Έκπτωτος ο εργολάβος για την κατασκευή του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΥΑ Σύρου

“Ναυάγησε” έργο για την αφαλάτωση στη Βάρη

Νέες καθυστερήσεις για έργο με χρηματοδότηση ύψους 400 χιλ. ευρώ

Στο κενό “έπεσε” η εργολαβία για τη βελτίωση της λειτουργίας της αφαλάτωσης στη Βάρη και συγκεκριμένα για την κατασκευή του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού, αφού ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ Σύρου να τον κηρύξει έκπτωτο.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης για ένα έργο που αν και συμβασιοποιήθηκε σχεδόν προ διετίας, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο εργολάβος έκανε γνωστή την αδυναμία του να ανταποκριθεί σε επίπεδο εξοπλισμού και μηχανημάτων όσον αφορά στην εκτέλεσή του και όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΥΑ Σύρου θα αναγκαστεί να επαναδημοπρατήσει το έργο.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά εξ’ αρχής, με το συγκεκριμένο έργο θα βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και η ποιότητα ζωής των λουομένων στον όρμο της Βάρης, στηρίζεται η οικιστική, γεωργική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και βελτιώνεται η αισθητική του χώρου της αφαλάτωσης, λόγω της υπογειοποίησης των εγκαταστάσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η πορεία για το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σύνθετη, καθώς πριν από την έναρξη του περυσινού καλοκαιριού ο ανάδοχος του έργου είχε προχωρήσει σε αρχικές εργασίες και σκαψίματα, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής, σχετικά με την πορεία της τουριστικής σεζόν. Άμεσα υπήρξε παρέμβαση της ΔΕΥΑ Σύρου ώστε τα ανοιγμένα τμήματα να καλυφθούν και από τότε και μετά, το έργο προοριζόταν να αρχίσει το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο εργολάβος δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα και η Δημοτική Επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει παρακάτω.

Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια”

“Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε ο εργολάβος και ξεκινήσαμε διαδικασία έκπτωσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κ. Γιαλόγλου, απαντώντας ακολούθως και στην ερώτηση για ποιους λόγους ο ανάδοχος δεν εκτέλεσε το έργο.

“Εμείς έχουμε δώσει διαδοχικές παρατάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός. Θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος και να πω ότι είναι ένα δύσκολο έργο και απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό και για τις εργασίες στη θάλασσα, αλλά και για τις εργασίες στην παραλία”, σχολίασε, απαντώντας και για το αν ο εργολάβος γνώριζε εξ αρχής τη δυσκολία παρέμβασης στο σημείο.

“Φυσικά. Δεν δικαιολογώ κανέναν εργολάβο. Κανονικά ξεκάθαρα λέει η διακήρυξη ότι έχεις λάβει γνώση όλων των απαιτούμενων στοιχείων για να υποβάλεις προσφορά”, διευκρίνισε ο κ. Γιαλόγλου, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση πως τελικά το έργο θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες, αφού τελικά θα χρειαστεί να επαναδημοπρατηθεί.

“Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Επαναλαμβάνω όμως πως ξεκινάμε διαδικασία έκπτωσης. Εκτιμώ ότι σε έναν μήνα, θα θεωρείται έκπτωτος ο εργολάβος. Αμέσως μετά, ο ίδιος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση θεραπείας και όταν πια ολοκληρωθεί η έκπτωση, τότε εμείς θα μπορούμε να πάμε σε επαναδημοπράτηση του έργου”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Βάσει των ανωτέρω, η ΔΕΥΑ Σύρου θα παραμείνει σε αναμονή για ένα μεγάλο διάστημα.

“Αν δεν κλείσει η υπόθεση της έκπτωσής του, δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε ξανά. Θα υπάρξει ένας χρόνος μέχρι να δημοπρατήσουμε ξανά το έργο. Θα πάει πίσω το έργο και νομίζω πως από τον Σεπτέμβριο θα καταφέρουμε να έχουμε νέα σύμβαση. Δηλαδή το φθινόπωρο”.

