της Σύρου, αναφέρθηκε στον εορτασμό του Αγίου Δωροθέου που προηγήθηκε στη γενέτειρά του Μύκονο και την Ιερά Μονή της μετανοίας του, την Παναγία Τουρλιανή και, αφού ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής, τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό λαό της Μυκόνου, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υπολειφτεί η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, η αγαπημένη του Σύρος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Έτσι, από τον θρόνο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως, όπου φυλάσσεται η  -φιλοτεχνηθείσα στο Άγιο Όρος- εικόνα του Αγίου Δωροθέου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος εξέφρασε προς του Συριανούς και τις Συριανές τις ευχαριστίες και την αγάπη του για τις εγκάρδιες ευχές τους, τη συνοδοιπορία και τη συμπαράστασή τους στο ευθυνοφόρο και πολυεδρικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά. Υπογράμμισε δε πως, στα 44 χρόνια της ιερατικής πορείας του οι Συριανοί ουδέποτε τον πίκραναν, αλλά πάντα τον ανακούφιζαν με το χαμόγελο τους και τη διάθεσή τους να του συγχωρούν όσα τυχόν-αναπόφευκτα- λάθη κάνει στην ευθυνοφόρο αποστολή του και στο διοικητικό έργο του.

«Όταν ασκείς διοικητικό έργο και είσαι μάλιστα Επίσκοπος, οπωσδήποτε και λάθη θα κάνεις και θα σφάλεις και ίσως να μην μπορείς να ανταποκριθείς όπως ο λαός του Θεού επιθυμεί και απαιτεί στα υψηλά σου καθήκοντα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη του Επισκόπου στη διαποίμανση και την κατά Χριστόν οικοδομή του ποιμνίου του και τη σωτηρία των ψυχών.

«Και σήμερα στην Αγία Τράπεζα αλλά και κάθε πρωί στο προχευτάριό μου, παρακαλώ τον Θεό μεταξύ των άλλων υπέρ του ιερού κλήρου και του λαού της μητροπόλεως αυτής, διότι ένας Επίσκοπος, όταν εγκαθίσταται και ενθρονίζεται σε μία εκκλησιαστική επαρχία αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη της διαποίμανασης των ψυχών των χριστιανών που η εκκλησία του εμπιστεύεται για να διατηρεί ζωντανή μέσα τους τη φλόγα της πίστης και της παράδοσης και να τους συντηρεί σε πνευματική εγρήγορση».

Εξ αφορμής, μάλιστα, της χθεσινής Ευαγγελικής περικοπής, περί της θεραπείας του τυφλού, ο κ. Δωρόθεος επεσήμανε ότι πρώτιστο χρέος όλων είναι να γνωρίζουμε την Αλήθεια, η οποία είναι ο Χριστός, και προέτρεψε τους πιστούς να μάθουν αυτή την αλήθεια και να την μεταδώσουν στα παιδιά τους, ώστε να έχουν στη ζωή τους σύντροφο και οδηγό το Χριστό, που ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψει ή θα τους διαψεύσει, αναγνωρίζοντας ότι και στο θέμα αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη του Επισκόπου.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και συνευχομένους, τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού, για τον αρχοντικό προευπρεπισμό της εορτής, τους εκ Σύρου και Μυκόνου συνιερουργήσαντες Εφημερίους, τους Ιεροψάλτες, ευχήθηκε στον Εφημέριο του Αγίου Γεωργίου Αρχιμ. Δωρόθεο Γάγγο, ευχαριστώντας τον για την προς την Ιερά Μητρόπολη και τα Ιδρυματά της προσφορά του, και ευχήθηκε σε όλους «έτη Δωροθέεια»!

Στη συνέχεια και κατά τη διανομή του αντίδωρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ δέχτηκε τις ευχές των Αρχόντων και του πιστού Λαού.

Οι Μυκονιάτες ευχήθηκαν στον συμπατριώτη Επίσκοπό τους

Στον εορτασμό του Αγίου Δωροθέου στη Μύκονο, παρίστατο μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλινικος, ο οποίος εξέφρασε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ τον θαυμασμό του για την άοκνη ποιμαντική αρχιερατική διακονία του και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη για την συνέχιση και διεύρυνση του θεοφιλούς και λαοφιλούς έργου του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προ της Απολύσεως εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο, τον οποίον αποκάλεσε «καλό και άγιο γείτονά του», τους Κληρικούς της Μυκόνου, και δι’ αυτών προς όλους τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και τους συνεργάτες του στο ποιμαντικό και ιεραποστολικό του έργο, υπογραμμίζοντας ότι, χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να το υλοποιήσει, χαρακτηρίζοντάς τους πολύτιμους αδάμαντες της Αρχιερατικής μίτρας του και λέοντες, που στηρίζουν το θρόνο του, καθώς επίσης τους παρισταμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές, καταθέτοντας, μάλιστα, το παράπονό του, ότι η πανδημία τον κράτησε μακριά από το φωτεινό πρόσωπο τους και το λαμπερό βλέμμα τους, καθώς και τους τα πρώτα φέροντες, σε όλα τα νησιά. Απευθυνόμενος προς τους εκκλησιαζομένους τόνισε με συγκίνηση ότι, χάριν του λαού των νησιών της Μητροπόλεως, αξίζει κάθε κόπος και κάθε θυσία για τη διακονία του ποιμαντικού του έργου.