Κάθετα αρνητικά τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε αίτημα αδειοδότησης νέου μεγάλου πολυκαταστήματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Υπεραμύνονται της μικρομεσαίας επιχείρησης

Ο προβληματισμός για τα νέα δεδομένα στην τοπική αγορά κυριάρχησε στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου

Νέο μεγάλο πολυκατάστημα “χτυπά” την “πόρτα” της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει στο κτίριο Πiraiki Center, με τους εκπροσώπους της εν λόγω εταιρείας να έχουν καταθέσει ήδη το αίτημά τους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη λήψη(;) της απαιτούμενης θετικής γνώμης, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, αφού η HAPPY HOUSE ΙΚΕ ζητά συνολικά την αξιοποίηση 1.122 τμ..

Βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, το δημοτικό συμβούλιο οφείλει άμεσα να εκδώσει σχετική απόφαση για αιτήματα πολυκαταστημάτων που επιδιώκουν εμπορική δραστηριοποίηση σε χώρο άνω των 500 τμ., καθώς όπως προκύπτει, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για την ήδη δοκιμαζόμενη τοπική αγορά και οικονομία.

Ο κύκλος των σχετικών γνωμοδοτικών αποφάσεων “άνοιξε” χθες, με την αρνητική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα παριστάμενα μέλη της οποίας ομόφωνα υπεραμύνθηκαν της επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καταψηφίζοντας το αίτημα της HAPPY HOUSE ΙΚΕ, το οποίο οριστικά θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Η κύρια επιχειρηματολογία για τη μη παραχώρηση σύμφωνης γνώμης στο αίτημα για αξιοποίηση 1.122 τμ., αφορούσε στο γεγονός ότι, παρομοίως με άλλη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν αποφασίζει θετικά για χώρο που υπερβαίνει τα 500 τμ., αφού θα προκύψει αθέμιτος ανταγωνισμός και μάλιστα σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Πρέπει εξ αρχής να διευκρινισθεί πως, η συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν έκτακτη και κατεπείγουσα, καθώς η οριστική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που θα ακολουθήσει, πρέπει να ληφθεί εντός διαστήματος ενός μήνα από την κατάθεση του αιτήματος της εταιρείας/ του πολυκαταστήματος.

Γνωστοποιείται πως, το αίτημα της HAPPY HOUSE IKE και των εκπροσώπων της κατατέθηκε στις 12/9/2018 στον Δήμο και οι ίδιοι μάλιστα έχουν ζητήσει να συμμετέχουν στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αναπτύξουν το σκεπτικό της επιχειρηματικής πρόθεσής τους στη Σύρο, αλλά και να δώσουν απαντήσεις σε όσα ερωτήματα τεθούν κατά τη συζήτηση.

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως, προφανώς η πορεία του νέου πολυκαταστήματος θα ακολουθήσει τον “δρόμο” της αλυσίδας LIDL κι άρα, η λειτουργία του, ενδεχομένως από σήμερα, να πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Νέο πολυκατάστημα και αίτημα για συνολική καθαρή επιφάνεια 1.122 τμ στο Πiraiki Center

Σύμφωνα με το αίτημα της HAPPY HOUSE IKE, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και τα αρμόδια συλλογικά όργανα καλούνται να γνωμοδοτήσουν και να αποφασίσουν για την χορήγηση άδειας λειτουργίας προς το πολυκατάστημα για χώρο συνολικής καθαρής επιφάνειας 1.122 τμ. εντός του Πiraiki Center με φόντο όσα επιβάλλει η σχετική νομοθεσία.

Σαφές είναι το αίτημα της εν λόγω επιχείρησης, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί αναλυτικά στην προσεχή δημόσια συνεδρίαση από τους εκπροσώπους της εταιρείας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει καταγραφεί σε σχετική επιστολή - συνοπτικά - προς τον Δήμο.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του πολυκαταστήματος, αφού πρωτίστως προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της αλυσίδας, ζητούν τα παρακάτω: “Παρακαλούμε όπως μας χορηγήσετε άδεια ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου. Η επιχείρησή μας ασχολείται με την χονδρική και λιανική πώληση καθώς και τη διάθεση μέσω e-shop ρούχων, ειδών βρεφανάπτυξης, βιβλιοχαρτοπωλείου, εποχιακών, ταξιδιού, petshop, παιχνιδιών, καλλυντικών ομορφιάς / περιποίησης, ειδών για το σπίτι, τουριστικών προϊόντων και άλλων συναφών ομοειδών προϊόντων.