Στα παραπάνω, ο κ. Γιαλόγλου πρόσθεσε πως, “να πω βέβαια πως με την έκπτωση, θα καταπέσει φυσικά η εγγυητική επιστολή του εργολάβου (ποσό περίπου 18 χιλ. ευρώ)”.

Κανένας κίνδυνος για τη χρηματοδότηση

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, με δεδομένο ότι αφορά σε ένα ποσό κοντά στα 400 χιλ. ευρώ και αυτό δεν πρέπει να χαθεί, ο κ. Γιαλόγλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

“Όχι. Προς το παρόν αυτό δεν κινδυνεύει. Είναι σε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οπότε δεν έχουμε φόβο”, τόνισε σχετικά, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως “εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να εκτελεστεί το έργο στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, δυστυχώς όμως δεν κατέστη εφικτό. Οπότε προχωράμε στη διαδικασία της έκπτωσης”.

Σχετικά δε με τον χρόνο εκτέλεσης του έργου που επιβάλλεται να μην προκαλέσει όχληση στις επιχειρήσεις και τα καταλύματα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε εκ νέου καθησυχαστικός.

“Ο στόχος είναι να μην υλοποιηθεί το έργο το καλοκαίρι. Αν οριστικοποιηθεί Μάιο, να έχουμε σύμβαση τον Σεπτέμβριο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ασφαλιστική δικλείδα για να αποφευχθεί νέο “ναυάγιο”

Δεδομένης της αναγκαιότητας που προκύπτει όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Γιαλόγλου ρωτήθηκε για τυχόν πρόβλεψη της ΔΕΥΑ Σύρου ώστε να μην επαναληφθεί ένα νέο “ναυάγιο”, μετά από τον νέο διαγωνισμό.

“Υποτίθεται πως όταν υποβάλουν την προσφορά τους, αυτό τους δεσμεύει ότι πρέπει να το κάνουν. Όμως, θα εξετάσω εάν είναι νόμιμο, να ζητήσουμε ειδική εμπειρία σε αντίστοιχα έργα. Εάν αυτό είναι νόμιμο, θα εξετάσουμε μήπως συμπεριληφθεί ως προϋπόθεση. Δηλαδή να δούμε με στοιχεία ότι ο όποιος εργολάβος, είχε εμπειρία από αντίστοιχα έργα”, δήλωσε σχετικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

Αναγκαιότητα υλοποίησης

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου επεσήμανε για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. “Επειδή η αφαλάτωση αντλούσε νερό από τα ρηχά στη Βάρη, έπαιρνε πολλή άμμο και “μπούκωνε”. Απλοϊκά, έτσι μπορεί να περιγραφεί το πρόβλημα.

Με αυτό το έργο λοιπόν, πηγαίνει πιο βαθιά και θα αντλεί νερό από μεγαλύτερο βάθος. Έτσι δεν θα βουλώνουν οι αντλίες και άλλος εξοπλισμός. Είναι ένα έργο που θα εξασφαλίζει και την καλύτερη λειτουργία και την αποδοτικότερη λειτουργία της μονάδας. Γιατί στην ουσία υπολειτουργεί η μονάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απάντησε και στην ερώτηση, αν από τη σημερινή κατάσταση επηρεάζεται και η ποιότητα του νερού στις βρύσες των καταναλωτών.

“Είναι μία άλλη συζήτηση. Τα στοιχεία που έχουμε από τις μετρήσεις στα σημεία υδροληψίας σε όλη τη Σύρο, τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, δείχνουν ότι το νερό είναι μια χαρά και εννοώ πως είναι πόσιμο. Είναι πόσιμο με βάση όλους τους δείκτες. Άρα, όχι, δεν επηρεάζει την ποιότητα του νερού στα σπίτια. Απλά χαλούν τα φίλτρα κλπ”, κατέληξε ο κ. Γιαλόγλου.