Ολιγόωρη παραμονή 75 Ιρακινών στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης στη Σύρο

Άμεση κινητοποίηση για την υποδοχή προσφύγων

Αξιοπρεπής φιλοξενία από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών έως και την αναχώρησή τους χθες το βράδυ

Το ανθρώπινο πρόσωπό της απέδειξε η Σύρος απέναντι στους 75 Ιρακινούς οικονομικούς πρόσφυγες που αφίχθησαν χθες το μεσημέρι με το Champion Jet 2 στο νησί και παρέμειναν έως αργά το βράδυ, μέσω της αξιοπρεπούς φιλοξενίας που προσέφεραν οι αρμόδιες Αρχές στους ίδιους, στον Επιβατικό Σταθμό της Ερμούπολης.

Με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου να λαμβάνει την απόφαση διάθεσης του συγκεκριμένου χώρου πλησίον του λιμένα της πόλης, η μετακίνηση των προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες, παιδιά και βρέφη υπήρξε άμεση, συνοδεία δεκαπέντε αστυνομικών ανδρών που ταξίδεψαν μαζί τους από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης έως τη Σύρο, αλλά και παρουσία ολιγομελούς δύναμης της Λιμενικής και Αστυνομικής Αρχής Σύρου.

Η αναχώρησή τους προβλέφθηκε για το νησί της Κω στα Δωδεκάνησα με το προγραμματισμένο βραδινό δρομολόγιο του Super Fast XII, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως, οι ίδιοι είχαν εντοπισθεί προ μερικών ημερών σε σκάφος, σε τμήμα της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ανάφης και Αστυπάλαιας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρέπει να διευκρινισθεί πως οι άνδρες πρόσφυγες έφεραν χειροπέδες, οι οποίες και τους αφαιρέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στον Επιβατικό Σταθμό, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων αστυνομικών μέτρων που πάρθηκαν.

Η “Κοινή Γνώμη” θέλησε για λόγους αξιοπρέπειας πρωτίστως των ίδιων των συνανθρώπων μας να παραθέσει φωτογραφικό υλικό που δεν εστιάζει ιδιαιτέρως στα πρόσωπά τους.

Μέριμνα για ομαλή παραμονή έως το νέο ταξίδι τους προς την Κω. Πλήρης ετοιμότητα από την πλευρά της Σύρου

Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί πρόσφυγες που προορισμός τους μετά τη Σύρο υπήρξε το λιμάνι της Κω ώστε να παραμείνουν σε hotspot και να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές, φιλοξενήθηκαν για οκτώ ώρες περίπου στον εσωτερικό χώρο του Επιβατικού Σταθμού.

Ειδικότερα, εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και σε συνεργασία με την Αστυνομική και Λιμενική Αρχή, αποφασίσθηκε η αποκλειστική διάθεση του χώρου προς εξυπηρέτηση των προσφύγων μέχρι την αναχώρησή τους. Για τον λόγο αυτόν, φροντίστηκε ιδιαιτέρως ο χώρος, μετακινήθηκαν τραπέζια και καθίσματα, ενώ προστέθηκαν κάδοι απορριμμάτων και απομακρύνθηκαν όλα τα εκθέματα που υπήρχαν στην αίθουσα αναμονής, ώστε να παραμείνουν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης με ασφάλεια και σχετική άνεση.

Πέραν των λιμενικών και αστυνομικών προσώπων από τη Σύρο, που μετέβησαν για την υποδοχή και την παραμονή τους τόσο στο λιμάνι, όσο και στον Επιβατικό Σταθμό, πρέπει να αναφερθεί πως, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπήρξε αυξημένη παρουσία προσώπων, τόσο του αντιδημάρχου καθαριότητας και αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία, Μάριου Βουτσίνου, όσο και του εντεταλμένου αιρετού της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Απόστολου Ρουσσουνέλου, ενώ παρέμειναν για αρκετή ώρα και υπηρεσιακά στελέχη των δύο Τμημάτων. Επιπλέον, εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μετέβη υπάλληλος από το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Για την αξιοπρεπή φιλοξενία των 75 προσφύγων φροντίστηκε εκ μέρους του Δήμου και της Περιφέρειας η διάθεση ξηράς τροφής και ζεστού φαγητού αντιστοίχως, ενώ συγκινητική υπήρξε η προσφορά μεμονωμένων πολιτών που έσπευσαν στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης για να διαθέσουν παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους, μέλη της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στον χώρο, ενώ υπήρξε μέριμνα και για τη σίτιση των ίδιων, μετά τη διαδικασία της καταγραφής των προσώπων από τους αρμοδίους.

