«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Απώλειες - σοκ τη φετινή τουριστική σεζόν στο νησί

Οι πρόεδροι των Συλλόγων Ξενοδόχων αναλύουν τα δεδομένα
  • Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2020 - 06:25

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον τουρισμό για να πάρει μπροστά η βαριά ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες… Μπορεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα να χειρίστηκε την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως τώρα καλείται να διαχειριστεί μία «νέα» κρίση, αφού η τουριστική της βιομηχανία μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ξένους επισκέπτες και συγκεκριμένα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Για το νησί μας τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας αυτή τη στιγμή ζουν τον δικό τους εφιάλτη με την πανδημία.

Κακά μαντάτα από τη Βρετανία

Δυστυχώς, οι Βρετανοί φέτος με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, φαίνεται πως δεν θα κάνουν διακοπές! Την Τρίτη 12/5 ο υπουργός ερωτηθείς στην τηλεοπτική εκπομπή του ITV «This Morning», αν οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό που συνηθίζουν να πηγαίνουν κατά την περίοδο των θερινών διακοπών δεν ισχύουν για φέτος, ο υπουργός απάντησε: «Θεωρώ ότι έτσι έχει η κατάσταση».

Τι θα γίνει στη Ζάκυνθο

Αυτή τη στιγμή, στο νησί μας επικρατεί σύγχυση, αναστάτωση και φόβος για την επόμενη μέρα και τις συνέπειες της κρίσης. Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με πολλές δυσκολίες και μεγάλη αβεβαιότητα. Σήμερα δημοσιεύουμε τις απόψεις των τεσσάρων προέδρων των Συλλόγων Ξενοδόχων του νησιού, σχετικά με τις νέες συνθήκες και τα θέματα που θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν. Οι οικονομικές απώλειες θα είναι τεράστιες, εκατοντάδες συμπολίτες μας θα δουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, ενώ ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αποτελεί μυστήριο. Είναι δεδομένο, ότι αρκετοί ξενοδόχοι δεν θα πάρουν το ρίσκο και θα επιλέξουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές, καθώς δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν απρόοπτα γεγονότα, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη θετικού κρούσματος ή τις νομικές συνέπειες που μπορεί να απορρέουν από τις ταξιδιωτικές ασφάλειες σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει αφού φτάσει στο νησί. Επίσης, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η συρρίκνωση της σεζόν και οι πληρότητες, με τους ξενοδόχους να πιστεύουν ότι αν τελικά ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, δεν θα έχουν κέρδη, απλώς θα καταφέρουν να πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές, ώστε να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς τόνισε ότι ουσιαστικά φέτος που οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν τις μισές ημέρες, μπορεί να σημειωθεί πτώση του τζίρου ακόμα και το 70% αφού τον φετινό Αύγουστο για παράδειγμα, η πληρότητα δεν θα είναι στο 100%. Εκφράζει μάλιστα τον φόβο του για τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των απωλειών τον χειμώνα. Επίσης επισημαίνει ότι φέτος όποιες επιχειρήσεις ανοίξουν θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους, ώστε να μην δεσμευτεί και η επόμενη χρονιά με ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του 2020. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών Άκης Ποταμίτης δηλώνει ότι το 80 – 90% των ξενοδοχείων της περιοχής δεν θα ανοίξει φέτος, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είναι βέβαιοι ότι δεν αξίζει το ρίσκο…

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιμένουν να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, επισημαίνοντας ότι αφενός θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν και αφετέρου ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο, ώστε οι επισκέπτες να νιώθουν ασφάλεια και να γνωρίζουν ότι θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και στη χώρα που έχουν επιλέξει για τις διακοπές τους.

Η μόνη λύση για να καταφέρουν να ξεπεράσουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αυτά τα ανυπέρβλητα εμπόδια είναι η κρατική στήριξη, σε κάθε τομέα… Σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να έχει, η τοπική αυτοδιοίκηση που εδώ και χρόνια απλώς παρακολουθεί την τεράστια τουριστική ανάπτυξη στο νησί, χωρίς να έχει ρόλο υποστηρικτικό. Τώρα, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για την επόμενη μέρα. Να ανοίξει μεταξύ αρχών και φορέων ο διάλογος για να βρεθούν υλοποιήσιμες λύσεις για το μέλλον. Αυτό που προέχει είναι να διατηρηθούν και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και να υπάρξει ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Γιώργος Μάργαρης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων

«Υγειονομικά δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Νομίζω είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσουμε και εμείς και να κάνουμε τις επιλογές μας για το υπόλοιπο της σεζόν, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο να δουλέψει ο τουρισμός για το υπόλοιπο διάστημα… Γίνονται κάποια βήματα από πλούσιες αεροπορικές εταιρίες, αλλά οι χαμηλού κόστους εταιρίες πελαγοδρομούν και δεν ξέρουν πως να κινηθούν. Η Ζάκυνθος είναι σχεδόν αποκλειστικά τουριστικός προορισμός, δηλαδή σημαίνει ότι η οικονομία εξαρτάται ίσως και 90% από τον τουρισμό άρα όλοι θα επηρεαστούν. Νομίζω ότι θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας και θα είναι δύσκολα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει γρήγορα και ουσιαστικά μέτρα που θα τονώσουν και θα βοηθήσουν την οικονομία και την τσέπη των καταναλωτών. Θεωρώ ότι οι ξενοδόχοι είναι εγκλωβισμένοι. Αν ανοίξουν θα χάσουν κάποιες χρηματοδοτήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αν ανοίξουν επίσης θα έχουν ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και με την προοπτική κρατήσεων και πληρότητας που υπολογίζεται ότι θα έχουμε».