Το κατάστημα θα στεγαστεί στο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 32. Ο χώρος λιανικής πώλησης καθαρής επιφάνειας 446,53 τμ θα βρίσκεται στο ισόγειο. Ο χώρος χονδρικής πώλησης καθαρής επιφάνειας 242,74 τμ, ο χώρος του e-shop καθαρής επιφάνειας 121,37 τμ και ο χώρος αποθήκης και γραφείων καθαρής επιφάνειας 311,01 τμ θα βρίσκεται στον Α΄ όροφο. Η συνολική καθαρή επιφάνεια της επιχείρησης είναι 1.122 τμ.

Παρακαλούμε όπως κατά τη συζήτηση του αιτήματός μας, μας επιτραπεί να παρευρισκόμαστε προκειμένου να σας αναπτύξουμε δια ζώσης τα σχέδια δραστηριοποίησής μας”.

Εκτός των ανωτέρω πρέπει να διευκρινισθεί πως, οι εκπρόσωποι του πολυκαταστήματος έχουν προσκομίσει στον Δήμο το σύνολο των εγγράφων, τα σχέδια και τις άδειες που κρίνονται απαραίτητα για την λειτουργία του, ενώ έχουν – προ ετών – κατοχυρωθεί οι εμπορικές χρήσεις για τους χώρους του παλαιού εργοστασίου ΤΕΡΛΑΝΑ, νυν Πiraiki Center.

Αρνητική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου

Δεδομένων των ανωτέρω, με σχετική γνωμοδότησή της η νομική υπηρεσία του Δήμου καθιστά ξεκάθαρη τη συλλογιστική πορεία της, η οποία ακολουθεί πιστά την “οδό” για την αντίστοιχη αίτηση που είχε καταθέσει προς τον Δήμο – ως όφειλε – και άλλο μεγάλο πολυκατάστημα – υπεραγορά στη Σύρο, η λειτουργία του οποίου στεγάζεται παρομοίως στο ιστορικό κτίριο της Πiraiki Center καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, η νομική υπηρεσία επισημαίνει προς τα δημοτικά όργανα, ότι ακολουθεί την ίδια απόφαση για την περίπτωση της LIDL HELLAS, καταλήγοντας πως η αιτούμενη άδεια εκ μέρους της HAPPY HOUSE IKE για τη λειτουργία της επιχείρησης 1.122 τμ επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου “δεν πρέπει να χορηγηθεί”.

Κύριο σκεπτικό της εν λόγω γνωμοδοτικής θέσης προς το δημοτικό συμβούλιο που προτείνεται και για τη σημερινή περίπτωση και οφείλει να λάβει υπόψιν και το δημοτικό συλλογικό αποφασιστικό όργανο είναι “το κριτήριο της επιπτώσεως στον ανταγωνισμό, της προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών”.

Κύμα” προβληματισμού για τον ανταγωνισμό και τις συνέπειες... στην τοπική αγορά

Όπως προαναφέρθηκε στο άρθρο, ο “κύκλος” των απαραίτητων αποφάσεων ξεκίνησε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα μέλη της οποίας ομόφωνα καταψήφισαν την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε χώρο 1.122 τμ., με τον πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να εξηγεί τους λόγους της σχετικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος επεσήμανε πρωτίστως πως, “Πρέπει να γνωμοδοτήσουμε ως Οικονομική Επιτροπή και να γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά, ούτως ώστε να πάει στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και θα παρθεί και η τελική απόφαση”.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό και τους λόγους που τάσσεται η Δημοτική Αρχή ως φαίνεται, κάθετα αντίθετη προς την αποδοχή του αιτήματος της HAPPY HOUSE IKE, ο κ. Αθανασίου έδωσε έμφαση σε θέματα ανταγωνισμού απέναντι στην τοπική αγορά, αναδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς, πως, ένα μεγάλο πολυκατάστημα, που μάλιστα δραστηριοποιείται σε αρκετά μεγάλο χώρο, λειτουργεί σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη μαστίζονται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής διευκρίνισε πως, “Σε γενικές γραμμές η άδεια ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου δίδεται πλέον από το δημοτικό συμβούλιο και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να εκδοθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης”, τονίζοντας ακόμη πως, “Εδώ έχουμε την περίπτωση ενός πολυκαταστήματος 1.122 τμ εκεί που είναι το LIDL, στο κτίριο της πρώην Τερλάνα”.

Σημειώνοντας προς τα υπόλοιπα μέλη, πως τάσσεται υπέρ της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας, δηλαδή να μην χορηγηθεί άδεια λειτουργίας προς τη HAPPY HOUSE IKE, ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι επιπλέον λόγοι:

“Θα θυμίσω ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα βρίσκεται σε ένα οδικό δίκτυο που δέχεται τον μεγαλύτερο φόρτο κυκλοφοριακά. Ήδη με το LIDL έχετε δει την επιβάρυνση που υπάρχει ήδη σε αυτήν την περιοχή” σχολίασε, μιλώντας για την επιβάρυνση που προκύπτει στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ ακολούθως μίλησε αναλυτικά για τη στάση του Δήμου αναφορικά με αντίστοιχο αίτημα πολυκαταστήματος στη Σύρο.