Σημειώνεται πως, από τους 75 πρόσφυγες, 13 ήταν οι γυναίκες και περίπου 20 παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα ήταν άνδρες.

Δ. Κοσμάς: “Η ανθρωπιά είναι η αξιοπρεπής αντιμετώπιση”

Αναφορικά με την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων κλήθηκε να μιλήσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος αν και απουσιάζει από τη Σύρο, ωστόσο, διατήρησε σταθερή επικοινωνία με τον Δήμο και τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των οικονομικών προσφύγων.

“Προσπαθήσαμε να τους φιλοξενήσουμε σε ένα καθαρό κι αξιοπρεπές περιβάλλον αφού η διαμονή τους μάλιστα ήταν ολιγόωρη. Προσπάθειά μας υπήρξε η διαμόρφωση του χώρου και να προσφέρουμε μία φιλοξενία ανθρώπινη. Έγινε η προετοιμασία σε κάθε επίπεδο και νομίζω πως η διαμονή τους δεν θα έφερνε κάποιο πρόβλημα ούτε στους ίδιους, ούτε και σε εμάς” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάς, απαντώντας αναλυτικά και για τον λόγο που επελέγη η φιλοξενία και παραμονή τους στο κτίριο του Επιβατικού Σταθμού Ερμούπολης.

“Το να μεταφέραμε τους πρόσφυγες σε κάποιον άλλο χώρο θα απαιτούσε ιδιαίτερη κινητοποίηση. Θεωρήσαμε λοιπόν πως γι αυτές τις λίγες ώρες θα μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε στον σταθμό” σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Υπήρξε και αστυνομική συνοδεία σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που είχαμε και θεωρώ ότι είναι ένα τεστ και για εμάς τους ίδιους. Δείξαμε ετοιμότητα στην ανάγκη φιλοξενίας τους”.

Σχετικά με την προετοιμασία του χώρου και την ήπια διαμόρφωση των διάφορων επίπλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τόνισε πως, “Υπήρχαν κάποια εκθέματα και από τα εργαλεία των παλαιών καραβομαραγκών που θεώρησαν και οι αστυνομικοί που έχουν τον έλεγχο, πως θα ήταν χρήσιμο να τα απομακρύνουμε για ευνόητους λόγους. Και για να τα διαφυλάξουμε αλλά και για να αφεθεί χώρος ελεύθερος και για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα”.

Σχετικά με την ετοιμότητα που επιδείχθηκε από τις Υπηρεσίες συνολικά και ειδικότερα μάλιστα, τις αρμόδιες του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και σαφώς το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μα και την αστυνομική και λιμενική παρουσία και καταλυτική συνδρομή της, στην ασφαλή υποδοχή και διαμονή τους, δήλωσε τα εξής: “Πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας και το κοινωνικό πρόσωπο της Σύρου και του τόπου μας. Όλων δηλαδή των Συριανών. Πιστεύω πως το κάναμε”. Συμπλήρωσε μάλιστα προς την εφημερίδα λίγο πριν άφιξή τους στη Σύρο πως, “Νομίζω πως είναι άνθρωποι που έχουν “εξοριστεί” από τις πατρίδες τους για διάφορους λόγους και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους προσφέρουμε μία άνετη διαμονή γι αυτές τις λίγες ώρες”. Άλλωστε, όπως τόνισε, “Γνωρίζουμε πως και εμείς οι ίδιοι, οι Έλληνες, κατά καιρούς βρεθήκαμε μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου” κι ως εκ τούτου, κατέληξε πως, “Η ανθρωπιά είναι η αξιοπρεπής αντιμετώπιση που πρέπει να δείχνουμε”.