Νίκος Γκλαβάς – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων

«Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προστατεύσουμε τους επισκέπτες και το προσωπικό. Το πιο βασικό είναι αυτά τα πρωτόκολλα να είναι εφαρμόσιμα. Επίσης, ο κάθε κλάδος πρέπει να αναλάβει με μεγάλή σοβαρότητα την τήρηση των νέων πρωτοκόλλων. Ό,τι και να κάνουμε εξαρτόμαστε από την έναρξη των πτήσεων και τις συνθήκες που θα επικρατούν για την επιβίβαση και το ταξίδι. Χωρίς αεροπορικές εταιρίες, δεν υπάρχει δυνατότητα το νησί. Σε τι αγορά να απευθυνθούμε; Ακόμα και να ανοίξουν οι οδικές αρτηρίες της χώρας θα προτιμήσει ο κόσμος τις βόρειες περιοχές που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες και όχι τα νησιά και ειδικά τη Ζάκυνθο. Θα πρέπει σε όλη αυτή την κατάσταση, να είμαστε σε συνεχή ενημέρωση και να φροντίσουμε ώστε οι δομές και υποδομές του νησιού να είναι στην εντέλεια την επόμενη μέρα. Επίσης πρέπει να γίνουμε εξαιρετικά ευέλικτοι, ώστε σε ό,τι παρουσιαστεί από την 1η Ιουλίου και μετά να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όλη η συνεννόηση και οι μηχανισμοί του ιδιωτικού τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ευέλικτοι, ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Χριστίνα Τετράδη – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά

«Όλοι αυτοί οι εύστοχοι χειρισμοί που έκανε η κυβέρνηση και η άριστη εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για να ανακάμψει ο τουρισμός μας. Αυτή τη στιγμή, τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι θα έχουμε μια πολύ περιορισμένη τουριστική σεζόν, γιατί οι κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση κρίσης. Στη Ζάκυνθο εξαρτόμαστε από τη βρετανική αγορά κατά 70% και αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ότι μπορεί να μην ταξιδέψουν οι Βρετανοί το 2020… Οι Ιταλοί επίσης δεν θα έρθουν. Ποιοι θα είναι οι πελάτες μας; Όσοι ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους φέτος, απλά θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους και να στηρίξουν την οικονομία πληρώνοντας τους προμηθευτές τους. Το ΞΕΕ μαζί με το ΣΕΤΕ επεξεργάστηκαν και παρέδωσαν στην κυβέρνηση μια σειρά υγειονομικών μέτρων που είναι βιώσιμα και προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα του τουρισμού. Αυτά τα πρωτόκολλα που παραδώσαμε στο υπ. Τουρισμού, τον ΕΟΔΥ και στο Υπουργείο Υγείας διασφαλίζουν και την υγεία επισκεπτών και εργαζομένων και κυρίως δεν θα κάνουν τα ξενοδοχεία να θυμίζουν νοσοκομεία».

Άκης Ποταμίτης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αλυκών

«Για το υγειονομικό πρωτόκολλο το βασικό είναι να υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται συνολικά και τελικά θα δούμε τι αποτελέσματα θα πετύχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενιαία πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και ως προς την υγειονομική προφύλαξη και ως προς την λειτουργία του ξενοδοχειακού τομέα. Πρέπει να είναι υπάρχουν κοινοί κανόνες γιατί ο πολίτης που θα ξεκινήσει από την Αγγλία και θα έρθει εδώ, πρέπει να αισθάνεται πως ισχύει εδώ ότι και στην πατρίδα του για να νιώθει σιγουριά. Όλη αυτή η κατάσταση, με οδήγησε στην απόφαση να μην ανοίξω την επιχείρησή μου για να προφυλάξω, τον εαυτό μου, το προσωπικό, τη γειτονιά και συνολικά, την κοινότητα. Είχα επικοινωνία με ξενοδόχους στη Δ.Ε. Αλυκών και μου είπαν ότι δεν θα ανοίξουν. Σε ποσοστό από 80 έως 90% δεν θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία στις Αλυκές, Λέγεται για τα υγειονομικά πρωτόκολλα ότι θα είναι κοστοβόρα. Επίσης δημιουργείται και ένα τεράστιο πρόβλημα από τη μη ασφάλιση της περίπτωσης που κάποιος επικαλεστεί ότι κόλλησε στο ξενοδοχείο τον ιό. Ποιος τον αποζημιώνει; Οι οικονομικές συνέπειες, θα είναι τραγικές. Αν έχουμε 80% μείωση στον τουρισμό κατά 80% θα μειωθεί πάρα πολύ και ο αντίστοιχος τζίρος σε όλους τους κλάδους στο νησί».