“Το δεύτερο είναι η ισονομία μεταξύ των καταστημάτων. Από τη στιγμή που έχουμε εγκρίνει έως 500 τμ. στα άλλα πολυκαταστήματα και δεν λέω μόνο για την τωρινή Δημοτική Αρχή, αλλά διαχρονικά, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να είμαστε ασύμβατοι ως προς αυτά που έχουμε αποφασίσει. Θα ήμασταν άδικοι θεωρώ”.

Από την πλευρά του, έδωσε έμφαση και στις συνέπειες που θα προκύψουν για την τοπική αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, στην περίπτωση που η δημοτική πλευρά ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της HAPPY HOUSE IKE, “δημιουργούμε επίσης επιπτώσεις τόσο για τα ομοειδή πλησιέστερα καταστήματα, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σύρο”.

Κάνοντας αναφορά στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της τοπικής αγοράς και των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Αθανασίου, σχολίασε πως, “Κλείνουν τα μικρά καταστήματα, κλείνουν τα καταστήματα φυσικών προσώπων”. Περιγράφοντας μάλιστα το γενικό κλίμα σε ευρύτερο επίπεδο, πρόσθεσε πως, “αντικαθίσταται όλη η αγορά από πολυκαταστήματα και ως Δήμος οφείλουμε να παρέμβουμε υπέρ των εναπομεινάντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μαστίζονται ανελέητα από την κρίση των τελευταίων ετών. Θεωρώ ότι πέραν της γνωμοδότησης, αυτά είναι όλα σημαντικά”.

Ως εκ τούτου, πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή “να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά”.

Σύντομο ιστορικό αποφάσεων για την πρώτη αλυσίδα – υπεραγορά τροφίμων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ενόψει της συζήτησης του θέματος για την οριστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η δημοτική πλευρά για το αίτημα της LIDL δεν είχε γνωμοδοτήσει θετικά για αξιοποίηση χώρου άνω των 500 τμ, ενώ επίσης, αρκετοί σύμβουλοι είχαν ταχθεί αρνητικά απέναντι στον αίτημα επέκτασης της εν λόγω αλυσίδας. Ωστόσο, όπως είχε καταστεί σαφές στην επίμαχη συνεδρίαση του Ιουλίου του 2017, οποιαδήποτε προσφυγή κατά της δημοτικής απόφασης από πλευράς εταιρείας, δικαίωνε το αίτημά της.

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχαν ταχθεί κατά της πρόθεσης δραστηριοποίησης της LIDL.

Όσον αφορά στην αρμόδια Κοινότητα το βασικό σκεπτικό είχε ως εξής: Α) Η συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται σε οδικό δίκτυο το οποίο εξυπηρετεί όλο το νησί με κυκλοφοριακό φόρτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά συνέπεια συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων. Β) Επιβάλλεται να υπάρχει ισονομία όσον αφορά στα τετραγωνικά των καταστημάτων αυτού του είδους, με ελάχιστες αποκλίσεις μεταξύ τους, δεδομένου, ότι βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο (ενδεικτικές αποστάσεις: περίπου 50 μέτρα από το Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου – περίπου 70 μέτρα από το Σούπερ Μάρκετ Βιδάλη και περίπου 400 μέτρα από τα Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης). Γ) Δημιουργούνται επιπτώσεις, τόσο για τα ομοειδή πλησιέστερα καταστήματα, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σύρου. Δ) Ο Δήμος οφείλει να παρεμβαίνει υπέρ των εναπομεινάντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Σύρου, που μαστίζονται ανελέητα από την κρίση των τελευταίων χρόνων και να στηρίζει την τοπική οικονομία, απέναντι στα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα που εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές καταστάσεις”.

Αντίστοιχα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επίσης ομόφωνα αρνητικά, δικαιολόγησε την απόφασή της σημειώνοντας τα εξής: Α) Θα υπάρξουν επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία του νησιού, στην απασχόληση και στην επίδραση της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες μαστίζονται από την κρίση των τελευταίων χρόνων και ο Δήμος οφείλει να στηρίζει και να προστατεύει. Β) Δημιουργείται πρόβλημα στην εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας ως προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, με βασικότερο ζήτημα την επιπλέον επιβάρυνση του ήδη αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου.

Στο άρθρο χρησιμοποιούνται φωτογραφίες αρχείου.