Από σήμερα στη διάθεση των επιβατών ο Σταθμός Αναμονής

Αναφορικά με την ομαλή λειτουργία του Επιβατικού Σταθμού Ερμούπολης και την εκ νέου διάθεσή του στους επισκέπτες και συνολικά στους πολίτες που ταξιδεύουν, ο κ. Κοσμάς, σημείωσε πως πρωτίστως έλαβαν χώρα οι προβλεπόμενες και απαραίτητες εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων.

“Αμέσως μετά την αναχώρησή τους από τον σταθμό θα αποκατασταθούν όλα. Θα λειτουργήσει ο Σταθμός κανονικά προς εξυπηρέτηση των επιβατών των πλοίων” εξήγησε χθες ο κ. Κοσμάς, υπογραμμίζοντας για το συγκεκριμένο θέμα πως, “Κανονίσαμε μετά την αναχώρησή τους να καθαριστεί η αίθουσα και οι τουαλέτες συνολικά καθώς όμως και να υπάρξει απολύμανση”. Πρέπει να σημειωθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πως η διαδικασία απολύμανσης των εσωτερικών χώρων του Σταθμού είχε προγραμματισθεί για σήμερα στις 7 το πρωί.

Μ. Βουτσίνος: Συντονισμός και συνεργασία για την υποδοχή και παραμονή τους. Φροντίδα για τον Σταθμό μετά την αναχώρησή τους

Εκτός του κ. Κοσμά σε δηλώσεις κλήθηκε και ο αρμόδιος αιρετός της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο που εξ αρχής βρέθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Εμείς ενημερωθήκαμε το βράδυ της Τρίτης για την άφιξή τους από την πλευρά της Αστυνομίας και αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Μιλάμε για περισσότερα από 70 άτομα, ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και παιδιά” δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βουτσίνος, γνωστοποιώντας πως για την πλήρη οργάνωση και τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών της Σύρου, υπήρξε συνεννόηση και συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών. “Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε και η απαραίτητη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών για τον γενικότερο συντονισμό” συμπλήρωσε σχετικά, εξηγώντας πως, “Εμείς αναλάβαμε την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων όπου πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και με την Περιφέρεια κρίθηκε ότι για την ολιγόωρη παραμονή τους κατάλληλος είναι ο Επιβατικός Σταθμός της Ερμούπολης”.

Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως ο σύντομος χρόνος της παραμονής τους στο νησί δεν απαίτησε την μεταφορά τους σε άλλη περιοχή ώστε “να μην προκαλέσουμε χωρίς λόγο αναστάτωση στον κόσμο”. Υπήρξε κατηγορηματικός μάλιστα πως, “Λήφθηκαν όλα τα μέτρα για την εκεί φιλοξενία τους” ενώ εξήγησε παρακάτω πως, σχετικά με το κομμάτι της σίτισης “σε συνεργασία με την Περιφέρεια μεριμνήσαμε κατάλληλα. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσέφερε ζεστό γεύμα και ο Δήμος ξηρά τροφή”.

Αξίζει να αναφερθεί πως, η διαδικασία της σίτισής τους έγινε σταδιακά ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Βουτσίνος, μέλημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε άμεσα η καταγραφή των αναγκών των μικρών παιδιών για την εξυπηρέτησή τους.

“Εξετάσαμε και τί άλλα είδη χρειάζονταν για τα παιδιά και για τα βρέφη προκειμένου να διαθέσουμε γάλα, πάνες και όσα άλλα θα τους ήταν απαραίτητα” ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως, το κομμάτι της φύλαξης έγινε από τις αρμόδιες αρχές. “Τη φύλαξή τους ανέλαβε η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο καθώς είναι υπόθεσή τους. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα” δήλωσε χθες το μεσημέρι στην εφημερίδα ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως “μετά την αναχώρησή τους γνωρίζαμε ότι θα μεταφερθούν σε hotspot στην Κω”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, συμπλήρωσε πως, μετά την αναχώρησή τους, “θα ακολουθούσε εκτεταμένος καθαρισμός και απολύμανση για την εξυπηρέτηση του κοινού κανονικά. Μόνον την Τετάρτη δεν λειτούργησε ο Σταθμός λόγω έκτακτης ανάγκης”.